Κυριακή , 24 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Οι παλιές ποικιλίες λαχανικών που ευτυχώς υπάρχουν ακόμα, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις βιομηχανοποιημένες πλέον ποικιλίες.
Το ξέρετε ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε εκτός ψυγείου ντομάτες, μελιτζάνες, παντζάρια, καρότα μέχρι τα Χριστούγεννα; Οι ποικιλίες που αναφέρονται παρακάτω έχουν επιλεχτεί βάση διαφόρων χαρακτηριστικών και κριτηρίων.Οι παλιές ποικιλίες λαχανικών έχουν:

  • Εξαιρετική γεύση
  • Αντοχή σε ασθένειες από μόνες τους
  • Αντοχή στο κρύο ή στη ζέστη ανάλογα
  • Εξαιρετική διάρκεια αποθήκευσης
  • Διατήρηση των χαρακτηριστικών τους και αναπαραγωγή από τους ίδιους σπόρους
  • ΑγγούριαLemon Cucumber
    Ωρίμανση: 67 ημέρες
    Στρογγυλό αγγούρι για σαλάτα ή τουρσί 5 πόντων με κίτρινο χρυσό χρώμα στην ωρίμανση. Είναι τραγανό, έχει εξαιρετική γεύση και δε πικρίζει ποτέ.

    Diva Cucumber
    Ωρίμανση: 55-58 ημέρες
    Αγγούρι για σαλάτα άπικρο 10-13 πόντους ανθεκτικό στις μυκητιάσεις και στη ψώρα.

    Marketmore 76
    Ωρίμανση: 60 ημέρες
    Αγγούρι για σαλάτα 10-13 πόντους ανθεκτικό στις μυκητιάσεις στη ψώρα και στο ιό του μωσαϊκού.ΚαλαμπόκιαHickory King White Corn
    Ωρίμανση: 85-115 ημέρες
    Αργής ανάπτυξης πολύ ψηλό μεγάλο καλαμπόκι 17-20 πόντους. Κατάλληλο για ψήσιμο, χυλό, αλεύρι.
    Ο φλοιός του είναι πιο σφιχτός από τις περισσότερες ποικιλίες και για αυτό έχει εξαιρετική προστασία από σκαθάρια και σκουλήκια. Έχει καλή αντοχή στην τύφλωση των φύλλων.

    Bloody Butcher Corn
    Ωρίμανση: 120 ημέρες
    Αργής ανάπτυξης μεγάλο κόκκινο καλαμπόκι 20-25 πόντους. Κατάλληλο για ψήσιμο, χυλό, αλεύρι.

    Country Gentleman
    Ωρίμανση: 92 ημέρες
    Πολύ γευστικό γλυκό καλαμπόκι 20 πόντους. Παραμένει στο στάδιο του γαλακτώματος περισσότερο από άλλες ποικιλίες και το κάνει ιδανικό για ψήσιμο.
    Έχει αντοχή στην καπνιά του καλαμποκιού.ΚαρόταPurple Dragon
    Ωρίμανση: 80 ημέρες
    Πορτοκαλί με κίτρινο εσωτερικό κανονικού μεγέθους καρότο με γλυκιά γεύση καλό για αποθήκευση.

    Oxheart
    Ωρίμανση: 90 ημέρες
    Γαλλική χοντρή ποικιλία με γλυκιά γεύση 10-12 πόντους καλή για αποθήκευση.

    Danvers Half Long
    Ωρίμανση: 75 ημέρες
    Μωβ-πορτοκαλί ποικιλία 10-15 πόντους πολύ καλή για αποθήκευση.ΚαρπούζιαCrimson Sweet
    Ωρίμανση: 85 ημέρες.
    Μέτριου μεγέθους, ραβδωτό καρπούζι με αντοχή στην ανθράκωση και στο φουζάριο. Τα καρπούζια έχουν συνήθως μέγεθος 25 x 30 πόντους και ζυγίζουν 10 με 12 κιλά. Απαιτεί περισσότερο χώρο αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ανθεκτικό στις ασθένειες. Μια μοναδική ιδιότητα αυτής της ποικιλίας είναι η ικανότητα να βοηθάει τους ωφέλιμους μύκητες του εδάφους που αναχαιτίζουν την μάρανση από φουζάριο.

