Τρίτη , 18 Ιουνίου 2024
Breaking News

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της επιταχυνόμενης μάθησης, της ανάπτυξης του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Sudarshan Kriya -μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα, το νου και τα συναισθήματα.

Η Sudarshan Kriya είναι μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα...
Περισσότερα
Sudarshan Kriya -μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα, το νου και τα συναισθήματα.

9 μυστικά για τη φροντίδα της σεφλέρας

Σεφλέρα, ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό με πλούσιο πράσινο φύλλωμα σε σχήμα που θυμίζει ομπρέλα.

Με καταγωγή από την Ταϊβάν, η σεφλέρα (Schefflera arboricola) είναι ένα ανθεκτικό με γρήγορη ανάπτυξη και σχετικά περιορισμένες απαιτήσεις σε φροντίδα.

Τα φύλλα της σεφλέρας διακλαδώνονται κυκλικά γύρω από ένα λεπτό κεντρικό βλαστό δημιουργώντας την αίσθηση ενός μικρού δέντρου.

Σε περιοχές με ήπιο κλίμα, η σεφλέρα μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο φτάνοντας σε ύψος 6-7 μέτρων. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα, η ανάπτυξη της περιορίζεται στα 1-2 μέτρα.

Εκτός από την κλασική ποικιλία σεφλέρας με σκούρο πράσινο φύλλωμα, υπάρχουν και ποικιλίες σεφλέρας πανασέ με κιτρινοπράσινους ή κρεμ χρωματισμούς στα φύλλα.

Η σεφλέρα αποτελεί μία πολύ δημοφιλή επιλογή , διαθέτοντας επιβλητική εμφάνιση και υψηλή αντοχή. Θα τη συναντήσουμε επίσης σε γραφεία και σαλόνια σπιτιών όπου προσφέρει μια ζεστή αίσθηση πρασίνου στον χώρο.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο σημαντικές συμβουλές για να διατηρήσουμε υγιή τη σεφλέρα μας και να απολαμβάνουμε το υπέροχο καταπράσινο το φύλλωμα του.

Η σεφλέρα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με πλούσιο φωτισμό και θερμοκρασίες μεταξύ 18-24°C. Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας.

Για φυτα σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να τα προστατεύουμε από την απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Προτιμάμε θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους δυνατούς ανέμους και μπαλκόνια με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.

Η σεφλέρα είναι λιγότερο ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι’ αυτό σε αρκετές περιοχές διατηρείται μόνο ως φυτό εσωτερικού χώρου. Μέσα στο σπίτι, την τοποθετούμε σε σημείο με αρκετό φως, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.

Η ιδανική εποχή για τη φύτευση της σεφλέρας σε γλάστρα είναι την περίοδο της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους 25-30 εκατοστών που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα Συμπληρωματικά, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στο κάτω μέρος της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε την ανάπτυξη του φυτού και τη δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος.

Η σεφλέρα αναπτύσσεται γρήγορα και δημιουργεί πυκνό ριζικό σύστημα, γεμίζοντας τον χώρο της γλάστρας που την έχουμε τοποθετήσει. Για να συνεχίσει την ανάπτυξη της, η σεφλέρα χρειάζεται αλλαγή γλάστρας κάθε 2 χρόνια και .

Η σεφλέρα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αρκετά ανθεκτική στην έλλειψη νερού.

Για τα φυτά σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές την εβδομάδα, τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Για φυτά σεφλέρας που έχουμε μέσα στο σπίτι, η συχνότητα του ποτίσματος γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα ενώ μειώνεται την περίοδο του χειμώνα.

Πριν ποτίσουμε τη σεφλέρα, βεβαιώνομαστε ότι η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει. Το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί κιτρινίσματα και μαυρίσματα στα φύλλα της σεφλέρας και σάπισμα στους βλαστούς, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο χώμα της γλάστρας.

Η σεφλέρα έχει μέτριες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να έχει πλούσια ζωηρή βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα.

Για φυτά σεφλέρας που έχουμε φυτέψει στο έδαφος, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους, τρεις φορές τον χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, τις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για τις σεφλέρες που έχουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, το οποίο είναι πλούσιο σε , και . Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών και να διατηρήσουν το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά τους.

Για να παραμείνει σε σχήμα θάμνου, η σεφλέρα χρειάζεται κορφολόγημα κάθε χρόνο, κλαδεύοντας τους ψηλούς βλαστούς.

Ιδανική εποχή για το κλάδεμα της σεφλέρας είναι στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, κόβουμε τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί.

