Πέμπτη , 13 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

5 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

Η γαρυφαλλιά (ή δίανθος, γαριφαλιά) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια που συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, φυτεμένη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, άλλες αρωματικές και άλλες όχι, ψηλές και χαμηλές, άλλες έρπουσες και άλλες ορθόκλαδες ιδανικές για κομμένο λουλούδι. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κοινή γαρυφαλλιά, το κινέζικο γαρύφαλλο καθώς και το γαρύφαλλο των ποιητών. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η γαρυφαλλιά για να αναπτυχθεί; H γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία, οι γαρυφαλλιά προτιμάει φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη. Δεν φοβάται το χειμώνα και είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αντίθετα τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια την ταλαιπωρούν. Θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Όταν η γαρυφαλλιά είναι φυτεμένη σε γλάστρα, φροντίζουμε να της εξασφαλίζουμε κατάλληλο φυτόχωμα με περλίτη για να αναπτυχθεί, καθώς και ικανοποιητική αποστράγγιση. 


Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η γαρυφαλλιά; Οι γαρυφαλλιά έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης αρκεί να την ποτίζουμε δυο φορές την εβδομάδα. Βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, η γαρυφαλλιά χρειάζεται συχνότερο πότισμα, τουλάχιστον κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Η γαρυφαλλιά χρειάζονται λίπασμα ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου. Κάθε μήνα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα για πλούσια ανάπτυξη και παρατεταμένη ανθοφορία. Για γαρυφαλλιές που είναι φυτεμένες σε γλάστρα, προσθέτουμε κάθε 2 βδομάδες υγρό λίπασμα ανθοφορίας ή υδατοδιαλυτό λιπασμα τύπου 20-20-20. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η γαρυφαλλιά; Το κλάδεμα της γαρυφαλλιάς πραγματοποιείται στις αρχές της άνοιξης ώστε να αναπτυχθούν οι νέοι βλαστοί και να δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται κορφολόγημα της γαρυφαλλιάς, ώστε να αφαιρούνται επιμελώς τα μαραμένα λουλούδια και τα ξερά κλαδάκια της. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουμε να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί η ανθοφορία της γαρυφαλλιάς μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Ο πολλαπλασιασμός της γαρυφαλλιάς γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, με παραφυάδες, αλλά και με σπόρους. Κατάλληλη εποχή για να πάρουμε μοσχεύματα είναι μέσα στο καλοκαίρι από τρυφερούς κορυφαίους βλαστούς μήκους 10 εκατοστών που δεν έχουν λουλούδια. Προτιμάμε να κόβουμε τα μοσχεύματα της γαρυφαλιάς νωρίς το πρωί και να τα φυτεύουμε σε γλάστρα (με φυτόχωμα γενικής χρήσης) που θα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το μόσχευμα της γαρυφαλλιάς. Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη γαρυφαλλιά; Οι γαρυφαλλιές, όπως και οι τριανταφυλλιές, είναι ευαίσθητες σε μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η σκωρίαση. Για την προληπτική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα και τα λουλούδια της γαρυφαλλιάς κατά το πότισμα, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, καθώς σε συνθήκες κακού αερισμού, οι ασθένειες εξαπλώνονται πολύ γρηγορότερα. Συμπληρωματικά, ψεκάζουμε με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού. Οι γαρυφαλλιές προσβάλλονται, επίσης, από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο. Για την οικολογική αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού ή αλάτων λιπαρών οξέων που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Κι ένα μυστικό για την γαρυφαλλιά Tα πέταλα της γαρυφαλλιάς τρώγονται και μπορούν να μπουν σε διάφορες σαλάτες και μαγειρικές συνταγές σαν ντεκόρ για να δώσουν ξεχωριστό χρώμα, γεύση και άρωμα. Αποφεύγουμε να βάζουμε ολόκληρο το άνθος στα φαγητά μας, γιατί έχουν ιδιαίτερα πικρή γεύση. Περισσότερα λουλούδια

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.