    Strawberry watermelon
    Ωρίμανση: 85 ημέρες
    Μια εξαιρετική ποικιλία με έντονο κόκκινο χρώμα σάρκας όπως της φράουλας. Η υφή του είναι λεπτή και η γεύση του είναι γλυκιά και διακριτική. Τα καρπούζια είναι μακριά περίπου 20 x 50 πόντους σκούρα πράσινα με σκούρες πράσινες ραβδώσεις. Τα καρπούζια έχουν λίγους σπόρους και ζυγίζουν από 7-11 κιλά. Η αντίσταση σε ασθένειες είναι πολύ καλή.Κολοκυθάκια-Cucurbita PepoGrey-C. pepo
    Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
    Μικρομεσαίο κολοκυθάκι με γκρι-πράσινο χρώμα. Έχει εξαιρετική γεύση και υφή.
    Γίνονται γεμιστά, ψητά, βραστά. Συνεχίζει να παράγει κολοκυθάκια για πολύ καιρό.

    Costata Romanesco-C. pepo
    Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
    Έχει μεγάλα φύλλα με γκρι-πράσινα και ανοιχτού πράσινου νευρώσεις και κηλίδες. Ιταλικού τύπου. Έχει πολύ γρήγορη παραγωγή σε κολοκύθια και αργότερα καλή παραγωγή σε αρσενικά λουλούδια που μπορούν να γίνουν γεμιστά. Η σάρκα του είναι νόστιμη και με μαλακό δέρμα. Αν το αφήσετε να γίνει κολοκύθα μπορείτε να το κάνετε ψητό σε πίτες.

    Early Prolific Straightneck-C. pepo
    Ωρίμανση: 48-50 ημέρες
    Τα κολοκύθια είναι ίσα με χρώμα λεμονί κίτρινο και το σχήμα τους δεν είναι πάντα ομοιόμορφο.. Η ποιότητα και η γεύση τους είναι εξαιρετική. Τα φυτά είναι μεγάλα, ανθεκτικά, και παραγωγικά.ΚολοκύθεςRouge Vif D’Ιtampes-C. maxima
    Ωρίμανση: 110 ημέρες
    Γαλλική παλιά ποικιλία προ του 1900. Έχει κοκκινωπό πορτοκαλί καρπό. Στρογγυλή ριγωτή ομοιόμορφη κολοκύθα κατάλληλη για πίτες και διακόσμηση. Είναι γνωστή σαν την ποικιλία της σταχτοπούτας ‘Cinderella’. Κάνει κολοκύθες βάρους 5-12 κιλών. Αποθηκεύεται πολύ καλά.

    Connecticut Field(C. pepo)
    Ωρίμανση: 110 ημέρες
    Πριν του 1700 ποικιλία. Παραμένει η πιο δημοφιλής ποικιλία μεγάλων κολοκύθων . Κάνει κολοκύθες βάρους 5-7 κιλών. Έχουν λαμπρό πορτοκαλί χρώμα, με ελαφρές ραβδώσεις και μη ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος. Είναι καλές για κονσερβοποίηση, ψήσιμο και πίτες.

    Spaghetti Squash-C. Pepo
    Ωρίμανση: 90 ημέρες
    Οι κολοκύθες γίνονται 20-25 πόντους περίπου και από αχνές κίτρινες γίνονται κιτρινωπές όταν ωριμάσουν. Η σάρκα του είναι απαλή κίτρινη και σπάει σε μικρές λωρίδες όπως του σπαγγέτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή να φαγωθεί βραστό. Βράζουμε για 20 έως 30 λεπτά και αφαιρούμε τη σάρκα με το πιρούνι.ΚουνουπίδιαEarly Snowball
    Ωρίμανση: 50 ημέρες
    Πολύ καλή ανοιξιάτικη αλλά και φθινοπωρινή ποικιλία. Το κεφάλι του καλύπτετε καλά από τα εξωτερικά φύλλα και είναι πυκνότερο από ότι άλλες ποικιλίες. Τα φυτά είναι στέρεα και συμπαγή.ΛάχαναΜαρούλιαButtercrunch Lettuce
    Ωρίμανση: 55 ημέρες
    Πολύ καλή ανοιξιάτικη αλλά και φθινοπωρινή ποικιλία με αντοχή στη ζέστη. Έχει σκουροπράσινα φύλλα με συμπαγή κεφάλια που φτάνουν τους 25 πόντους. Τα φύλλα του είναι κρεμώδη, δεν πικρίζουν και αργούν να βράσουν. Έχει αντοχή στην απόσχιση.

