Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Αρδίσια: Το μούρο των Χριστουγέννων

Η αρδίσια είναι ένα όμορφο που συγκαταλέγεται στα για τους μικρούς κόκκινους καρπούς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Γνωστή και ως αρντίσια ή αρδίζια, στο εξωτερικό έχει επικρατήσει με την ονομασία “μούρο των Χριστουγέννων” (Christmas berry).

Πρόκειται για ένα αειθαλή θάμνο με καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία και την Ινδία. Αν και στο φυσικό της υποτροπικό περιβάλλον φτάνει σε ύψος δύο μέτρων, σε εσωτερικούς χώρους η αρδίσια έχει σχετικά αργή και πιο περιορισμένη ανάπτυξη περίπου στο ένα μέτρο.

Η αρδίσια διαθέτει δερματώδες σκούρο πράσινο φύλλωμα και σχηματίζει πολλά λευκά άνθη μέσα στην άνοιξη, τα οποία στη συνέχεια γίνονται μικροί κόκκινοι καρποί που διατηρούνται στο φυτό για όλη την περίοδο του χειμώνα.

Το πιο γνωστό είδος αρδίσιας είναι η Ardisia crenata, με τους γυαλιστερούς κόκκινους καρπούς, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι και η Ardisia elliptica με ροζέ-μαύρους καρπούς.

Η μοναδική ομορφιά της αρδίσιας συμπληρώνει αρμονικά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό μαζί με το , το και τον που επίσης διαθέτουν κόκκινους καρπούς.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της αρδίσιας, ώστε να απολαμβάνουμε το εντυπωσιακό χρώμα της την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και να τη διατηρήσουμε όλο τον χρόνο.

Επιλέγουμε μία φωτεινή θέση για την αρδίσια και την τοποθετούμε σε σημείο που δεν δέχεται άμεση ηλιακή ακτινοβολία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα της.

Φροντίζουμε η αρδίσια να βρίσκεται σε δωμάτια με θερμοκρασία μεταξύ 15-20oC, σε σημεία προφυλαγμένα από ρεύματα, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Για τη φύτευση της αρδίσιας μεσαίου μεγέθους, διαμέτρου 20-30 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα.

Χρησιμοποιούμε ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου που περιέχει θρεπτικά συστατικά και για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της και να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση.

Αποφεύγουμε τη της αρδίσιας κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να της και να μη σχηματίσει καρπούς.

Ποτίζουμε τακτικά την αρδίσια και φροντίζουμε να επαναλαμβάνουμε το πότισμα πριν προλάβει να στεγνώσει εντελώς το χώμα.

Την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού το πότισμα γίνεται πιο συχνό, ενώ την περίοδο του χειμώνα μειώνουμε τη συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος.

Είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για την αρδίσια, ψεκάζοντας το φύλλωμα της ή τοποθετώντας ένα πιάτο με νερό και χαλίκια.

Η αρδίσια έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπασμα για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της με πλούσια ανθοφορία και πολλούς καρπούς.

Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες, ενώ την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα μία φορά το μήνα.

Στις αρχές της άνοιξης, αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς για να ανανεώσουμε το φυτό και να τονώσουμε την ανάπτυξή του.

Σκουπίζουμε τακτικά με ένα πανάκι τη σκόνη που μαζεύεται στο γυαλιστερό φύλλωμα της αρδίσιας, για να τη διατηρούμε υγιή και εντυπωσιακή στο χώρο μας.

Αν θέλουμε να ελέγξουμε το ύψος της αρδίσιας και να τη διαμορφώσουμε στο επιθυμητό σχήμα, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα μέσα στην άνοιξη.

Για προστασία της αρδίσιας, από τα έντομα του , της και της , ψεκάζουμε τα φύλλα προληπτικά με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Συμπληρωματικά, μπορούμε να ψεκάσουμε την αρδίσια με βιολογικό σκεύασμα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες, όπως ο βοτρύτης που προκαλεί μαύρες και γκρίζες κηλίδες στο φύλλωμα της.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αρδίσιας εύκολα και οικονομικά με τρεις βασικούς τρόπους, κάνοντας: α) , β) και γ) .

α) Πολλαπλασιασμός αρδίσιας με σπόρο: Μέσα στον χείμωνα, παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της αρδίσιας, οι οποίοι φυτεύονται την άνοιξη για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά.

β) Πολλαπλασιασμός αρδίσιας με μοσχεύματα: Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αρδίσιας είναι κόβοντας τρυφερά κλαδάκια μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού, μέσα στο καλοκαίρι. Φυτεύουμε τα κλαδάκια σε γλαστράκια φυτωρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του και μετά από 2 μήνες θα έχουμε έτοιμα καινούρια φυτά αρδίσιας.

γ) Πολλαπλασιασμός αρδίσιας με καταβολάδες: Η αρδίσια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εναέριες καταβολάδες την περίοδο φθινοπώρου κάνοντας τομή στη μέση σε ένα πλευρικό βλαστό του φυτού, το οποίο τυλίγουμε σε μία πλαστική σακούλα που περιέχει και σε αναλογία 1:1. Μετά από 2-3 μήνες που ο βλαστός της αρδίσιας θα έχει βλάλει ρίζες μέσα στη σακούλα, αποκόπτεται από το αρχικό φυτό και έχουμε τη δημιουργία ενός καινούριου φυτού έτοιμο για μεταφύτευση.

Αν και οι καρποί ορισμένων ειδών αρδίσιας όπως η Ardisia crispa θεωρούνται εδώδιμοι, οι καρποί του πιο δημοφιλούς είδους αρδίσιας (Ardisia crenata) δεν τρώγονται καθώς θεωρούνται πιθανώς τοξικοί για τον άνθρωπο και για κατοικίδια.

About admin

Check Also

Πως-να-κρατήσουμε-“χαρούμενο”-το-έντερό-μας!

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας …

Ποια-είναι-η-καλύτερη-βιταμίνη-για-την-προστασία-του-γηράσκοντος-εγκεφάλου-μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.