Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

Ποιος δεν τρελαίνεται για γλυκά αρωματικά πεπόνια! To πεπόνι εκτός από μοναδική γεύση, διαθέτει και υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Προτιμάμε να φυτεύουμε πεπόνια στον κήπο ή στο χωράφι μας, καθώς η φύτευσή τους σε γλάστρα στο μπαλκόνι δεν είναι τόσο πρακτική. Πρέπει να γνωρίζουμε πως το πεπόνι είναι μία σχετικά απαιτητική καλλιέργεια για έναν αρχάριο, όμως στο σημερινό άρθρο θα αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα πεπόνια από τον κήπο μας, γιατί καλοκαίρι χωρίς πεπόνι δεν γίνεται. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλές πεπονιού; Πολύ γνωστή ελληνική ποικιλία πεπονιού είναι τα πεπόνι Άργους, γνωστά και ως αργείτικα πεπόνια, με ωοειδείς μακρόστενους καρπούς, σχετικά σκληρή σάρκα και ιδαίτερα έντονο άρωμα. Η ποικιλία πεπονιού ανανά, είναι όψιμη, ανθεκτική στην ξηρασία και κάνει οβάλ καρπούς βάρους περίπου 1,5-2 κιλών με πορτοκαλί σάρκα. Άλλη ελληνική ποικιλία είναι τα πεπόνια «μπανάνες» με μικρούς αφαιρικούς κίτρινους αρωματικούς καρπούς που χαρακτηρίζονται απο πρωιμότητα. Επίσης, το πεπόνι Θράκης ή «Χρυσή κεφαλή» με καρπό στρογγυλό, χρώματος κίτρινου, με πράσινα στίγματα, που ωριμάζει όψιμα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή. Πολυ διαδεδομένες ποικιλίες πεπονιού, στο εμπόριο, είναι τα υβρίδια τύπου Galia, πεπόνια που κάνουν στρογγυλούς κίτρινους καρπούς, με λεία επιφάνεια, και μαλακή αρωματική σάρκα. Τέλος, γνωστές ποικιλιές πεπονιού είναι οι κανταλούπες ή ιταλικό ή ευρωπαϊκό πεπόνι, πρώιμη ποικιλία, με καρπούς μέσου μεγέθους, πολύ παραγωγική, με πορτοκαλί σάρκα.
 


Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε πεπόνια; Αφού επιλέξουμε ποικιλία πεπονιού, ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης και τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης, τα νεαρά φυτά πεπονιού που έχουμε δημιουργήσει στο σπορείο μας, καθώς το πεπόνι ευδοκιμεί σε θερμές περιόδους. Για οψιμότερες φυτεύσεις πεπονιού, φυτεύουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο, στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να ριζώσει το φυτό πεπονιού καλύτερα στο φυσικό του περιβάλλον και να δώσει πλούσια παραγωγή μέσα στο φθινοπώρο. Φυτεύουμε τα φυτά της πεπονιάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, ανά 80-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 120-180 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν έχουμε μικρό χώρο στο χωράφι μας, φυτεύουμε λιγότερα φυτά και αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη έκθεση των φυτών στον ήλιο. Αυτό συντελεί σε βελτιωμένη παραγωγή πεπονιών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται το πεπόνι; Η πεπονιά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Η υπερβολική ποσότητα νερού την περίοδο της άνθισης των πεπονιών συντελεί στην πτώση των ανθέων και την μειωμένη παραγωγή πεπονιών. Επίσης, όταν το έδαφος δεν στραγγίζει καλά, με το πότισμα της πεπονιάς μπορεί να προκληθούν διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το ωίδιο. Σχετικά με τη λίπανση, η καλλιέργεια πεπονιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και ιδιαίτερα σε κάλιο. Κατά τη φύτευση του πεπονιού είναι απαραίτητη η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος που να περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, καθώς και οργανικής ουσίας με τη μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 3 βδομάδες για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη των φυτών της πεπονιάς και σημαντική παραγωγή ποιοτικών καρπών. Πώς προστατεύουμε τα πεπόνια από ασθένειες και έντομα; Για να προστατέψουμε προληπτικά τα φυτά της πεπονιάς από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο καθώς και από τον τετράνυχο, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα αλλά και πάνω στα φύλλα. Για προληπτική προστασία από τη μελίγκρα, τον αλευρώδη και τον θρίπα, ψεκάζουμε τα φυτά της πεπονιάς κάθε βδομάδα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε οικολογικό σκεύασμα από σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων από τα γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσουμε. Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα πεπόνια; Τα κορφολογήματα στην καλλιέργεια πεπονιού εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης βλαστών και φυλλώματος και την παραγωγή και καλή ωρίμανση ποιοτικών καρπών. Κορφολογούμε στο μισό μήκος τον αρχικό βλαστό της πεπονιάς όταν φτάσει περίπου το ένα μέτρο για να αναπτύξει δυο πλευρικούς βλαστούς, τους οποίους κορφολογούμε ξανά στο μισό όταν φθάσουν πάλι το ένα μέτρο σε μήκος. Πραγματοποιούμε τρίτο κορφολόγημα, όταν εμφανιστούν οι καρποί, κλαδεύοντας πάνω από το δεύτερο ζευγάρι φύλλων που βρίσκεται πάνω από το πεπόνι. Επίσης, τα πεπόνια είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και μπορούν να υποστούν ηλιεγκαύματα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού σε βαθμό που να είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να τα προστατέψουμε, καλύπτουμε τους καρπούς με κοντινά φύλλα της πεπονιάς, τοποθετούμε από πάνω τους ξερά χόρτα και άχυρα ή ειδικό δίχτυ αντιηλιακής προστασίας. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του πεπονιού Συγκομίζουμε τα πεπόνια 1-2 μήνες μετά την άνθιση, όταν είναι ώριμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν ωριμάσει, όταν αποκόπτεται με σχετική ευκολία ο ποδίσκος του πεπονιού από το βλαστό. Το πεπόνι συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε άμεσα το πεπόνι που κόβουμε καθώς η υπερωρίμανση προκαλεί υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. 

8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού
8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού


 Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.