Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

10 αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα

Αρωματικά φυτά χωρίς χώμα γίνεται; Κι όμως γίνεται! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και πολύ πρακτικό. Μπορούμε να καλλιέργήσουμε αρωματικά φυτά σε νερό χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, σε γυάλινα βάζα, σε ποτήρια, σε μεταλλικά δοχεία και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο πιο εντυπωσιακός κήπος αρωματικών φυτών μέσα στο σπίτι μας. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Και πώς το κάνουμε; Απλά, κόβουμε βλαστούς περίπου 20-25 εκατοστών από τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά και τα βάζουμε σε δοχεία με νερό. Το νερό στο βάζο θα πρέπει να έχει ύψος 10 εκατοστά. Απομακρύνουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού, προκειμένου να μην υπάρχουν φύλλα μέσα στο νερό που θα σαπίσουν. Είναι τόσο απλό! Τα νέα φυτά θα ριζώσουν σταδιακά και θα αναπτυχθούν κανονικά, θα δώσουν νέα φύλλα, θα ανθίσουν και θα μας δώσουν παραγωγή για αρκετούς μήνες. Κάποια άρωματικά φυτά με πιο τρυφερούς βλαστούς έχουν γρηγορότερη ανάπτυξη και κάποια άλλα με πιο ξυλώδη βλαστό πιο αργή ανάπτυξη. Δεν μας πειράζει καθόλου! Κι η επόμενη ερώτηση είναι: «Τι φροντίδα θέλουν;». Ελάχιστη θα απαντήσω! Αρκεί να τοποθετήσουμε τα βάζα σε μια φωτεινή θέση μέσα στην κουζίνα μας. Κάποια αρωματικά φυτά θέλουν περισσότερο ήλιο και κάποια προτιμούν ημισκιερά σημεία που τα χτυπά λίγες ώρες τη μέρα ο ήλιος. Ορισμένα χρειάζονται συχνό κορφολόγημα για να αναπτύσσουν νέα βλάστηση και πρέπει να αφαιρούμε τα άνθη τους μόλις σχηματιστούν. Κι αν δούμε ότι οι ρίζες τους έχουν γεμίσει το βάζο ασφυκτικά, τα τοποθετούμε σε μεγαλύτερο βάζο, τσιμπώντας και κόβοντας μέρος του ριζικού συστήματος για να το ανανεώσουμε. Η αλλαγή του νερού μέσα στο βάζο καλό είναι να γίνεται κάθε 2-3 μέρες για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση και να αποφύγουμε σαπίσματα στις ρίζες. Κι ένα μυστικό για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα: Kάθε 2 βδομάδες μπορούμε να προσθέτουμε λίγο υγρό βιολογικό λιπασμα σε πολύ αραιή δόση για να τα βοηθήσουμε να έχουν καλύτερη ανάπτυξη. Ας κάνουμε λοιπόν το πείραμα κι ας δοκιμάσουμε! Εφόσον πετύχει, μπορούμε πολύ εύκολα να μαζέψουμε αρωματικά φυτά σε βαζάκια για καλλωπισμό, για να απολαμβάνουμε το άρωμά τους, αλλά και για να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα σε συνταγές μαγειρικής και σε ροφήματα. Ας δούμε λοιπόν ποια αρωματικά φυτά μπορούν να ριζώσουν και να μεγαλώσουν μόνο νερό. 

Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό


 

Μέντα


 Η μέντα, το ξαδερφάκι του δυόσμου, ριζώνει και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε βάζο, δίνοντας πλούσιο φύλλωμα. Αγαπημένο αρωματικό φυτό για να απολαύσουμε με το τσάι μας ή για να αρωματίσουμε το ποτό μας. Ευδοκιμεί καλύτερα σε ημισκιερή θέση μέσα στην κουζίνα. 

Καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα
Καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα


 

Βασιλικός


 Ο βασιλικός, το δημοφιλέστερο αρωματικό φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα, μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό που βρίσκεται σε ημισκιερή θέση. Απαραίτητο συστατικό σε σαλάτες και σε σάλτσες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος ή αποξηραμένος. Ο βασιλικός αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν κορφολογούμε τους βλαστούς και αφαιρούμε τα άνθη του μόλις σχηματιστούν. 

Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα
Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα


 

Ρίγανη


 Ευτυχώς μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε ρίγανη σε βάζο με νερό, τοποθετώντας την απλά σε ημισκιερή θέση. Αλλιώς, πως θα αρωματίζαμε την χωριάτικη σαλάτα, την καλοκαιρινή περίοδο; Και όχι μόνο. Τόσες και τόσες συνταγές αναδεικνύονται με τα μικρά στρογγυλά φύλλα της ρίγανης, φρέσκα ή αποξηραμένα. 

