Παρασκευή , 11 Ιουλίου 2025
Breaking News

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

6 μυστικά για την καλλιέργεια της αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι ένα πολυετές λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους στην κουζίνα μας. Τι κι αν έχει αγκάθια, τι κι αν έχει δυσκολία το καθάρισμα της! Η αγκινάρα είναι εξαιρετικά νόστιμη ωμή με λεμόνι, αποτελεί μάλιστα εκλεκτό μεζέ για να συνοδεύσουμε το ούζο και την ρακί, καθώς επίσης μαγειρευτή αλά πολίτα και σε πολλές ακόμα σπιτικές συνταγές. Αυτό που τρώμε ως «καρπό» της αγκινάρας είναι ουσιαστικά η ανθοκεφαλή, εκεί απ’ όπου προκύπτει το λουλούδι του φυτού δηλαδή, και την οποία συγκομίζουμε πολύ πριν ωριμάσει, στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Πολυετές λαχανικό που αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, η αγκινάρα μπορεί να καλλιεργηθεί σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το φυτό της αγκινάρας φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο, ενώ το καλοκαίρι ξεραίνεται ο βλαστός της και πέφτει σε λήθαργο μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, όπου αναβλαστάνει και δίνει νέες παραφυάδες. 

Το εντυπωσιακό λουλούδι της αγκινάρας
Το εντυπωσιακό λουλούδι της αγκινάρας


 Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της αγκινάρας; Οι αγκινάρες αναπτύσσονται σε αμμοπηλώδη, γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και σε μέρη με ήπιο χειμώνα. Χρειάζονται μέτριες θερμοκρασίες 15-20°C για να αναπτύξουν τρυφερές ανθοκεφαλές. Η αγκινάρα δεν είναι καθόλου ανθεκτική στον παγετό και πρέπει να φυτεύεται σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι ανθοκεφαλές της αγκινάρας παγώνουν και μαυρίζουν, ενώ σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σκληραίνουν απότομα και είναι ακατάλληλες για κατανάλωση. Για να φυτέψουμε τις αγκινάρες σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση και προμηθευόμαστε μεγάλες γλάστρες, με ύψος και διαμέτρο 30 εκατοστών, για να φυτέψουμε τα μικρά φυτά αγκινάρας. Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της αγκινάρας; Η αγκινάρα φυτεύεται το φθινόπωρο, είτε με παραφυάδες που προκύπτουν από βλαστοφόρους οφθαλμούς της αγκινάρας με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, είτε από έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώρια. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την αγκινάρα είναι 1 μέτρο μεταξύ των φυτών και 1,5 μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κατά τη φύτευση στο λάκκο, είναι πολύ σημαντική η προσθήκη οργανικής ουσίας με την ενσωμάτωση καλά χωνεμένης κοπριάς, κομπόστ και πλήρους βιολογικού λιπάσματος. Αμέσως μετά τη φύτευση ένα καλό πότισμα είναι απαραίτητο για την ομαλότερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. 

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αγκινάρας με παραφυάδες


 Κάθε πότε ποτίζουμε τις αγκινάρες και τι λίπασμα θέλουν; Η αγκινάρα έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα για να δώσει καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Την περίοδο της άνοιξης ποτίζουμε 2-3 φορές την βδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού διακόπτουμε το πότισμα. Πάντως, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το υπερβολικά συχνό πότισμα για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στον βλαστό και στο φύλλωμα της αγκινάρας. Για τη λίπανση της αγκινάρας, στις αρχές της άνοιξης, θα χρειαστεί προσθήκη κοπριάς μαζί με πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καρποφορία. 


Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τις αγκινάρες; H αγκινάρα προσβάλλεται από αρκετές ασθένειες και έντομα. Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως η σκωρίαση και η ανθράκωση, μέσα στην άνοιξη, καθαρίζουμε τα κάτω φύλλα της αγκινάρας για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και λιγότερη υγρασία. Επιπλέον, καλό είναι να ρίχνουμε θειάφι γύρω από τη ρίζα και να ψεκάζουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας στα φύλλα. Για να προστατέψουμε οικολογικά τις αγκινάρες μας από τη μελίγκρα καθώς και από κάμπιες, ψεκάζουμε προληπτικά με σάπωνες αλάτων καλίου και βάκιλο Θουριγγίας που προηθευτόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. 

Καλλιέργεια αγκινάρας
Η παραγωγικότητα των φυτών αγκινάρας μειώνεται μετά τον τέταρτο χρόνο


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αγκινάρας Οι αγκινάρες έχουν ικανοποιητική παραγωγή από τον δεύτερο χρόνο μέχρι τον τέταρτο χρόνο της ζωής τους, όταν η συγκομιδή της φτάνει στον αριθμό των δέκα περίπου ανθοκεφαλών ανά φυτό, ενώ τα επόμενα χρόνια μειώνεται σημαντικά η παραγωγή τους. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.