Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Φύτευση αμπέλου

Η ημερομηνία φύτευσης εξαρτάται από την ποικιλία της αμπέλου, τις καιρικές συνθήκες και τις προτιμήσεις του καλλιεργητή. Σε ιδανικές συνθήκες, θα μπορούσαμε να φυτέψουμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ωστόσο, το δεύτερο μισό του χειμώνα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι αμπελουργοί προτιμούν γενικά έρριζα εμβολιασμένα φυτά 1 έτους. Μερικοί παραγωγοί προτιμούν να πραγματοποιούν μόνοι τους τον εμβολιασμό των μοσχευμάτων. Συλλέγουν μοσχεύματα χειμερινού ξύλου κατά τη διάρκεια του ληθάργου τόσο από την παραγωγό ποικιλία όσο και από την ποικιλία του υποκειμένου και πραγματοποιούν στη συνέχεια την ένωση των δύο μερών. Μια άλλη μέθοδος περιλαμβάνει τη φύτευση απλών έρριζων φυτών και τον επιτόπιο εμβολιασμό τους 1-2 χρόνια αργότερα.  Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η αγορά των φυτών από έναν νόμιμο πωλητή είναι πάντα η καλύτερη δυνατή λύση.

Μετά από όλα τα βήματα προετοιμασίας που περιγράφονται στα προηγούμενα κεφάλαια, μπορούμε να προχωρήσουμε με την εγκατάσταση του αμπελώνα. Οι παραγωγοί επισημαίνουν τα ακριβή σημεία στο έδαφος όπου θα φυτέψουν τα νεαρά φυτά. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, χρησιμοποιούσαν σχοινιά και πασσάλους για να βεβαιωθούν ότι θα φυτέψουν τα αμπέλια σε ευθεία γραμμή. Σήμερα, η τεχνολογία βοηθά τους αγρότες, καθώς χρησιμοποιούν λέιζερ υψηλής ακρίβειας. Στη συνέχεια, ανοίγουν λάκκους 30-50 cm και φυτεύουν τα φυτά. Η φύτευση μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε με τη χρήση μηχανών φύτευσης με λέιζερ. Το πλεονέκτημα των μηχανών σε σχέση με τη χειροκίνητη φύτευση είναι ότι είναι ικανές να φυτέψουν γρήγορα, με πολύ υψηλή ακρίβεια και στις σωστές αποστάσεις. Από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη φύτευση σε κεκλιμένα εδάφη.

Όταν πρόκειται για έρριζα εμβολιασμένα φυτά, είναι σημαντικό να τα φυτέψετε σε τέτοιο βάθος έτσι ώστε το σημείο εμβολιασμού να βρίσκεται περίπου 4-5 cm πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αν καλύψουμε το σημείο εμβολιασμού, το εμβόλιο πιθανότατα θα αναπτύξει ρίζες. Αυτές οι ρίζες θα αρχίσουν να αυξάνονται γρήγορα και θα ξεπεράσουν εκείνες του υποκειμένου. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, σε χώρες με υψηλό κίνδυνο παγετού, κάποιοι αγρότες καλύπτουν ολόκληρο το φυτό με χώμα μετά τη μεταφύτευση, προκειμένου να το προστατεύσουν. Έπειτα, αφαιρούν το χώμα μαζί με τις ρίζες που πιθανώς έχουν αναπτυχθεί στο εμβόλιο, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα.

Όσον αφορά τις αποστάσεις φύτευσης και τον πληθυσμό τον πρέμνων, συναντούμε και πάλι πολλά διαφορετικά μοτίβα ανάλογα με τις ποικιλίες παραγωγής, τη δομή του εδάφους, την οργανική ύλη, τον τύπο του αμπελώνα και τις τεχνικές καλλιέργειας. Για παράδειγμα, στους αρδευόμενους αμπελώνες με εύφορο έδαφος, ένα συνηθισμένο μοτίβο περιλαμβάνει 200-250 φυτά ανά στρέμμα για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και 300-350 φυτά ανά στρέμμα για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες με απόδοση 1-1,2 τόνους ανά στρέμμα (1 στρέμμα = 1.000 τετραγωνικά μέτρα).

