Σάββατο , 23 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού (+video)

Το αγγούρι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά λαχανικά που φυτεύουμε την άνοιξη στον κήπο μας και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Τι πιο ωραίο να απολαμβάνουμε νόστιμα και υγιεινά αγγουράκια από τον κήπο μας! Κι αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο για να φυτέψουμε κηπευτικά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε αγγούρι σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι, χαρακτηρίζεται από βλαστούς μεγάλου μήκους που έρπουν ή αναρριχώνται και φτάνουν μέχρι και τα 3 μέτρα. Η καλλιέργεια της αγγουριάς παρουσιάζει μέτρια δυσκολία και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μας δώσει μία ικανοποιητική συγκομιδή. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι κατάλληλες ποικιλίες για να φυτέψουμε, καθώς επίσης συμβουλές για όλα τα στάδια της καλλιέργειας, προκειμένου να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα και τραγάνα αγγούρια από τον κήπο μας. 


 Πoιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίές αγγουριού; Οι ποικιλίες και τα υβρίδια αγγουριού, ανάλογα με το μέγεθος του καρπού, χωρίζονται στις μεγαλόκαρπες ποικιλίες και στις μικρόκαρπες που χρησιμοποιούνται και για τουρσί. Μια παραδοσιακή μακρόκαρπη ποικιλία αγγουριού είναι το καλυβιώτικο αγγούρι, κατάλληλο για καλοκαιρινή υπαίθρια καλλιέργεια που δίνει πολύ νόστιμους λείους σκουροπράσινους καρπούς, μήκους περίπου 40 εκατοστών. Από τις μικρόκαρπες ποικιλίες ξεχωρίζουμε την ποικιλία Κνωσσού, από την περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, με λείο σκουροπράσινο τραγανό καρπό μήκους περίπου 20 εκατοστών. Η συγκομιδή των περισσότερων ποικιλιών αγγουριών γίνεται 2 μήνες μετά την μεταφύτευση των νεαρών φυτών αγγουριάς. Μία συνηθισμένη παραγωγή ενός φυτού αγγουριάς μπορεί να φτάσει στα 20-40 αγγούρια σε διάστημα 1-2 μηνών μετά την φύτευση ανάλογα την ποικιλία. Πότε φυτεύουμε τα αγγούρια και σε τι αποστάσεις; Αν θέλουμε να φυτέψουμε πρώιμα νεαρά φυτά αγγουριάς, μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, πρέπει να ετοιμάσουμε τη σπορά της αγγουριάς σε σπορείο-θερμοκήπιο λαχανικών και να κάνουμε τη μεταφύτευση μετά από ένα μήνα περίπου μόλις είναι έτοιμα. Αν η φύτευση της αγγουριάς γίνει σε πιο όψιμη περιοδο, κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου που έχει ανέβει η θερμοκρασία στους 20-25°C, μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώμα, προσαρμοσμένο, καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Φυτεύουμε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις διευκολύνοντας την έρπουσα βλάστηση. Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.
 


Χρειάζεται υποστήλωση η καλλιέργεια της αγγουριάς; Η αγγουριά δεν είναι απαραίτητο να υποστηλωθεί, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει, έρποντας στο έδαφος με τους έλικες που διαθέτει. Αν θέλουμε να κάνουμε υποστήλωση των φυτών για να κερδίσουμε χώρο, οι αγγουριές μας μπορούν να αναρριχηθούν με σπάγγο όπως γίνεται στα θερμοκήπια ή και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Στον κήπο μας μπορούμε να κατασκευάσουμε ειδικό πλέγμα με γωνία 45 μοιρών, κατασκευασμμένο με ανοξείδωτο μέταλλο ή από καλάμια για να αναρριχηθού οι αγγουριές μας. Σε αυτή την περίπτωση που η αγγουριά υποστηλώνεται και δεν έρπει στο έδαφος, πετυχαίνουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και αποφεύγουμε την ανάπτυξη διάφορων μυκητoλογικών ασθενειών. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η αγγουριά; Η αγγουριά είναι απαιτητική στο νερό για να έχει καλή ανάπτυξη και σημαντική καρποφορία. Χρειάζεται πότισμα κάθε δυο-τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μια-δυο μέρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Eπίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αγγουριά χρειάζεται πότισμα με καλής ποιότητας νερό, καθώς είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού ποτίσματος, αλλά και του εδάφους, σε άλατα. Προτιμούμε να ποτίζουμε την αγγουριά με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για να μην βρέχεται το φύλλωμα της και αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο. 

