Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

5 μυστικά για την καλλιέργεια της κολοκύθας

Η κολοκύθα, γνωστή και ως γλυκοκολοκύθα, είναι συγγενές λαχανικό με το κολοκύθι και καλλιεργείται για τη γλυκιά σάρκα του καρπού της που χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Καλλιεργείται, επίσης, για τα μεγάλα άνθη της, τους γνωστούς κολοκυθοανθούς, που γίνονται γεμιστά ή τηγανητά. Οι καρποί της κολοκύθας έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς περιέχουν βιταμίνες, λιπαρά οξέα και καροτενοειδή. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκύθας με διάφορα χρώματα εξωτερικού φλοιού από κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο μέχρι πράσινο και άσπρο, καθώς και διάφορα σχήματα, από στρογγυλό και στενόμακρο, μέχρι οβάλ, σε διάφορα μεγέθη από κολοκύθα 2-3 κιλών μέχρι και 100 κιλών. Οι περισσότερες ποικιλίες κολοκύθας είναι εδώδιμες, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργoύνται για διακοσμητικούς λόγους όπως η ποικιλία κολοκύθας φλασκιά. Πότε και σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις κολοκύθες; Για να φυτέψουμε πρώιμα μέσα στον Απρίλιο την γλυκοκολοκύθα, ετοιμάζουμε τα νεαρά φυτά κολοκύθας σε ειδικό σπορείο ή να προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά που μεταφυτεύουμε. Οι σπόροι της κολοκύθας για να φυτρώσουν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και κατάλληλη σχετική υγρασία. Συγκεκριμένα, φυτρώνουν περίπου σε 10-12 μέρες όταν η θερμοκρασία ανάπτυξης είναι γύρω στους 25°C. Αν θέλουμε να φυτέψουμε οψιμότερα τις κολοκύθες, κατά την εποχή Μαΐου – Ιουνίου που επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο της κολοκύθας απευθείας στο έδαφος σε βάθος 2-4 εκατοστών. Φυτεύουμε σε αραιές αποστάσεις, καθώς τα φυτά της κολοκύθας έρπουν και αναπτύσσονται πλαγιόκλαδα καταλαμβάνοντας μεγάλο χώρο. Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης για την κολοκύθα είναι 100-120 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 140-200 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει η κολοκύθα; Η καλλιέργεια της κολοκύθας έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και απαιτεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Στην περίοδο της άνθισης μειώνουμε την συχνότητα του ποτίσματος, για να έχουμε ικανοποιητική καρπόδεση. Ιδανικό σύστημα ποτίσματος για την καλλιέργεια της κολοκύθας είναι το σύστημα των σταγόνων. Κατά το πότισμα, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της κολοκύθας, καθώς συντελεί στην εμφάνιση του μύκητα του ωιδίου. Όσον αφορά τη λίπανση, ενσωματώνουμε κατά τη φύτευση κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα και επαναλαμβάνουμε την προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, κάθε μήνα. Αν το φυτό της κολοκύθας έχει πολλή μεγάλη ανάπτυξη βλαστών και δεν δένει καρπούς, κορφολογούμε κόβοντας από την άκρη μερικούς βλαστούς για να βοηθήσουμε την καρπόδεση και παραγωγή καρπών. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την κολοκύθα; Οι ποικιλίες κολοκύθας προσβάλλονται περίπου από τις ίδιες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το κολοκύθι, ωστόσο είναι αρκετά πιο ανθεκτικές. Συγκεριμένα, η κολοκύθα προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη που δημιουργούν μελιτώματα στο φύλλωμα της κολοκύθας, από τον τετράνυχο που ξεραίνει τα φύλλα και από το μύκητα του ωιδίου που δημιουργεί χαρακτηριστικές άσπρες κηλίδες στα φύλλα. Για την προστασία της κολοκύθας αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την πιθανότητα ανάπτυξης μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα και πάνω στο φύλλωμα όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 30°C, ενώ παράλληλα ψεκάζουμε τα φυτά της κολοκύθας κάθε 2 βδομάδες με οικολογικό διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και ένα κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.
 

6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια
6 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της κολοκύθας Η κολοκύθα συγκομίζεται μέσα στο φθινόπωρο 4-5 μήνες μετά την φύτευση. Για να διαπιστώσουμε αν η κολοκύθα μας είναι ώριμη, ελέγχουμε αρχικά αν έχει το κατάλληλο χρώμα. Στη συνέχεια κτυπάμε τον καρπό της κολοκύθας με τα δάκτυλα και αν ακούγεται υπόκωφος ήχος, η κολοκύθα μας είναι ώριμη. Περισσότερα άρθρα για λαχανικά 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.