Καλλιέργεια ρίγανης σε γλάστρα
Καλλιέργεια ρίγανης σε γλάστρα


 

Φασκόμηλο


 Αγαπημένο αρωματικό φυτό και το φασκόμηλο που μπορούμε τοποθετήσουμε στο παράθυρο της κουζίνας σε βάζο με νερό. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται τόσο για ρόφημα, όσο και για μαγειρική σε συνταγές δημιουργικής κουζίνας. Επιπλέον, το φασκόμηλο διώχνει έντομα και μυρμήγκια από τα τρόφιμα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης πως το φασκόμηλο παρουσιάζει αργή ανάπτυξη στο νερό, ως ξυλώδες αρωματικό φυτό όπως το δεντρολίβανο και η λεβάντα. 

Καλλιέργεια και φροντίδα φασκόμηλου σε γλάστρα
Καλλιέργεια και φροντίδα φασκόμηλου σε γλάστρα


 

Μαντζουράνα


 Κι η μαντζουράνα, ως ξαδερφάκι της ρίγανης, ανήκει στην ομάδα των αρωματικών φυτών που μεγαλώνουν σε βάζα ή ποτήρια με νερό. Η πικρή της γεύση είναι πολύ ιδιαίτερη και απαραίτητη σε μίγμα βοτάνων που φτιάχνουμε για ρόφημα τους κρύους μήνες του χειμώνα. Σχετικά γρήγορης ανάπυξης φυτό όταν βρεθεί σε ημισκιερό περιβάλλον. 

Ματζουράνα: Καλλιέργεια σε γλάστρα
Ματζουράνα: Καλλιέργεια σε γλάστρα


 

Θυμάρι


 Και το θυμάρι καλλιεργείται σε βάζο με νερό με επιτυχία. Χρειαζόμαστε μόνο ηλιόλουστη θέση για να έχει καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Μόνο έτσι θα απολαύσουμε τα αρωματικά φύλλα του, τόσο απαραίτητα στην ελληνική κουζίνα. Μαζί με τη ρίγανη, το πιο απαραίτητο βότανα στα ψητά για να απογειώσουν τις γεύσεις τους. 

Καλλιέργεια θυμαριού σε γλάστρα
Καλλιέργεια θυμαριού σε γλάστρα


 

Δενδρολίβανο


 Το δεντρολίβανο, επίσης, θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες σε νερό, και μπορούμε να το έχουμε σε βάζο πάνω στο πάγκο της κουζίνας μας. Όπως και ο βασιλικός, το δεντρολίβανο αναπτύσσεται καλύτερα όταν αφαιρούμε από την κορυφή του βλαστούς και άνθη. Βέβαια, το δεντρολίβανο, όπως και υπόλοιποι ξυλώδης θάμνοι αν και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί, αναπτύσσονται πιο αργά από άλλα αρωματικά φυτά. 

Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρα
Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρα


 

Στέβια


 Κι η στέβια το φυτό που έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας ως υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό. Η στέβια έχει γρήγορη ανάπτυξη στο νερό, όμως πρέπει να την προστατεύσουμε το χειμώνα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για να πετύχουμε καλή παραγωγή και επιπλέον γλυκύτητα στα φύλλα, τις κρύες μέρες μπορούμε να την καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη κάνοντας της μικρές τρύπες για αερισμό. 

Καλλιέργεια στέβια
Συμβουλές για καλλιέργεια στέβια


 

Μελισσόχορτο


 Το μελισσόχορτο που συναρπάζει με το μοναδικό ιδιαίτερο άρωμα λεμονιού, μπορεί και αυτό να ριζώσει και να αναπτυχθεί σε δοχείο με νερό. Αρωματικό φυτό με ευεργετικές ιδιότητες αγχολυτικής και καταπραϋντικής δράση, το μελισσόχορτο αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για τα ροφήματα μας. 

Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού


 

Λεβάντα


 Η λεβάντα, αν και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη, μπορεί και αυτή να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό, αρκεί να την τοποθετήσουμε σε ξηρό και ηλιόλουστο περιβάλλον. Μόνο έτσι μπορεί αναπτυχθεί καλά, χαρίζοντάς μας βλαστούς για να αρωματίσουμε ντουλάπες και να προστετεύσουμε τα ρούχα μας από το σκώρο. 

Λεβάντα σε γλάστρα
Λεβάντα σε γλάστρα


 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.