Για πληθυσμό 300 έως 400 φυτά ανά στρέμμα, πολλοί παραγωγοί προτιμούν να εγκαταστήσουν τα αμπέλια τους σε αποστάσεις 2 – 2,5 m μεταξύ σειρών και 1,25 – 1,35 m μεταξύ των φυτών πάνω στη σειρά. Άλλοι παραγωγοί προτιμούν απόσταση 2,5 μέτρων μεταξύ των σειρών και 1,15 μ. μεταξύ των φυτών. Το δεύτερο μοτίβο δεν συνιστάται για όλες τις ποικιλίες. Ο λόγος είναι ότι διατηρώντας τόσο στενές αποστάσεις μεταξύ των φυτών στη γραμμή, οι ρίζες των δύο γειτονικών φυτών μπορεί να ανταγωνίζονται ισχυρά. Αποστάσεις μικρότερες από 1 μέτρο μεταξύ των φυτών πρέπει γενικά να αποφεύγονται, δεδομένου ότι θα οδηγήσουν σε αλληλοεπικάλυψεις  φυλλωμάτων, γεγονός που συχνά οδηγεί σε ανεπαρκή αερισμό και μειωμένη κυκλοφορία του αέρα στην καλλιέργεια.

Οι περισσότερες σύγχρονες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών δίνουν καλά αποτελέσματα σε απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών και απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή.

Ορισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν ειδικά αντιχαλαζικά δίχτυα για προστασία των φυτών σε συνθήκες χαλαζόπτωσης. Τα δίχτυα αυτά προστατεύουν επίσης την καλλιέργεια από πουλιά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΕΡΡΙΖΩΝ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ

Με τις παρακάτω οδηγίες, ελπίζουμε να σας δώσουμε τις απαραίτητες συμβουλές, ώστε να μην «φαλάρει» κανένα κλίμα από όσα θα φυτέψετε.

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης ενός νέου αμπελώνα  αφορά από την επιλογή της θέσης του χωραφιού που θα φυτευτεί, τις ποικιλίες και τα υποκείμενα, μέχρι τη διάθεση του προϊόντος. Συνεπώς παίζει καθοριστικό ρόλο η μελέτη όλων των παραγόντων που συντελούν στη διαμόρφωση του κόστους της επένδυσης, αλλά και του κόστους του παραγόμενου προϊόντος. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν  είναι τα οι εξής:

Προετοιμασία χωραφιού
Η βαθειά άροση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι το πρώτο βήμα, ώστε να απαλλαχθούμε από  διάφορα  ζιζάνια. Η χημική ανάλυση του εδάφους που προηγείται μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα χημικά στοιχεία  που θα πρέπει να προσθέσουμε στο έδαφος, αλλά και του υποκειμένου που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Η βασική λίπανση του εδάφους θα πρέπει να γίνει πριν την φύτευση των κλημάτων.

Τοποθεσία
Ο αμπελώνας μας θα πρέπει να είναι φυτεμένος σε τέτοια θέση ώστε να δέχεται όλες τις ευεργετικές και ευνοϊκές επιδράσεις του ήλιου και του αέρα. Παρ΄  όλα αυτά η κλίση του εδάφους είναι προσδιοριστικός παράγοντας για τον προσανατολισμό των γραμμών. Τα επικλινή εδάφη που βρίσκονται σε πλαγιές λόφων, θεωρούνται τα καταλληλότερα για την εγκατάσταση αμπελώνων, διότι αφενός πλήττονται λιγότερο από τους ανοιξιάτικους παγετούς και αφετέρου παράγουν καλύτερης ποιότητας σταφύλια.

