Πέμπτη , 19 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

Όπως και άλλες φορές έχω πει, το βάμμα είναι μια μέθοδος εκχύλισης, όπου χρησιμοποιούμε αλκοόλ, ξύδι ή γλυκερίνη. Η διπλή...
Περισσότερα
πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…πως τα βότανα διαθέτουν μια έμφυτη σοφία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες! …με...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.Με καταγωγή από...
Περισσότερα
Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.

Με καταγωγή από την Ασία και την Αυστραλία, το πενισέτο είναι ένα αγρωστώδες φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη 60-90 εκατοστών και ξεχωρίζει με τα στενόμακρα, λεία και γυαλιστερά φύλλα που έχουν μυτερή κατάληξη.

Διαθέτει εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με χνούδι και πετάγονται στα μέσα του καλοκαιριού θυμίζοντας σιντριβάνι, γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστό στο εξωτερικό ως γρασίδι-σιντριβάνι (Fountain grass).

Οι γοητευτικές ταξιανθίες του πενισέτου και το διακοσμητικό του φύλλωμα προσθέτουν κομψότητα στους εξωτερικούς χώρους, είτε φυτευτεί για χαμηλό φράχτη, ως μεμονωμένο φυτό σε βραχόκηπο ή ακόμα και σε μεγάλη γλάστρα.

Τα πιο διάσημα είδη πενισέτουμ είναι το Pennisetum alopecuroides, γνωστό και ως πενισέτουμ άσπρο που διαθέτει κυλινδρικά καφέ ή μωβ άνθη σαν βούρτσες, καθώς και το Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ με σκούρα μωβ φύλλα, γνωστό και ως κόκκινο πενισέτουμ.

Ας δούμε, λοιπόν, περισσότερες πληροφορίες για το πενισέτουμ μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του, ώστε να το χαιρόμαστε υγιές και όμορφο στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Το πενισέτουμ προτιμά θέσεις που διαθέτουν πλήρη ηλιοφάνεια ή δέχονται άμεσο φως του ήλιου για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα.

Αν δεν υπάρχει αρκετός ήλιος, η ανάπτυξή του πενισέτουμ θα είναι περιορισμένη, το φυτό μπορεί να χάσει το έντονο χρώμα του και να έχει περιορισμένη ανθοφορία.

Είναι σχετικά ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα, σε θερμοκρασίες μέχρι -5°C ενώ σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να χρειαστεί κάλυψη ή να το μετακινήσουμε σε εσωτερικούς χώρους.

Αν και το πενισέτουμ μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, η κακή αποστράγγιση μπορεί να προκαλέσει σήψη στις ρίζες του φυτού.

Για πενισέτουμ σε γλάστρα, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που εξασφαλίζουν στο φυτό ικανοποιητική ηλιοφάνεια.

σχετικά μεγάλου μεγέθους, διαμέτρου και ύψους 35-40 εκατοστών για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να στηριχτούν τα φυτά του πενισέτουμ.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο για που περιέχει ή ώστε να έχουμε καλύτερη αποστράγγιση.

Το πενισέτουμ, αν και είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία μόλις ριζώσει, χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη φύτευση.

Για φυτά που έχουν ριζώσει ικανοποιητικά, ποτίζουμε τα πενισέτουμ μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Το μπορεί να βλάψει το φυτό, γι’ αυτό προτιμάμε να το ποτίζουμε αραιότερα αλλά με μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

Η δεν είναι απαραίτητη για να επιβιώσει το πενισέτουμ, ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε ένα πλήρες λίπασμα γενικής χρήσης την άνοιξη, όταν το φυτό αρχίζει να μεγαλώνει για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να μην προσθέτουμε πολύ λίπασμα στο πενισέτουμ, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη των φύλλων και σε μείωση της ανθοφορίας.

Αν και συνήθως τα πενισέτουμ δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα, σε ορισμένες μπορεί να παρατηρήσουμε προσβολές από , και .

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί ψεκασμός με όπως ο και το για να τη διατηρήσουμε υγιή.

Στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης κλαδεύουμε από χαμηλά το πενισέτουμ, σε ύψος 15 εκατοστών για την ανάπτυξη νέου και πλουσιότερου φυλλώματος.

Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε το πενισέτουμ την περίοδο του φθινοπώρου καθώς η νέα τρυφερή ευαίσθητη βλάστηση θα είναι ευαίσθητη και ίσως καταστραφεί λόγω της παγωνιάς του χειμώνα.

Τα περισσότερα είδη πενισέτουμ πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με σπόρο αλλά και με διαίρεση φυτού όπως περιγράφουμε αναλυτικά παρακάτω:

α) Πολλαπλασιασμός πενισέτουμ με σπόρο

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πενισέτουμ με φύτευση σπόρου την περίοδο της άνοιξης όταν έχει ζεστάνει ο καιρός. γίνεται την άνοιξη.

Σε συνθήκες θερμοκρασίας γύρω στους 20°C και επάρκεια υγρασίας, o φρέσκος σπόρος του πενισέτουμ θα φυτρώσει σε περίοδο μίας βδομάδας.

β) Πολλαπλασιασμός πενισέτουμ με διαίρεση φυτού

Το Πενισέτουμ πολλαπλασιάζεται εύκολα και μέσω διαίρεσης των ριζωμάτων την άνοιξη χωρίζοντας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο ή περισσότερα μικρότερα τμήματα, κάθε ένα από τα οποία θα έχει τις δικές του ρίζες.

Αν η διάμετρος του κάθε κομματιού πενισέτουμ είναι 15-20 εκατοστά, το φυτεύουμε απευθείας στο έδαφος ενώ αν είναι μικρότερο προτιμούμε να το διατηρήσουμε και να το φυτέψουμε σε γλάστρα.

Τα λουλούδια του πενισέτουμ είναι εξαιρετικά δημοφιλή ως κομμένα λουλούδια αλλά και ως αποξηραμένα άνθη για στολισμό βάζων σε σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους.

About admin

Check Also

Γρήγορα,-απλά-και-κατανοητά-–-πάνγευστες-σπιτικές-σάλτσες-με-άριστα-υλικά-του-πρωτογενούς-τομέα-της-διατροφής-για-υγεία-και-ευζωία!

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από …

Δένει-γευστικά-το-κοτόπουλο-με-τα-βερίκοκα;-Μια-υπέροχη-συνταγή

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.