Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Τυροκόμηση νωπό ή παστεριωμένο γάλα;

Η παρασκευή των παραδοσιακών τυριών στο αγρόκτημα από γάλα που παράγεται από ζώα που εκτρέφονται σ’ αυτό με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων και τεχνικών παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ποιότητα του τυριού.

Η χρήση νωπού γάλακτος στην παρασκευή των τυριών έχει ως αποτέλεσμα την παρασκευή τυριών πολύ καλής ποιότητας επειδή:

  • Δεν χάνονται τα μοναδικά αρωματικά χαρακτηριστικά που προέρχονται από την διατροφή των ζώων σε φυσικούς βοσκότοπους.
  • Δεν καταστρέφεται η φυσική μικροβιακή χλωρίδα του γάλακτος, η οποία επιδρά στην ωρίμανση του τυριού και στο πλούσιο άρωμά του.
  • Δεν καταστρέφονται ορισμένα ένζυμα ή ενεργοποιούνται άλλα.
  • Δεν αποδομούνται οι πρωτεΐνες του γάλακτος από την δράση της θερμότητας.
  • Είναι γνωστό ότι η αλάτιση, η μείωση της υγρασίας του τυριού κατά την ωρίμανση, η αύξηση της οξύτητας (πτώση pH) αποτελούν τα στάδια εκείνα της διαδικασίας παραγωγής κατά την οποία κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός που βρίσκεται στο τυρί προερχόμενος από το γάλα θα εξαλειφθεί ή θα μειωθεί σε ασφαλή επίπεδα. Αυτό όμως, δεν είναι πάντα αρκετό ώστε να εξυγιανθεί το προϊόν. Εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία για την μικροβιολογική ποιότητα του γάλακτος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς την προηγούμενη εξυγίανσή του με θερμική επεξεργασία, όπως ορίζεται από την Αρμόδια Αρχή της χώρας.
    Στην Ελλάδα λόγω της μη πλήρους εξυγίανσης των κοπαδιών της χώρας από μεταδοτικά στον άνθρωπο νοσήματα, επιτρέπεται η παραγωγή τυριών μόνο από παστεριωμένο γάλα.Εμπειρία και συμπεράσματα από τις πειραματικές τυροκομήσεις γραβιέρας στην Κρήτη

    Η χρήση του νωπού γάλακτος προβάτων και αυγών για την παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων είναι παλαιά ιστορία για την Ελληνική ύπαιθρο.
    Επί αιώνες η τυροκόμηση γινόταν με νωπό γάλα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν πολλά τοπικά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία αναδεικνύουν την κουλτούρα και παράδοση της κάθε περιοχής. Ταυτόχρονα η τέχνη της τυροκόμησης μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά και καινούργια προϊόντα δημιουργούνταν με συνέπεια την αύξηση της υπεραξίας του προϊόντος και την ενίσχυση της απασχόλησης.Η εισβολή της παστερίωσης του γάλακτος για την παραγωγή τυριών, με την προφανή αιτιολογία της καταστροφής των παθογόνων βακτηρίων έσπασε τον κρίκο της αλυσίδας με την παράδοση.
    Η συζήτηση επανέρχεται πλέον μετά τον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας που θα σέβεται το περιβάλλον και θα παράγει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και θα αξιοποιεί τις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής, υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της υγείας των καταναλωτών από επικίνδυνα μικρόβια.Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της χρήσης του νωπού γάλακτος μπορεί να ταξινομηθούν ως εξής:

  • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου
  • Παραμένουν αναλλοίωτα τα φυσικά αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες (ΑDEK) και τα ένζυμα (λακτάση)
  • Τα προβιοτικά δεν καταστρέφονται
  • Το νωπό γάλα είναι περισσότερο θρεπτικό γιατί τα λιπίδια δεν μετατρέπονται σε γλυκερίδια
  • Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα παθογόνα δεν είναι κληρονομήσιμα αλλά μπορούν να λυθούν με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα.
  • Ο σκεπτικισμός όμως και οι επιφυλάξεις που αναπτύσσονται σχετικά με την παρουσία των παθογόνων στο γάλα και επομένως στα τυριά είναι αρκετά έντονος δεδομένου ότι πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή.
    Εκτός από την βρουκέλλωση και την φυματίωση που εφαρμόζονται Εθνικά προγράμματα καταπολέμησης τα παθογόνα βακτήρια που διαλαμβάνει η Νομοθεσία είναι η E.coli, ο Staphylococcus aureus, η Salmonella και η Listeria. Εκτός όμως από αυτά στην επικαιρότητα βρίσκονται δύο άλλα παθογόνα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η E.coli Ο157:H7 και οι Βανκομυκίνη ανθεκτικοί εντερόκοκκοι ( Vancomycin resiststant Enterococci – VRE)Στα πλαίσια του προγράμματος Archimed έγιναν πειραματικές τυροκομήσεις σε 3 διαφορετικά τυροκομεία της Κρήτης ταυτόχρονα με νωπό και παστεριωμένο γάλα. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να εκτιμηθεί η παρουσία και οι μεταβολές των παθογόνων από την πρώτη ώρα της τυροκόμησης μέχρι το τέλος της ωρίμανσης στους δύο τύπους τυριών και τέλος να αξιολογηθεί και να συγκριθεί η παραγωγή γραβιέρας από νωπό γάλα σε σύγκριση με το αντίστοιχο παστεριωμένο.

    Από τα αποτελέσματα των πειραματικών τυροκομήσεων, προκύπτει ότι σε κανένα δείγμα δεν απομονώθηκε Salmonella spp, E. Coli O157:H και VRE εντερόκοκκοι.Συμπεράσματα
    – Τα παθογόνα βακτήρια E.coli και Staphylococus aureus μειώνονται ως και μηδενίζονται μετά το τέλος της ωρίμανσης, τόσο στη γραβιέρα από νωπό όσο και από παστεριωμένο γάλα.
    – Σε κανένα δείγμα από νωπό ή παστεριωμένο δεν ανιχνεύθηκε η E.coli Ο157:H7 και οι VRE.
    – Αξιοσημείωτες είναι οι αντιλιστεριακές ιδιότητες του νωπού γάλακτος (απόλυτα τεκμηριωμένο από την βιβλιογραφία) – Απαραίτητη η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής κυρίως κατά το άρμεγμα αλλά και την συντήρηση.
    – Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τις μεταβολές και αυξομειώσεις των παθογόνων στη διαδικασία παραγωγής, με συγκεκριμένους πειραματισμούς μετά από πειραματικές μολύνσεις στο εργαστήριο.
    – Τα προϊόντα που παράχθηκαν από νωπό γάλα είναι απόλυτα ασφαλή για τη δημόσια υγεία.

    About admin

    Check Also

    Φτιάχνω τυρί ροκφόρ

    Αυτό το τυρί κατατάσσεται στην κατηγορία των τυριών που το εσωτερικό τους διαθέτει φλέβες χρώματος …

    Φτιάχνω τυρί γραβιέρα

    Το τυρί γραβιέρα είναι ο εκλεκτότερος τύπος των εγχωρίων σκληρών τυριών, όταν δε παρασκευαστεί μετά …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.