Έδαφος
Με την  εδαφολογική ανάλυση γνωρίζουμε την δομή, τη χημική σύσταση και την σύνθεση του εδάφους, το «pH» που καθορίζει την αλκαλικότητα ή μη του χωραφιού μας. Όλα αυτά καθορίζουν  τόσο την ανάπτυξη των φυτών της αμπέλου, όσο και στα παραγόμενα σταφύλια που θα χρησιμοποιηθούν  για οινοποίηση.

Επιλογή ποικιλίας
Η επιλογή της ποικιλίας έχει σχέση με το  ποιες ποικιλίες ενδείκνυνται για την περιοχή, το αμπελουργικό ιστορικό της περιοχής, το τι αμπέλι επιθυμούμε να εγκαταστήσουμε και για ποιο ακριβώς λόγο πχ αμπέλι για λευκό κρασί ή για ερυθρό ή και τα δυο. Τα φυτά θα πρέπει να είναι από επιλεγμένο φυτώριο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο γενετικό υλικό αλλά και σε ιώσεις ή άλλες ασθένειες.

Κλάδεμα
Τα χλωρά κλαδέματα κατά την διάρκεια της χρονιάς αλλά και το χειμερινό κλάδεμα θα διαμορφώσουν το τελικό σχήμα στα φυτά και θα δημιουργήσουν γερά φυτά έτοιμα να δεχθούν το μελλοντικό τους φορτίο, τα σταφύλια. Ο έλεγχος των ζιζανίων, των ασθενειών και εχθρών της αμπέλου καθώς και των ποτισμάτων που πιθανά θα χρειαστούν, είναι καθοριστικά για την σωστή ανάπτυξη των φυτών μας και την δημιουργία καλού ριζικού συστήματος.

Προεργασία
Από την παραλαβή τους και αν θέλουμε να τα φυτέψουμε σύντομα, έχοντας φυσικά κάνει την κατάλληλη προεργασία στο χωράφι μας, καλό θα είναι να τα βάλουμε σε ένα δοχείο με νερό για 10-15 ώρες, ώστε να ενυδατωθούν, γιατί ήσαν για ένα διάστημα μέσα σε ψυγείο και κατόπιν να τα φυτέψουμε.
Εάν θέλουμε να τα φυτέψουμε μετά από λίγες ημέρες, θα πρέπει να τα «παραχώσουμε» σε καλά σκαμμένο χώμα, ώστε εκεί να παραμείνουν για όσες ημέρες χρειαστεί έως την ημέρα της φύτευσης. Για τον σκοπό αυτό, χωρίζουμε τα φυτά σε δεμάτια των 5 ή παραπάνω φυτών, ανοίγουμε ένα αυλάκι στο χώμα βάθους 25 πόντων περίπου και βάζουμε τα φυτά μέσα με μικρή κλίση και τα σκεπάζουμε έτσι ώστε να είναι όλο το ριζικό τους σύστημα καλά παραχωμένο στο χώμα. Το χώμα αν δεν έχει την κατάλληλη υγρασία που θα τα διατηρήσει υγρά πρέπει να ποτιστεί. Αυτός ο τρόπος της παράχωσης βοηθάει τα φυτά να διατηρήσουν τους χυμούς τους έως την ημέρα της φύτευσης. Τα φυτά δεν μπορεί να παραμείνουν εκεί περισσότερο από 15 ημέρες και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της εαρινής βλάστησης.

