Πέμπτη , 12 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

9 μυστικά για τη φροντίδα της βιγόνιας

Βιγόνια, ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή που συναντάμε παραδοσιακά στις αυλές των γονιών μας, γνωστή και ως μπιγκόνια ή βιγκόνια.

Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει συνήθως σε ύψος 40-50 εκατοστών, η βιγόνια ξεχωρίζει με το έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα της και τα πολλά μικρά ρόδινα, λευκά ή κίτρινα άνθη.

Αν και θεωρείται σχετικά ευαίσθητο φυτό, η βιγόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στη μοναδική ομορφιά και την πλούσια ανθοφορία της που ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Η βιγόνια αποτελεί ένα από , ενώ συχνά τη συναντάμε φυτεμένη σε γλάστρα σε αυλές και βεράντες, καθώς επίσης σε εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της βιγόνιας είναι ότι ανήκει στα , ενώ κάποιες ποικιλίες βιγόνιας μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο σπίτι ως .

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες και είδη βιγόνιας, μαζί χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους ώστε να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία με πολλά λουλούδια και μεγάλη διάρκεια.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες και είδη βιγόνιας οι οποίες διαχωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες, τις κέρινες, τις κονδυλώδεις, τις ριζωματώδεις και τις ανθεκτικές. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές δημοφιλείς ποικιλίες βιγόνιας:

Αξίζει να αναφερθούμε σε ένα ακόμα φυτό που η ονομασία του παραπέμπει σε είδος βιγόνιας (Begonia sp), ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες βιγόνιες. Πρόκειται για την (Bignonia grandiflora), ένα αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλα κόκκινα ή πορτοκαλί λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας.

Οι βιγόνιες αναπτύσσονται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις. Φυτεύουμε τη βιγόνια σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα και τα λουλούδια της.

Είναι ευαίσθητες στον δυνατό ήλιο και στο έντονο κρύο, γι’ αυτό αποφεύγουμε η βιγόνια μας να έρχεται σε επαφή με ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα.

Τοποθετούμε τις γλάστρες με τις βιγόνιες σε θέσεις µε καλό αερισμό, συνήθως σε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό που διευκολύνουν τη μείωση της υγρασίας και την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

H βιγόνια ανήκει στα όπως η και η , και φυτεύεται σε έδαφος με χαμηλό pH.

Για τη μεταφύτευση της βιγόνιας σε γλάστρα, επιλέγουμε ειδικό για οξύφιλα φυτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα με καστανόχωμα και σε αναλογία 3:1 που είναι άριστο για την ανάπτυξη και την ανθοφορία της βιγόνιας.

Οι βιγόνιες δε χρειάζονται συχνή μεταφυτεύση, καθώς διαθέτουν σχετικά περιορισμένο ριζικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμάμε μικρές γλάστρες για να ενισχύσουμε την ανθοφορία τους.

Ποτίζουμε τις βιγόνιες συχνά, δυο φορές την εβδομάδα την εποχή της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το χειμώνα περιορίζουμε κατά πολύ το νερό, καθώς το υπερβολικό ενδέχεται να προκαλέσει σάπισμα των βλαστών στη βάση του φυτού.

Η βιγόνια έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και πρέπει να εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας μια στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Η βιγόνια παρουσιάζει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία, έχοντας μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Η υπερβολική λίπανση μπορεί να δημιουργήσει έντονα καψίματα στα φύλλα της βιγόνιας και πρέπει να αποφεύγεται.

Χρησιμοποιούμε υγρό ή κοκκώδες λίπασμα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, και λιπαίνουμε τις βιγόνιες με μικρές ποσότητες μία φορά το μήνα, από την άνοιξη μέχρι τέλος φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της βιγόνιας είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και πριν ξεκινήσει η ανοιξιάτικη ανθοφορία της.

Στις θαμνώδεις ποικιλίες βιγόνιας, κάνουμε κλάδεμα διατηρώντας το συμπαγές σχήμα της βιγόνιας, αραιώνοντας ξερά και σαπισμένα κλαδιά ενώ παράλληλα κορφολογούμε τους βλαστούς της.

Στις νάνες ποικιλίες βιγόνιας, περιοριζόμαστε σε πιο ελαφρύ κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά κλαδιά και φύλλα για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά βιγόνιας α) με σπόρο, β) με μοσχεύματα βλαστών και γ) με μοσχεύματα φύλλων. Ας δούμε αναλυτικές πληροφορίες για τους κυριότερους τρόπους πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά βιγόνιας.

α) Πολλαπλασιασμός της βιγόνιας με σπόρο: Στις αρχές της άνοιξης, βάζουμε τους σπόρους της βιγόνιας για 24 ώρες στο νερό για να έχουν μεγαλύτερη φυτρωτικότητα και στη συνέχεια τους φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου με κατάλληλο φυτόχωμα. Οι σπόροι θα φυτρώσουν μετά από διάστημα 2-3 εβδομάδων.

β) Πολλαπλασιασμός της βιγόνιας με μοσχεύματα: Για τον πολλαπλασιασμό της βιγόνιας με μοσχεύματα, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης. Αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα κατά το 1/2 του μήκους του βλαστού το φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα για να ριζώσει.

γ) Πολλαπλασιασμός της βιγόνιας με φύλλο: Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βιγόνιας, αν πάρουμε ένα σχετικά μεγάλο και ώριμο φύλλο και το φυτέψουμε σε μια γλάστρα φυτωρίου βυθίζοντας στο φυτόχωμα τον μίσχο του ενώ το φύλλο παραμένει εξωτερικά.

Οι βιγόνιες προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες καθώς οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού. Για την αποφυγή ανάπτυξης του μύκητα του ωιδίου, ο οποίος δημιουργεί λευκές κηλίδες στα φύλλα, τοποθετούμε τις βιγόνιες σε θέση με επαρκή αερισμό και φροντίζουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα .

Όταν βλέπουμε κυκλικά στίγματα στα φύλλα της βιγόνιας που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει ότι υπάρχει προσβολή από βακτηριώσεις και θα πρέπει να ψεκάσουμε το φύλλωμα της με βιολογικό για να το αντιμετωπίσουμε.

Για προστασία από τον , τη , την , καθώς και τον , ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο και τα .

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ποικιλίες βιγόνιας με τα κόκκινα άνθη είναι πιο ανθεκτικές στο άμεσο ηλιακό φως σε σχέση με τις βιγόνιες με τα ροζ άνθη που είναι πιο ευαίσθητες.

About admin

Check Also

Μια-νοστιμότατη-focaccia,-το-αγαπημένο-ψωμάκι-των-παιδιών.

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια …

αυτάρκεια-–-μαραθοκεφτέδες-ή-μαλαθροκεφτέδες…

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.