Σάββατο , 1 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

5 μυστικά για την καλλιέργεια της κολοκύθας

Η κολοκύθα, γνωστή και ως γλυκοκολοκύθα, είναι συγγενές λαχανικό με το κολοκύθι και καλλιεργείται για τη γλυκιά σάρκα του καρπού της που χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Καλλιεργείται, επίσης, για τα μεγάλα άνθη της, τους γνωστούς κολοκυθοανθούς, που γίνονται γεμιστά ή τηγανητά. Οι καρποί της κολοκύθας έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς περιέχουν βιταμίνες, λιπαρά οξέα και καροτενοειδή. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκύθας με διάφορα χρώματα εξωτερικού φλοιού από κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο μέχρι πράσινο και άσπρο, καθώς και διάφορα σχήματα, από στρογγυλό και στενόμακρο, μέχρι οβάλ, σε διάφορα μεγέθη από κολοκύθα 2-3 κιλών μέχρι και 100 κιλών. Οι περισσότερες ποικιλίες κολοκύθας είναι εδώδιμες, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργoύνται για διακοσμητικούς λόγους όπως η ποικιλία κολοκύθας φλασκιά. Πότε και σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις κολοκύθες; Για να φυτέψουμε πρώιμα μέσα στον Απρίλιο την γλυκοκολοκύθα, ετοιμάζουμε τα νεαρά φυτά κολοκύθας σε ειδικό σπορείο ή να προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά που μεταφυτεύουμε. Οι σπόροι της κολοκύθας για να φυτρώσουν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και κατάλληλη σχετική υγρασία. Συγκεκριμένα, φυτρώνουν περίπου σε 10-12 μέρες όταν η θερμοκρασία ανάπτυξης είναι γύρω στους 25°C. Αν θέλουμε να φυτέψουμε οψιμότερα τις κολοκύθες, κατά την εποχή Μαΐου – Ιουνίου που επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο της κολοκύθας απευθείας στο έδαφος σε βάθος 2-4 εκατοστών. Φυτεύουμε σε αραιές αποστάσεις, καθώς τα φυτά της κολοκύθας έρπουν και αναπτύσσονται πλαγιόκλαδα καταλαμβάνοντας μεγάλο χώρο. Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης για την κολοκύθα είναι 100-120 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 140-200 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει η κολοκύθα; Η καλλιέργεια της κολοκύθας έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και απαιτεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Στην περίοδο της άνθισης μειώνουμε την συχνότητα του ποτίσματος, για να έχουμε ικανοποιητική καρπόδεση. Ιδανικό σύστημα ποτίσματος για την καλλιέργεια της κολοκύθας είναι το σύστημα των σταγόνων. Κατά το πότισμα, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της κολοκύθας, καθώς συντελεί στην εμφάνιση του μύκητα του ωιδίου. Όσον αφορά τη λίπανση, ενσωματώνουμε κατά τη φύτευση κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα και επαναλαμβάνουμε την προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, κάθε μήνα. Αν το φυτό της κολοκύθας έχει πολλή μεγάλη ανάπτυξη βλαστών και δεν δένει καρπούς, κορφολογούμε κόβοντας από την άκρη μερικούς βλαστούς για να βοηθήσουμε την καρπόδεση και παραγωγή καρπών. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την κολοκύθα; Οι ποικιλίες κολοκύθας προσβάλλονται περίπου από τις ίδιες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το κολοκύθι, ωστόσο είναι αρκετά πιο ανθεκτικές. Συγκεριμένα, η κολοκύθα προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη που δημιουργούν μελιτώματα στο φύλλωμα της κολοκύθας, από τον τετράνυχο που ξεραίνει τα φύλλα και από το μύκητα του ωιδίου που δημιουργεί χαρακτηριστικές άσπρες κηλίδες στα φύλλα. Για την προστασία της κολοκύθας αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την πιθανότητα ανάπτυξης μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα και πάνω στο φύλλωμα όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 30°C, ενώ παράλληλα ψεκάζουμε τα φυτά της κολοκύθας κάθε 2 βδομάδες με οικολογικό διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και ένα κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.
 

6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια
6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της κολοκύθας Η κολοκύθα συγκομίζεται μέσα στο φθινόπωρο 4-5 μήνες μετά την φύτευση. Για να διαπιστώσουμε αν η κολοκύθα μας είναι ώριμη, ελέγχουμε αρχικά αν έχει το κατάλληλο χρώμα. Στη συνέχεια κτυπάμε τον καρπό της κολοκύθας με τα δάκτυλα και αν ακούγεται υπόκωφος ήχος, η κολοκύθα μας είναι ώριμη. Περισσότερα άρθρα για λαχανικά 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.