Παρασκευή , 6 Ιουνίου 2025
Breaking News

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μία από τις παλαιότερες μορφές υγειονομικής περίθαλψης στον πλανήτη μας! Σε όλο τον...
Περισσότερα
Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Η ρουέλια είναι ένας χαμηλός αειθαλής θάμνος, ιδιαίτερα δημοφιλής για τα χαρακτηριστικά εντυπωσιακά μωβ λουλούδια του.Με καταγωγή από το Μεξικό,...
Περισσότερα
Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Εξαιρετικά ανθεκτικό, αποτελεί το ιδανικό φυτό για δημιουργία πυκνού φράχτη στον κήπο μας. Και το όνομα του; Ράμνος!Γνωστός και ως...
Περισσότερα
Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Η ψευδοπιπεριά είναι ένα ψηλό καλλωπιστικό στον κήπο μας.Γνωστή και ως πιπερόδεντρο ή βραζιλιάνικο πιπέρι, η ψευδοπιπεριά (Schinus molle) κατάγεται...
Περισσότερα
Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη που αυτή μας προσφέρει.  Για αυτό η στροφή προς την παραδοσιακή κουζίνα και η απομάκρυνση από τα τυποποιημένα τρόφιμα, που στην πλειοψηφία τους στερούνται θρεπτικά συστατικά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι αναγκαία και επιτακτική! Και όταν λέω παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, αναφέρομαι στη διατροφική κουλτούρα ενός τόπου, η οποία περιλαμβάνει έθιμα,  παραδόσεις και τεχνογνωσία – π.χ πως έφτιαχναν τα “τουτουμάκια” στην Πελοπόννησο –  μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.  Και ενώ η διατροφική αξία των παραδοσιακών τροφίμων, των παραδοσιακών συνταγών  και του παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος είναι αναγνωρισμένη, διαπιστώνεται μια προοδευτική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ενός μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού, το οποίο απομακρύνεται από την παραδοσιακή διατροφή και τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, υιοθετώντας αλλότριες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παχύσαρκα άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, δυστυχώς, με ότι αυτό συνεπάγεται  Σε αυτό μου το άρθρο θα σας δώσω συνταγές για σπιτικές σάλτσες, με αναμφισβήτητη  διατροφική αξία, αλλά και εξαίσια γεύση, με τις οποίες συνοδεύω πολλά μου πιάτα! 1. σάλτσα με λεμόνι και βασιλικό: – 1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού – 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο – 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό – 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 2. σάλτσα μουστάρδας με μέλι: – 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα dijon – κάνω πάντα την δική μου μουστάρδα dijon – 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανθέων – 1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι – κάνω πάντα το δικό μου ξύδι – 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 3. σάλτσα αβοκάντο και λεμόνι: – 1 ώριμο αβοκάντο – 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο – 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού – 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο – 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 4. σάλτσα μέντας ή δυόσμου και  γιαουρτιού: – 1 φλιτζάνι φυσική/παραδοσιακή γιαούρτη – μερικές φορές κάνω και γιαούρτη, εξαρτάται πάντα από το αν θα βρω το γάλα που θέλω! – 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο – 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού – 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! Για όλες τις παραπάνω σάλτσες μου εργάζομαι με τον ίδιο τρόπο, ο οποίος είναι ο εξής: -. σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω όλα μου τα υλικά και  ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ-πολύ καλά! -. δοκιμάζω και προσαρμόζω τη γεύση ανάλογα με το φαγητό που θα συνοδεύσω! -. βάζω τη σάλτσα μου στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά* πριν το σερβίρισμα για να μπορέσουν οι γεύσεις της σάλτσα μου να αναμειχθούν σωστά. -. τις σάλτσες μου αυτές πολλές φορές τις αλείφω και σε μια φέτα ψωμί για ένα νοστιμότατο και υγιεινότατο πρόγευμα! -. συνοδεύω τα γεύματά μας με αυτές τις σπιτικές σάλτσες και πολλές άλλες- για απόλαυση, υγεία, ευζωία! και ίσως με ρωτήσετε – όλα αυτά; Ναι, όλα αυτά, διότι το περιβάλλον, ο έλεγχος του στρες και η διατροφή μας είναι το Α και το Ω της ευζωίας μας και πρέπει να σταματήσουμε να αναζητάμε την λύση στα παντός είδους φάρμακα και να μελετήσουμε και να βρούμε τον κατάλληλο για εμάς- αυτογνωσία- τρόπο, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας – και μην μου πείτε πως αυτό είναι ανέφικτο, όλα είναι εφικτά, αρκεί να θέλουμε!!!  *εκτός από τις σάλτσες με σκόρδο που τις σερβίρω την ώρα που τις ετοιμάζω – για τον λόγο αυτό:Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών” ας θυμηθούμε: Πως να ετοιμάσουμε τη δική μας λαχταριστή μουστάρδα Dijon Τουτουμάκια κοκκινιστά με κουρκούμι ntina/thalia – botanologia.gr

The post Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Η-apigenin/απιγενίνη-ως-θρεπτική-και-θεραπευτική-ουσία-–-ένας-ευεργετικός-παράγοντας-που-προάγει-την-υγεία-μας,-με-πανίσχυρη-αντικαρκινική-δράση

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους …

Διερεύνηση-της-αντικαρκινικής-επίδρασης-του-artemisia-herba‐alba-στον-καρκίνο-του-παχέος-εντέρου

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.