Alzheimer και βότανα
Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν, το Alzheimer δεν αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος και βέβαια δεν θα πρέπει να συγχέεται με την γεροντική άνοια. Ποιοι άνθρωποι όμως παθαίνουν Alzheimer; Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου Alzheimer. Παρότι δεν κατανοούμε ακόμα πραγματικά τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο που οδηγεί στην εκδήλωση Alzheimer, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης. Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου είναι -. ο τρόπος ζωής Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο τρόπος ζωής αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Οι άνθρωποι που έχουν υγιή τρόπο ζωής είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Alzheimer. Ο υγιής τρόπος ζωής περιλαμβάνει την τακτική σωματική άσκηση, την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων. και -. ο περιβαλλοντικός παράγοντας Ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας που έχει συσχετιστεί με τη νόσο Alzheimer είναι η διατροφή. Μεγαλύτερη πρόσληψη μέσω της διατροφής βιταμινών όπως βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης Β9/φυλλικού οξέος, φλαβονοειδών, ακόρεστων λιπαρών και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer. Νεότερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται και με μειωμένη πιθανότητα για νόσο Alzheimer. Επίσης επιβεβαιώθηκε η γενετική σύνδεση της νόσου Alzheimer με τις διαταραχές του εντέρου. Τα άτομα με εντερικές διαταραχές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Alzheimer. Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ των δύο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση και νέες πιθανές θεραπείες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η διατροφή θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου Alzheimer και των διαταραχών του εντέρου.– https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220718094433.htm Μεγάλες μελέτες με αντικείμενο την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ριζικές θεραπείες και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, της επιδημίας του 21ου αιώνα. Σε βασικές γραμμές, σύμφωνα πάντα με τους υπεύθυνους της υγείας, τις έρευνες και τις μελέτες ο ασθενής με νόσο Alzheimer πρέπει: -. να έχει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και τρόφιμα ολικής άλεσης -. να ασκείται όσο είναι εφικτό και να βάλλει στόχο να περπατά κάθε μέρα -. να ασκεί το μυαλό του με δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η επίλυση προβλημάτων, η ζωγραφική, ακόμα και με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας! -. να έχει οργανώσει τον τρόπο ζωής του με έναν ευχάριστο για αυτό τρόπο, αποφεύγοντας τη μιζέρια -. να συμμετέχει ενεργά στην ζωή της οικογένειας, κάνοντας διάφορες δουλειές, ακόμα και φαινομενικά ασήμαντες. -. να μην παραμένει άπραγος και απαθής και σε αυτό πρέπει να βοηθάει όλη η οικογένεια Και όπως αποδεδειγμένα έχουν επισημάνει σπουδαίοι βοτανολόγοι, γιατροί/βοτανολόγια, ερευνητές και μελετητές, αλλά και σπουδαίοι γιατροί του αρχαίου κόσμου – το μυστικό της ευζωίας μας είναι συμπυκνωμένο-στην κυριολεξία-μέσα στα βότανα, στα φυτά, στα φρούτα και σε όλα τα άλλα ανεπεξέργαστα τρόφιμα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας και όχι σε κάθε ένα συστατικό απομονωμένο και χωρισμένο από τα υπόλοιπα και βέβαια όχι στα παντός είδους επεξεργασμένα τρόφιμα! Η ψυχική μας υγεία και η μνήμη μας είναι σημαντικότατα γνωστικά χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν τη γενική μας υγεία και τα τρόφιμα μας παρέχουν όλα τα θρεπτικά, προληπτικά και θεραπευτικά συστατικά, τα οποία προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα στα έξι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών βιώνει γνωστική εξασθένηση. Μεταξύ αυτών που έχουν νοητική πτώση, το 50% θα διαγνωστεί με άνοια ή Alzheimer, εντός πέντε ετών από την αρχική βλάβη. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνουν, επιβάλλεται να προστατεύουμε τον εγκέφαλό μας με την κατανάλωση κατάλληλων τροφίμων, τα οποία θα μας τροφοδοτούν με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία, ώστε ο εγκέφαλός μας να εκτελεί ανεμπόδιστα τις λειτουργίες του, μέχρι τα βαθιά γεράματα! Γιατί όπως σωστά επισημαίνουν γιατροί όπως ο Dr. Scott Braunstein γιατρός εσωτερικής ιατρικής και επείγουσας ιατρικής και εθνικός ιατρικός διευθυντής της Sollis Health “η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας” Θέτοντας την ερώτηση – Είναι το Alzheimer ένας καλός λόγος να τρώμε υγιεινά; Και βέβαια Ναι, έρχεται αβίαστα οι απάντηση από όλους τους επιστήμονες, ας δούμε γιατί: Οι επιλογές των τροφίμων που υιοθετούμε καθημερινά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο Alzheimer διότι έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που είναι πιστοί σε μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως: -. τα παντός είδους λαχανικά με πρωτοκαθεδρία τα πράσινα λαχανικά, – τα φρούτα, όπως τα μούρα, τα ρόδια, οι φράουλες, προσοχή μεγάλη εδώ στα φυτοφάρμακα… -. τα ψάρια είχαν μια σημαντική μείωση του κινδύνου απώλειας μνήμης. Το πρόγραμμα της διατροφής αυτής ονομάζεται η δίαιτα του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου και ας δούμε πώς λειτουργεί. -.Τρόφιμα φιλικά προς τον εγκέφαλο Η βάση της δίαιτας του ΝΟΥ είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία καθυστερεί τη βλάβη/νευροεκφύλιση που προκαλείται από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Είναι μια διατροφή που ισορροπεί ανάμεσα στη διατροφή DASH και στην μεσογειακή διατροφή, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει ειδικά τρόφιμα που τα θρεπτικά τους συστατικά σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία δείχνουν ότι είναι ιδανικά για τον εγκέφαλο, όπως τα μούρα,” λέει η Martha Clare Morris διευθύντρια του τμήματος διατροφής και διατροφικής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Rush Medical Center. Ας δούμε ομάδες τροφίμων που τα θρεπτικά τους συστατικά είναι άκρως ευεργετικά για τον εγκέφαλό μας: 1) πράσινα φυλλώδη λαχανικά -όπως το σπανάκι, τα ραδίκια, τα αντίδια, ο μαϊντανός, τα σέσκουλα, τα φύλλα των παντζαριών. οι λαχανίδες και τρώμε τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα 2) διάφορα άλλα λαχανικά όπως π.χ αγγούρι και καρότα και τρώμε τουλάχιστον ένα τη ημέρα. 3) ξηροί καρποί-όπως καρύδια αμύγδαλα φυστίσκια και τρώμε πέντε μερίδες την εβδομάδα. 4) φασόλια τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα 5) δημητριακά ολικής αλέσεως τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα 6) ψάρια μία φορά την εβδομάδα 7) πουλερικά -όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα και τρώμε δύο φορές την εβδομάδα 8) ελαιόλαδο το βασικό και κύριο μαγειρικό μας λάδι. 9) μούρα και τρώμε δυό ή και περισσότερες μερίδες την εβδομάδα 10) ρόδια 11) φράουλες Μια ουσία που απαντάται φυσικά στα ρόδια, τις φράουλες και τα καρύδια μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη…
The post Alzheimer και βότανα appeared first on Βοτανολογία.