Αν χρειαστεί, αραιώνουμε εσωτερικά το φυτό της σεφλέρας, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά. Αφαιρούμε, επίσης, τους βλαστούς της σεφλέρας που εξέρχονται από τη ρίζα, δίπλα στο κεντρικό κορμό, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό και να αερίζεται περισσότερο στη βάση του.

Τα φυτά σεφλέρας που δεν κορφολογούνται αποκτούν αρκετό ύψος και χρειάζονται στήριγμα για να μπορέσουν να ισορροπήσουν όταν έχουν φυτευτεί σε γλάστρα.

Η σεφλέρα είναι αρκετά ανθεκτική δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για προστασία από ασθένειες.

Σε φυτά σεφλέρας που έχουν πυκνή βλάστηση και κακό αερισμό, μπορεί να συναντήσουμε την ψώρα των φυτών. Πρόκειται για μικρά έντομα (κοκκοειδή) που μοιάζουν με πεταλίδες και εμφανίζονται συνήθως από την κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους βλαστούς.

Για την προληπτική , ψεκάζουμε κάθε δύο εβδομάδες με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας, μία κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε με , όπως ο και τα , που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Αν και η σεφλέρα είναι ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανίσει διάφορα προβλήματα, όπως κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων, τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη φροντίδα.

– Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της σεφλέρας;

Το υπερβολικό πότισμα στα φυτά σεφλέρας, καθώς και η κακή αποστράγγιση του νερού στη γλάστρα, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και καφέτιασμα λόγω υπερβολικής υγρασίας. Επιπλέον, τα σεφλέρας μπορεί να εμφανιστούν όταν χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή όταν δεν έχουμε βάλει λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

– Γιατί πέφτουν τα φύλλα της σεφλέρας;

Η πτώση φύλλων της σεφλέρας μπορεί να παρατηρηθεί σε συνθήκες υπερβολικού ποτίσματος και κακής αποστράγγισης και πολλές φορές συνοδεύεται με το κιτρίνισμα των φύλλων. Επίσης, σε εσωτερικούς χώρους, η σεφλέρα μπορεί να ρίξει τα φύλλα όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν είναι κοντά σε θερμαντικό σώμα όπως τζάκι, καλοριφέρ ή air condition.

– Γιατί μαζεύουν σκόνη τα φύλλα της σεφλέρας;

Συχνά, παρατηρούμε τη σεφλέρα να έχει λευκές κηλίδες ή λεκέδες από σκόνη στα φύλλα που δύσκολα φεύγουν. Ο καλύτερος τρόπος για να επαφέρουμε τα φύλλα της σεφλέρας και να απομακρύνουμε τη σκόνη είναι χρησιμοποιώντας ένα πανάκι με αποσταγμένο ή . Αφού στεγνώσουν τα φύλλα, περνάμε τα φύλλα με ένα πανάκι βρεγμένο σε για να τα προστατέψουμε από τη σκόνη και να τα διατηρήσουμε γυαλιστερά και γεμάτα ζωντάνια.

Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε την σεφλέρα και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά εύκολα και γρήγορα, ο πιο πρακτικός τρόπος είναι χρησιμοποιώντας μοσχεύματα, κόβοντας δηλαδή ένα κλαδάκι της σεφλέρας μήκους 10-15 εκατοστών μαζί με τα φύλλα. Στη συνέχεια, φυτεύουμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα και το διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει. Μετά από 5-6 εβδομάδες, το μόσχευμα θα έχει αναπτύξει ρίζες και έχουμε ένα νέο φυτό έτοιμο για να το μεταφυτεύσουμε.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε τα κλαδάκια της σεφλέρας μέσα στο νερό για να βγάλουν ρίζες και μετά να κάνουμε τη μεταφύτευση.

Η σεφλέρα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο, ωστόσο είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς οι σπόροι της σεφλέρας αργούν να φυτρώσουν. Επιπλέον, είναι δύσκολο να πάρουμε σπόρο του φυτού, καθώς στις συνθήκες της χώρας μας η σεφλέρα σπάνια ανθίζει.

Η σεφλέρα θεωρείται σχετικά τοξικό φυτό για κατοικίδια καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε γάτες και σκύλους. Φροντίζουμε λοιπόν να κρατάμε μακριά τα αγαπημένα μας κατοικίδια μακριά από τη σεφλέρα για να μην μασήσουν και καταπιούν τα φύλλα τους.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.