    Black Seeded Simpson
    Ωρίμανση: 49 ημέρες
    Ανοιχτόχρωμη πρώιμη ποικιλία με ασύνδετα ανοιχτά φύλλα. Έχει πολύ καλή γεύση και δεν πικρίζει. Αντέχει στο ζεστό καιρό και στην ξηρασία και στις μυκητιάσεις.

    Iceberg 1
    Ωρίμανση: 85 ημέρες
    Κεφαλωτού τύπου μεγάλο μαρούλι. Έχει συμπαγές κεφάλι με ανοιχτόχρωμα τραγανά φύλλα. Καλή αντοχή στο κρύο.ΜελιτζάνεςRosa Bianca
    Ωρίμανση: 83 ημέρες
    Ιταλική ποικιλία μέσης εποχής. Είναι ίσως η καλύτερη ποικιλία σε γεύση. Έχει κερδίσει πρώτη σε διαγωνισμούς για την υπέροχη κρεμώδη σάρκα της. Είναι λευκή στη βάση ης με ακανόνιστες ροζ-μωβ λωρίδες στο πάνω μέρος.

    Black Beauty
    Ωρίμανση: 73-83 ημέρες
    Μια αξιόπιστη μέσης εποχής ποικιλία. Μπορεί να καλλιεργηθεί και στις νότιες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη περίοδο. Παράγει περίπου 15 φρούτα.
    Έχει εξαιρετική γεύση και είναι ανθεκτική στα σκασίματα.
    Τα φρούτα γίνονται πολύ μεγάλα αλλά καλύτερα να μαζεύονται όταν είναι μικρά. Είναι η καλύτερη ποικιλία μελιτζάνας για αποθήκευση.ΜπρόκολαGreen Goliath
    Ωρίμανση: 53 ημέρες
    Μπρόκολο με μεγάλο σφιχτό γαλάζιο πράσινο κεφάλι. Αργότερα παράγει και μικρά πλευρικά κεφαλάκια. Έχει εξαιρετική γεύση.

    Waltham (29)
    Ωρίμανση: 74-92 ημέρες
    Φθινοπωρινή ποικιλία που αντέχει το κρύο. Παράγει κεντρικό κεφάλι 10-20 εκατοστών που κρατάει για πολύ καιρό. Μετά το κόψιμό του συνεχίζει να παράγει πλευρικά κεφάλια για περίπου 2 μήνες. Καλή ποικιλία για αποθήκευση.

    De Cicco
    Ωρίμανση: 48 ημέρες
    Ιταλική πρώιμη ποικιλία με μικρά κεφάλια 7-12 εκατοστών. Έχει μεγάλη παραγωγή σε πλευρικά κεφάλι και τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν σαν λαχανικά.ΠαντζάριαDetroit Dark Red
    Ωρίμανση: 60 ημέρες
    Πολύ διάσημη ποικιλία με βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα. Τα φύλλα είναι σκούρα πράσινα με κόκκινες κηλίδες. Έχει εξαιρετική γεύση και τρώγεται φρέσκο ή τουρσί.
    Είναι ανθεκτικό στο περονόσπορο και αποθηκεύετε καλά.

    Chioggia (Dolce Di Chioggia)
    Ωρίμανση: 52 ημέρες
    Ιταλική πρώιμη ποικιλία με εσωτερικά δαχτυλίδια λευκού και ροζ-κόκκινου χρώματος. Είναι πολύ καλή λόγο της πρωιμότητας της και του συναγωνισμού των ζιζανίων.