Φύτευση
Ο κάθε λάκκος που θα ανοίξουμε, πρέπει να έχει βάθος λίγο μεγαλύτερο από το μήκος του φυτού. Εάν έχουμε πολύ καλά χωνεμένη κοπριά, μπορούμε να ρίξουμε στο βάθος του μια μικρή φτυαριά και να την σκεπάσουμε με λίγο χώμα. Θα κόψουμε τις ρίζες του φυτού με ένα καλό ψαλίδι, αφήνοντας μόνο ένα μήκος 4 – 5 εκατοστών. Το φυτό θα βγάλει σύντομα νέες ρίζες. Βάζοντας το φυτό στο κέντρο του λάκκου ρίχνουμε το χώμα περιμετρικά, πατώντας το πολύ καλά ώστε να μην αφήσει κενά αέρος και να μην μείνουν οι ρίζες εκτεθειμένες. Το φυτό πρέπει να είναι μέσα στη γη έως λίγο πιο κάτω από το σημείο εμβολιασμού.
Τώρα που το χώμα εκεί είναι φρέσκο, είναι η κατάλληλη στιγμή να μπήξουμε ένα πάσαλο στήριξης του φυτού, με μήκος περίπου 1 μέτρο έξω από το χώμα. Εκεί θα δένονται οι νέοι βλαστοί ώστε να μην σπάσουν με τον πρώτο άνεμο. Εάν οι πάσαλοι στήριξης είναι σιδερόβεργες 8-10 χιλ. πρέπει αργότερα το καλοκαίρι να φροντίσουμε να περάσουμε καλάμι στην βέργα πάνω στο οποίο θα δένονται οι βλαστοί, ώστε να μην επηρεάζονται από τη άνοδο της θερμοκρασίας της σιδερόβεργας.

Πότισμα
Τον πρώτο χρόνο τα φυτά πρέπει να ποτίζονται τακτικά αλλά όχι υπερβολές. Το σωστό πότισμα το καλοκαίρι είναι μία (1) φορά την εβδομάδα να γεμίζει ένας λάκκος ποτίσματος με διάμετρο 60 – 70 εκατοστά γύρω από το νεαρό φυτό. Όλα βέβαια εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία του συγκεκριμένου αμπελώνα.

Αποστάσεις φύτευσης
Οι αποστάσεις αυτές εξαρτώνται από τον χώρο που έχουμε, την μορφολογία του εδάφους και φυσικά τον τρόπο καλλιέργειας που έχουμε διαλέξει για το αμπέλι. Όσο πιο πυκνή φύτευση, τόσο μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ζωτικές ουσίες θα έχουν τα φυτά ώστε να δίνουν την ετήσια παραγωγή που επιθυμούμε. Πάντως να έχουμε κατά νου ότι, η ποιότητα του μούστου που θα μας δώσει το αμπέλι, εξαρτάται και από τον όγκο της παραγωγής του. Λίγα και καλά είναι ο χρυσός κανόνας!
Παρακάτω θα σας δώσουμε έναν ενδεικτικό πίνακα αποστάσεων φύτευσης ανάμεσα σε κάθε ρίζα και σε κάθε γραμμή φύτευσης και αριθμού φυτών ανά στρέμμα.

Κλήματα ανά στρέμμα

Απόσταση1μ.1,25μ1,50μ.1,75μ.2μ.2,25μ.2,50μ.2,75μ.3μ.
1μ.1000800665571500444400363333
1,10μ.909727606519454404363330303
1,25μ.800640533457400355320290266
1,50μ.666533444380333296266242222
1,75μ.571457380326288253228207190
2μ.500400333285250222200181166
2,25μ.444355296253222197177161148
2,50μ.400320266228200177160145133
2,75μ.363290242207181161145132121
3μ.333266222190166148133121111

Δείτε ένα μικρό βίντεο στα Ελληνικά για την φύτευση έρριζων φυτών αμπέλου:

https://youtu.be/4LwixYJe7-k

About admin

Check Also

Μάιος-Ιούνιος Εργασίες στον Κήπο – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Μάιος-Ιούνιος Εργασίες στον Κήπο

Μάιος-Ιούνιος Εργασίες στον Κήπο. Η Άνοιξη τελειώνει και μπαίνουμε στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Ο …

Fytokomia.gr | Καλλιέργεια μανιταριών στο μπαλκόνι μας

Καλλιέργεια μανιταριών στο μπαλκόνι μας

Η υψηλή διατροφική αξία του μανιταριού είναι αναμφισβήτητη, καθώς με μόλις 32 θερμίδες / 100 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.