Δευτέρα , 10 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Το μέλι ως θεμέλιο της ζωής – Ένα από τα πολυτιμότερα ζωικά προϊόντα του πλανήτη μας! …η όμορφη νύμφη Μέλισσα,...
Περισσότερα
“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

5 μυστικά για την καλλιέργεια του περγαμόντο

Φυτεύουμε περγαμόντο για να απολαμβάνουμε υπέροχα γλυκά του κουταλιού από τον κήπο μας! Το περγαμόντο ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των εσπεριδοειδών δέντρων μαζί με την πορτοκαλιά, τη λεμονιά, η μανταρινιά και το κουμκουάτ. Το δέντρο του περγαμόντου έχει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη από τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή και φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα, με μεγάλα στενόμακρα φύλλα και λευκά λουλούδια που εμφανίζονται την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Οι καρποί του περγαμόντο έχουν κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και στρογγυλό ή ελαφρώς πεπλατυσμένο σχήμα, ανάλογα την ποικιλία. Το περγαμόντο δεν τρώγεται ωμό, καθώς έχει αρκετή πικράδα στη γεύση, χρησιμοποιείται ωστόσο για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού, για λικέρ και για μαρμελάδα. Το άρωμα του περγαμόντο αξιοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία των καλλυντικών, καθώς στην αρωματοθεραπεία. Ποιες ποικιλίες περγαμόντου συνήθως καλλιεργούμε; Οι πιο γνωστές και εμπορεύσιμες ποικιλίες περγαμόντου είναι οι ποικιλίες Femminello και η Castagnaro. To δέντρο της Femminello είναι μικρότερο σε μέγεθος και με λιγότερη ανάπτυξη από την ποικιλία Catagnaro που έχει πιο ζωηρή και ορθόκλαδη ανάπτυξη. Ο καρπός της ποικιλίας Femminello είναι σχετικά σφαιρικός με λείο φλοιό ενώ ο καρπός του Castagnaro είναι στρογγυλός ή ωοειδής, με τραχύ φλοιό και μπορεί να φέρει αυλακώσεις. Η πoικιλία Femminello έχει πρωιμότερη καρποφορία ενώ έχει μεγαλύτερη πειρεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο από την ποικιλία Castagnaro. Σε ποιες συνθήκες καλλιεργείται το περγαμόντο; Το περγαμόντο αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια γόνιμα εδάφη που εξασφαλίζουν ικανοποιητική αποστράγγιση και καλό είναι να αποφεύγεται η φύτευση του σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Το περγαμόντο είναι αρκετά ευαίσθητο στο κρύο και αναπτύσσεται καλύτερα σε νότιες περιοχές της χώρας μας ή σε μέρη με ήπιο κλίμα. Κατά την φύτευση του περγαμόντο, επιλέγουμε ηλιοφανείς προφυλαγμένες θέσεις, καθώς χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι που προκαλούν σημαντικες καταστροφές στη βλάστηση και στην καρποφορία του. 


Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το περγαμόντο; Το περγαμόντο έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, το περγαμόντο απαιτεί πότισμα 2-3 φορές τη βδομάδα, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα. Ειδικά για τα νεαρά δενδρύλλια περγαμόντο, χρειάζεται ικανοποιητικό πότισμα για να αναπτύξουν πλούσιο ριζικό σύστημα. Το περγαμόντο χρειάζεται λίπανση τρεις φορές τον χρόνο, μία στις αρχές της άνοιξης, μία στις αρχές του καλοκαιριού και μία στις αρχές του φθινοπώρου. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, ενω συμπληρωματικά η προσθήκη σιδήρου βοηθά στο πρασίνισμα και στην καλή ανάπτυξη του φυλλώματος. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το περγαμόντο; Το περγαμόντο προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας και των κοκκοειδών (ψώρα), καθώς και από το έντομο του φυλλοκνίστη που προσβάλλει τους τρυφερούς βλαστούς των νεαρών δέντρων του περγαμόντο. Για την αντιμετώπιση των εντόμων, χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, η φυσική πυρεθρίνη και οι σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Tο περγαμόντο προσβάλλεται επίσης από τον μύκητα φυτόφθορα (Phytopthora) που εμφανίζει το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κομμίωσης (έκκριση κόλλας) στην βάση του κορμού του δέντρου, καθώς και στις ρίζες. Για την βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα, αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι το ένα μέτρο με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη) και παράλληλα προσέχουμε το νερό ποτίσματος να μην έρχεται σε επαφή με τον κορμό του δέντρου. Πώς κλαδεύεται και πώς πoλλαπλασιάζεται το περγαμόντο; Τo περγαμόντο χρειάζεται κλάδεμα την περίοδο του καλοκαριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία του. Κάνουμε κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα διατηρώντας το κυπελλοειδές σχήμα του δέντρου και αφαιρούμε αδύνατους, ξερούς βλαστούς καθώς και λαίμαργους βλαστούς ώστε να πετύχυμε καλό αερισμό και φωτισμό στο δέντρο μας. Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά περγαμόντο, στα μέσα της άνοιξης, εμβολιάζουμε τις επιθυμητές ποικιλίες περγαμόντο σε κατάλληλα υποκείμενα με τη μέθοδο ενοφθαλμισμού με Τ ή με ανεστραμμένο Τ. Το περγαμόντο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με τη μέθοδο των μοσχευμάτων, παίρνοντας τμήματα βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών που φυτεύουμε σε γλάστρες. Το περγαμόντο δεν πολλαπλασιάζεται επιτυχώς με σπόρο, καθώς η φύτευση σπόρου περγαμόντο, μας δίνει φυτό που δεν θα παραγει αντίστοιχους καρπούς της ίδιας ποικιλίας με τον σπόρο που φυτέψαμε. Και ένα τελευταίο μυστικό για το περγαμόντο Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι η εκτεταμένη πτώση των ανθέων του περγαμόντο και της μειωμένης καρπόδεσης. Για να το αντιμετωπίσουμε και να έχουμε μία ικανοποιητική παραγωγή, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα και τη λίπανση κατά την περίοδο της ανθοφορίας και ψεκάζουμε το φύλλωμα και τα λουλούδια με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή μίγματος ιχνοστοιχείων. 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.