    Lutz Green Leaf Beets
    Ωρίμανση: 76 ημέρες
    Αργής ανάπτυξης ποικιλία αλλά με την πιο γλυκιά γεύση. Διατηρούν την γλυκύτητα
    Και την υφή τους ακόμα και όταν είναι μεγάλα. Τα φύλλα είναι τρυφερά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες. Τα ανοιξιάτικα παντζάρια συλλέγονται το φθινόπωρο και μπορούν να διατηρηθούν όλο το χειμώνα εκτός ψυγείου.ΠιπεριέςCalifornia Wonder
    Ωρίμανση: 75 ημέρες
    Φουσκωτή γλυκιά πράσινη πιπεριά με λεπτή σάρκα. Στην ωρίμανσή της γίνετε κόκκινη και φτάνει τα 170 γραμμάρια. Έχει αντίσταση στον ιό του μωσαϊκού του καπνού και άφθονο φύλλωμα που προσφέρει κάλυψη στους καρπούς της.

    Corno di Toro
    Ωρίμανση: 80 ημέρες
    Ιταλική γλυκιά μακρόστενη ποικιλία. Οι καρποί γίνονται κόκκινοι και φτάνουν τους 15 πόντους. Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία όλη την περίοδο, με εξαιρετική γεύση και κάνει και για τηγάνισμα αλλά και γέμισμα.ΤομάτεςCherokee Purple
    Ωρίμανση: 85 ημέρες
    Αυθεντική ποικιλία πριν το 1890 από το Tennessee, Τσερόκι ινδιάνικης καταγωγής.
    Έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα, για μένα την καλύτερη από όλες. Έχει συμπαγή πυκνή σάρκα, ζουμερή υφή, με μικρούς σπόρους ακανόνιστα διάσπαρτους. Κάνει για σαλάτες αλλά και γεμιστά. Είναι ανθεκτική σε ασθένειες, έχει καλή αντίσταση στην σεπτόρια των φύλλων και αντέχει στα νότια ζεστά μέρη. Κάνει μεγάλους καρπούς (250-400 γραμμάρια) και εξωτερικά είναι ομαλή με ελαφρές ραβδώσεις. Ωριμάζει σε σκοτεινά σκιερά μέρη και γίνετε από ροζ μωβ. Μερικές φορές ονομάζεται και μαύρη ντομάτα. Το χρώμα το μεταφέρει μέσω της σάρκας της, κυρίως στο τέλος του στελέχους. Τα σπόρια της περιβάλλονται από πράσινη γέλη.Roma VF
    Ωρίμανση: 85 ημέρες.
    Μία πολύ δημοφιλής ντομάτα σε σχήμα αχλαδιού με ζαχαρώδη συμπαγή σάρκα. Έχει διαδοθεί και προσαρμοστεί παντού. Τα φρούτα ωριμάζουν ομοιόμορφα. Έχει καλή αντοχή στις ασθένειες, τη ζέστη και στα σκουλήκια των καρπών. Είναι από τις πιο αξιόπιστες ντομάτες για πάστα και κονσερβοποίηση.

    Burpee’s long keeper
    Ωρίμανση: 78 ημέρες
    Μέσης εποχής καλλιέργειας ποικιλία ντομάτας. Το χαρακτηριστικό αυτής της ποικιλίας είναι ότι η αργή της ωρίμανση. Οι καρποί ωριμάζουν 1 ½ – 3 μήνες μετά την συγκομιδή τους σε θερμοκρασία δωματίου, μερικοί αναφέρουν ότι διατηρείτε για 4-6 μήνες. Κάνει καρπούς 100-200 γραμμαρίων. Τα φρούτα συλλέγονται όταν είναι ροζ και γίνονται πορτοκαλί-κόκκινα όταν ωριμάσουν.

    About admin

    Check Also

    Φυτέψτε μια Ροδιά από Σπόρο με Αυτόν τον Εύκολο Τρόπο

    Τα ρόδια είναι τα φρούτα της ζωής και της καλοτυχίας. Ένα από τα πρώτα καρποφόρα δέντρα που …

    Πως να φτιάξω σπορείο – πλήρης οδηγός για ερασιτέχνες και επαγγελματίες

     ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΡΑ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ Γι’ αυτόν που προτίθεται να καλλιεργήσει λαχανικά είναι …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.