Φτιάχνω κουραμπιέδες
Κουραμπιέδες φουντουκιού
Χτυπάμε το βούτυρο μισή ώρα στο μίξερ ή στο χέρι μέσα σε λεκάνη. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και δουλεύουμε ώσπου να λιώσει. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το φουντούκι χοντροκοπανισμένο καί τέλος, λίγο-λίγο, το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε μικρούς και φουσκωτούς κουραμπιέδες (γιατί ή ζύμη είναι μαλακιά και απλώνουν) και τούς τοποθετούμε σε ταψί πού στον πάτο στρώνουμε μια λαδόκολλα.
Ψήνουμε τούς κουραμπιέδες στο φούρνο σε 200° επί 25′ λεπτά. Κατόπιν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους τυλίγουμε σε άχνη ζάχαρη.Κουραμπιέδες με χουρμάδες (Συνταγή Μικράς Ασίας)
Δουλεύουμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αυγό και το αλάτι. Τα χτυπάμε με το χέρι μας πολλή ώρα, μέχρι το μίγμα τους να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη κουραμπιέ.
Έχουμε έτοιμη τη γέμιση από χουρμάδες: Αφαιρούμε τα κουκούτσια, τούς κάνουμε σαν πουρέ, προσθέτουμε τα κοπανισμένα γαρίφαλα και τα ανακατεύουμε.
Παίρνουμε στο χέρι μας ένα κομματάκι ζύμη, το ανοίγουμε σαν χοντρή πιτούλα. βάζουμε στη μέση λίγη γέμιση χουρμά και το πλάθουμε στο σχήμα πού θέλουμε, (στρογγυλό ή οβάλ) κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε βουτυρωμένο ταψί και τούς ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν τους βγάλουμε, ζεστούς τους τυλίγουμε με ζάχαρη άχνη.Κουραμπιέδες με λάδι
Ρίχνουμε σε λεκάνη το λάδι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ούζο, το ζουμί από το βράσιμο της αρμπαρόριζας (ένα φλιτζανάκι του καφέ) τη σόδα λιωμένη στο λεμόνι, κι ανακατεύουμε με το μίξερ ή με το χέρι, ώσπου να πάρουν άσπρο χρώμα. Προσθέτουμε, τότε, το αλεύρι – λίγο λίγο – και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια ζύμη μέτρια. Στο τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκοπανισμένα.
Πλάθουμε από τη ζύμη κουραμπιέδες – σε ότι σχήμα θέλουμε – και τούς τοποθετούμε στη σειρά σε ταψί, αφού πριν το στρώσουμε με λαδόχαρτο.
Ψήνουμε τούς κουραμπιέδες σε 200° θερμοκρασία για 20′ λεπτά και, κατόπιν, στους 150° άλλα πέντε λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζουμε τούς κουραμπιέδες από το ταψί, τους τυλίγουμε στην άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.