6 μυστικά για καλλιέργεια αμυγδαλιάς
Η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο και μας προσφέρει απλόχερα τους υπέροχους καρπούς της που απολαμβάνουμε φρέσκους αλλά και αποξηραμένους. Σαν να μην φτάνει αυτό, οι αμυγδαλιές με την χειμωνιάτικη ανθοφορία τους στέλνουν ένα μήνυμα απέραντης αισιοδοξίας και ομορφιάς. Κάθε χρόνο, μέσα Γενάρη, ξεπροβάλουν λευκο-ροζέ λουλούδια πάνω στα γυμνά κλαδιά της αμυγδαλιάς, πριν ακόμη ξεπροβάλλουν τα φύλλα της. Επιπλέον, τα κομμένα ανθισμένα κλαδιά της, μπορούν να στολίσουν για αρκετές μέρες τα βάζα στο σαλόνι μας. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς;
Η αμυγδαλιά ταιριάζει απόλυτα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Αναζητά ξηροθερμικό κλίμα, χωρίς πολλές βροχές, είναι ανθεκτική στον παγετό, αλλά ευαίσθητη σε υγρό περιβάλλον που ευνοεί προσβολές από μύκητες και βακτήρια. Η αμυγδαλιά προτιμά μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα, με καλή αποστράγγιση αν και μπορεί να αναπτυχθεί επίσης σε ξηρά και άγονα ασβεστούχα εδάφη, ακόμη και πετρώδη. Διαθέτοντας ένα πολύ δυνατό και διεισδυτικό ριζικό σύστημα, η αμυγδαλιά απλώνεται σε βάθος, απορροφώντας τις διαθέσιμες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων. Τι ποικιλίες αμυγδαλιάς επιλέγουμε για να καλλιεργήσουμε; Προτιμούμε παραγωγικές ποικιλίες αμυγδαλιάς, με υψηλό ποσοστό ψίχας και οψιμανθείς, ειδικά στις βόρειες περιοχές, ώστε μην καταστρέφονται τα άνθη τους. Αναζητούμε σκληροκέλυφες ή ημίσκληρες ποικιλίες αμυγδαλιάς, καθώς οι αφράτες προσβάλλονται πιο εύκολα μετασυλλεκτικά και μονοπύρηνες που εμφανίζουν μικρό ποσοστό διπλοσπερμίας. Γνωστές ξενες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι η Τexas, η Truoito και η Ferragnes, ενώ απο τις ελληνικές πιο γνωστή είναι η ποικιλία Ρέτσου. Οι ποικιλίες αυτές εκτός από την Truoito χρειάζονται σταυρεπικονίαση σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς. Η μεταφορά της γύρης στα άνθη της αμυγδαλιάς γίνεται φυσικά με τις μέλισσες.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς; Η αμυγδαλιά απαιτεί λίπανση κάθε χρόνο και γι’ αυτό στα μέσα Γενάρη προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ενισχυμένο σε κάλιο και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία ψευδαργύρου και βορίου. Συνήθως μια χρονιά υψηλής παραγωγής, τη διαδέχεται μια χρονιά με πολύ μικρή παραγωγή. Όσον αφορά το πότισμα, τα πρώτα 2-3 χρόνια ανάπτυξης, ποτίζουμε συχνά σε μικρές ποσότητες, πάντα με το σύστημα της σταγόνας. Για τα μεγάλα δένδρα αμυγδαλιάς, που έχουν εισέλθει σε παραγωγική φάση, απαιτείται μερικό πότισμα σε ετήσια βάση, από τέλη Μάη μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, το οποίο είναι αρκετό για να έχει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία. Πότε και πώς κλαδεύεται η αμυγδαλιά; Καταρχήν, τα νεαρά δένδρα αμυγδαλιάς στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους δέχονται κλάδεμα διαμόρφωσης, προκειμένου να κατευθύνουμε την βλάστηση και τον καλό σχηματισμό του δέντρου, προκειμένου να εισέλθει σύντομα σε καρποφορία. Στη συνέχεια, το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς αποσκοπεί στην διατήρηση του σχήματος, στην είσοδο του φωτός και του αέρα στο εσωτερικό του δέντρου καθώς και στην επίτευξη ισσοροπημένης νέας βλάστησης και πλούσιας παραγωγής. Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς γίνεται στα μέσα του χειμώνα, κατά τον Ιανουάριο, πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση της αμυγδαλιάς. Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για το κλάδεμα της αμυγδαλιάς υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Πώς πολλαπλασιάζεται η αμυγδαλιά; Ο πολλαπλασιασμός της αμυγδαλιάς γίνεται αρχικά με σπόρο και στη συνέχεια τα νεαρά δενδρύλλια που προκύπτουν εμβολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία με ενοφθαλμισμό με όρθιου Τ. Σε ενήλικα δέντρα αμυγδαλιάς επιλέγεται ο σχιστός εμβολιασμός ή ο υπόφλοιος στεφανίτης. Τα κύρια υποκείμενα αμυγδαλίας που χρησιμοποιούνται είναι δύο, το σπορόφυτο αμυγδαλιάς και το αμυγδαλοροδάκινο GF677.
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αμυγδαλιά Η μονίλια είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα άνθη και τους βλαστούς της αμυγδαλιάς και τα κάνει να μοιάζουν σα ζεματισμένοι από ζεστό νερό ή σαν καμένα από την παγωνιά. Για την αντιμετώπιση της μονίλιας της αμυγδαλιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση του εντόμου του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, που προσβάλλει τους νεαρούς καρπούς, θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης.