Τετάρτη , 16 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

5 μυστικά για καλλιέργεια μύρτιλου

Μύρτιλο, ένα υπέροχο superfood! Το μύρτιλο, γνωστό και ως μπλούμπερι (blueberry), είναι καρποφόρος θάμνος που δίνει εξαιρετικoύς μικρούς καρπούς που ωριμάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες με χαρακτηριστικό μπλε χρώμα και γλυκιά γεύση. Το μύρτιλο προσαρμόζεται εύκολα στο μεσογειακό περιβάλλον και ως φυτό φτάνει σε ανάπτυξη 1-1,5 μέτρo. Οι καρποί του θεωρούνται υπερτροφή, με υψηλή διατροφική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μύρτιλο τρώγεται ως φρέσκος καρπός, ως αποξηραμένος, ως γαρνιτούρα σε παγωτό και γιαούρτι, καθώς επίσης μπορούμε να το πιούμε ως συμπυκνωμένο χυμό. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μύρτιλου; Το μύρτιλο θέλει δροσερό περιβάλλον, σχετικά ψυχρό, για να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή. Ανάλογα με την ποικιλία, το μύρτιλο έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, το μύρτιλο θα δυσκολευτεί την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς διαθέτει λεπτό επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν αντέχει στην ξηρασία, τα ευαίσθητα ριζίδια του μπορούν πολύ εύκολα να ξεραθούν λόγω έλλειψης νερού. Αν και το μύρτιλο προσαρμόζεται σε πολλά εδάφη, προτιμά ελαφρώς όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κοπριά και κομπόστ πριν τη φύτευση βοηθά να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη. Φυτεύουμε το μύρτιλο περίπου στις αρχές της άνοιξης, ενώ στις νότιες περιοχές μπορεί να φυτευτεί και στα τέλη του φθινοπώρου. Αν φυτέψουμε το μύρτιλο σε γλάστρα, η φύτευση γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αρκεί να αποφύγουμε περιόδους υπερβολικού ψύχους και ζέστης. Για τη φύτευση του μύρτιλου σε γλάστρα χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια μύρτιλου; Το μύρτιλο χρειάζεται μια ικανοποιητική υγρασία στο έδαφος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του, γι’ αυτό θα χρειαστεί τακτικό πότισμα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνεται για να εξασφαλίσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν στεγνώνει τελείως το έδαφος. Πάντως, υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία του μύρτιλου μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων, καθώς επίσης υπερβολικό πότισμα κατά την ωρίμανση των καρπών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υποβάθμιση της ποιότητας. Το μύρτιλο δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε λίπανση. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και κάνουμε μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού για να επιτύχουμε πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το μύρτιλο; Το κλάδεμα του μύρτιλου είναι μια σημαντική καλλιεργητική εργασία για να έχει η καλλιέργεια μας καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Σε περίπτωση που αφήσουμε το μύρτιλο ακλάδευτο, η παραγωγή σταδιακά θα μειωθεί. Κατά τα πρώτα χρόνια της φύτευσης του, το μύρτιλο θέλει ελαφριά κλαδέματα που γίνονται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του, απομακρύνουμε ξερούς, ασθενικούς, μη παραγωγικούς και άρρωστους βλαστούς, έχοντας υποψη ότι το μύρτιλο καρποφορεί στους φρέσκους βλαστους. Επιλέγουμε και αφηνουμε 6-8 δυνατούς βλαστούς κεντρικούς βλαστούς του, τους οποιούς κόβουμε κατά το μισό για να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση που θα δώσει την καρποφορία. Το μύρτιλο πολλαπλασιάζεται με σπόρους, αλλά κυρίως με φρέσκα φυλλώδη και ξυλώδη μοσχεύματα. Τα φυλλώδη μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό του μύρτιλου λαμβάνονται στις αρχές καλοκαιριού ενώ για τα ξυλώδη μοσχεύματα στις αρχές του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το μύρτιλο; Οι καρποί του μύρτιλου ωριμάζουν σταδιακά και χρειάζονται 1-1,5 μήνα για να συγκομιστούν μετά την καρπόδεση, ανάλογα και με την ποικιλία μύρτιλου. Η περίοδος της συγκομιδής του μύρτιλου γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 Περισσότερα χρήσιμα άρθρα 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.