5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου
5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου


 Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην αγγουριά; Αρχικά, πριν τη μεταφύτευση της αγγουριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς. Παράλληλα, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών της αγγουριάς. Η καλλιέργεια της αγγουριάς είναι απαιτητική σε άζωτο και κάλιο, καθώς και σε μαγνήσιο. Συμπληρωματικά, η προσθήκη σιδήρου ενισχύει το πρασίνισμα του φυλλώματος καθώς αρκετές φορές η αγγουριά παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης (τροφοπενία) σιδήρου. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της αγγουριάς; Η καλλιέργεια της αγγουριάς προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της. Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της αγγουριάς είναι ο μύκητας του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα και δημιουργεί και πρόβλημα στους καρπούς. Επίσης, η αγγουριά προσβάλλεται από τον τετράνυχο που ξεραίνει τα φύλλα της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζει τους καρπούς της. Για την αντιμετώπιση τους, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για το ωίδιο και τον τετράνυχο. Εναλλακτικά, μπορούμε σε προληπτικό στάδιο να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Η αγγουριά προσβάλλεται πολύ συχνά και από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη, που δημιουργούν μελιτώματα και αναπτύσσεται στη συνέχεια ο μύκητας της καπνιάς που μαυρίζει τα φύλλα, καθώς και από το έντομο του θρίπα. Για την αντιμετώπιση των εντόμων της αγγουριάς, ψεκάζουμε το φύλλωμα τους κάθε 2 βδομάδες με σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, καθώς και με φυσική πυρεθρίνη για να τα προστατέψουμε από το θρίπα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μόνοι μας τη συνταγή με φυσικά υλικά, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε κάθε βδομάδα το φύλλωμα των φυτών της αγγουριάς. 

Αντιμετώπιση του ωίδιου της αγγουριάς και της κολοκυθιάς
Αντιμετώπιση του ωίδιου σε αγγουριές και κολοκυθιές


 Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αγγουριάς; Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αγγουριάς, ο κατάλληλος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με σπόρο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε συγκεκριμένες ποικιλίες αγγουριού που θα φυτεύουμε κάθε χρόνο, επιλέγουμε ποικιλίες αγγουριού (και όχι υβρίδια), καθώς έχουν ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά άνθη και παράγουν καρπούς με σπόρους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα υβρίδια αγγουριάς διαθέτουν μόνο θηλυκά άνθη και παράγουν παρθενοκαρπικούς καρπούς, χωρίς σπόρους όποτε δε μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την επόμενη χρονιά. Στην περίπτωση των υβριδίων, πρέπει κάθε χρόνο να προμηθευόμαστε νέους σπόρους ή έτοιμα φυτά αγγουριάς από φυτώρια. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αγγουριάς Σε ορισμένες ποικιλίες ο καρπός του αγγουριού πικρίζει λόγω ξηροθερμικών συνθηκών ή απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας. Αρκετοί παλαιοί καλλιεργητές πίστευαν εσφαλμένα ότι το πίκρισμα της αγγουριάς οφείλεται στο κατά λάθος πάτημα των μικρών καρπών αγγουριάς στο έδαφος. 

Αγγούρι: φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα
Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε αγγούρι σε γλάστρα


 Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών 
• Αγγούρι σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
• Αντιμετώπιση του ωιδίου σε αγγουριές και κολοκυθιές
• Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για κάθε λαχανικό
• 5 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών
• Κολοκύθια, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της κολοκυθιάς
• Ντομάτα, 9 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
• Πιπεριά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς
• Βλίτο, 4 μυστικά για την καλλιέργεια του βλίτου
• Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού
• Καρπούζι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού
• Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
• Μπάμια, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της μπάμιας
• Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού
• Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά
 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.