Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Τρόπος για να ψαρεύεις

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το ψάρεμα; Ψαρεύεις ήδη αλλά θες να μάθεις περισσότερα για το αγαπημένο σου χόμπι; Εμείς είμαστε εδώ. Συγκεντρώσαμε τις πιο δημοφιλείς μεθόδους ψαρέματος και στις παρουσιάζουμε. Πριν ξεκινήσουμε ας μιλήσουμε για «όπλα». Ο πόλεμος της θάλασσας ξεκινά και κάθε επίδοξος ψαράς πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος. Τα εργαλεία των ψαράδων είναι τα εξής: Δίχτυ, παλαμιδόδιχτο, γαμπαρόδιχτο, μανωμένα, άλτα, σαρδελόδιχτο, τράτα, ανεμότρατα, παραγάδι, μπραγάνι (δηλαδή δίχτυ της νύχτας πολύ πυκνό), πελαουτό (κι αυτό δίχτυ της νύχτας), γρι-γρι της μέρας και νύχτας, καμάκι, πετονιά, συρτή.
Μέθοδοι/Είδη
Γρι-γρι ημέρας: Το γρι-γρι της ημέρας το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πιάσουμε παλαμίδες, ρίκια, λακερδόνια, τονόπουλα, κολέους. Πρόκειται για δύο καΐκια τα οποία όταν διαπιστώσουν την ύπαρξη πολλών ψαριών, τα περικυκλώνουν και τα πιάνουν.
Γρι-γρι νύχτας: Πρόκειται για δύο καΐκια, τα οποία ακολουθούνται από 4-5 μικρές βάρκες εφοδιασμένες με λάμπες, 4.000-5.000 κηρίων και φωτίζουν τα μέρη όπου υπάρχει πολύ ψάρι. Με αυτόν τον τρόπο πιάνουμε σαρδέλες, σαβρίδια, κολέους, γαύρο, καλαμαράκια κ.α.
Καθετή: Παίρνουμε μία πετονιά, βάζουμε μολύβι για να πηγαίνει σε βάθος και κρεμάμε 4-5 αγκίστρια. Το μήκος της πετονιάς είναι 50-60 οργιές. Το ψάρεμα γίνεται κάθετα. Με την καθετή πιάνονται διάφορα ψάρια, ανάλογα με το δόλο, που θα χρησιμοποιήσει κανείς, όπως χάνους, λυθρίνια, πέρκες, φαγκριά, κλπ.
Τσαπαρί: Δένουμε καμιά δεκαριά αγκίστρια σ έναν σπάγκο, τον οποίο δένουμε μετά στην πετονιά. Για δόλωμα βάζουμε άσπρα φτερά από γλάρο ή κότα και τα ρίχνουμε στη θάλασσα. Τα ψάρια, βλέποντας τα άσπρα φτερά, πηγαίνουν να παίξουν και, χωρίς να το καταλάβουν, πιάνονται στα αγκίστρια.
Συρτή: Παίρνουμε μια πετονιά ως 20 οργιές και βάζουμε στην άκρη αγκίστρια. Ξεκινάμε με τη βάρκα, ρίχνοντας στη θάλασσα την πετονιά, και οργώνουμε το μέρος Ό,τι βρουν στο δρόμο τ΄ αγκίστρια, το πιάνουν.
Παραγάδι: Παίρνουμε ένα σπάγκο μεγάλο και κάθε τέσσερις οργιές, βάζουμε και από ένα αγκίστρι. Δολώνουμε μετά σουπιές ή καλαμάρια ή γόπες ή γαρίδες και, αφού βάλουμε στην άκρη του σπάγκου ένα κολοκύθι, για να πλέει και βαρίδια για να πάνε τ΄ αγκίστρια στο βυθό, το αρμενίζουμε στη θάλασσα. Πιάνουμε έτσι διάφορα ψάρια, ιδιαίτερα λυθρίνια, τσιπούρες, σαργούς, κλπ.
Πυροφάνι: Παίρνουμε μία λάμπα μέχρι 250 κηρία και την τοποθετούμε μπροστά στην πλώρη της βάρκας. Ένας τραβάει τα κουπιά της βάρκας και ο άλλος με το καμάκι χτυπά τα ψάρια, που συγκεντρώνονται στο φως και ζαλίζονται.
Πεζόβολο: Ρίχνουμε σε κύκλο το δίχτυ σε μέρος που εντοπίσουμε τα ψάρια, ώστε να πιαστούν όλα όσα θα βρεθούν κλεισμένα στον κύκλο του διχτυού.
Ψάρεμα μαρίδας: Για το ψάρεμα της μαρίδας υπάρχουν ειδικά δίχτυα, τα μαριδόδιχτα. Όταν ο καιρός δεν είναι καλός, πηγαίνουμε στα γρέμπαινα, δηλαδή όπου υπάρχουν πέτρες, για να αποφύγουμε την κακοκαιρία. Όταν όμως έχει Γαρμπή, Μαΐστρο και γλύκα, φεύγουμε από τα γρέμπαινα και πηγαίνουμε στην καλάδα, εκεί δηλαδή που μπορεί να ριχτεί η τράτα.
Ψάρεμα γόπας: Για το ψάρεμα της γόπας υπάρχουν ειδικά δίχτυα, τα γοπόδιχτα. Αυτά τα ρίχνουμε στο πέρασμα της γόπας και η γόπα, καθώς περνά, καρφώνεται στα άλτα δίχτυα «σαν σταφύλι», όπως λένε οι ψαράδες. Η γόπα ψαρεύεται κυρίως τη νύχτα με φεγγάρι.
Τράτα: Πρόκειται για βάρκα με δίχτυ 150 έως 500 οργιές μήκος. Το δίχτυ αυτό έχει μάτια διαφόρων χιλιοστών από 8-11 και από 30-40 πόντους. Στη μία άκρη είναι δεμένη με δύο σχοινιά και το μέρος που πέφτει στη θάλασσα καταλήγει σε σάκο. Όταν φτάνουμε στο μέρος όπου ξέρουμε ότι υπάρχουν ψάρια, καλάρουμε, ρίχνουμε δηλαδή την τράτα στη θάλασσα και βγαίνει ένας από τη βάρκα στο νησί, για να τη δέσει και να μην κινείται. Όταν πια τα ψάρια θα έχουν πιαστεί, ο καπετάνιος βάζει βόλτα στην πλώρη, παίρνει τα δύο σχοινιά, που έρχονται από την τράτα και τα περνάει στο βίντζι. Εκεί υπάρχει ένα λουρί στην τροχαλία, που αρχίζει και γυρίζει. Αρχίζουμε και τραβάμε ως ότου φτάσουν στο σάκο. Μέσα σε μία βάρκα με τράτα δουλεύουν 5-8 άτομα. Η τράτα πιάνει διάφορα ψάρια, ιδιαίτερα μαρίδες.
Ανεμότρατα: Πρόκειται για καΐκι μεγάλο με μηχανή 200 έως 300 άλογα. Ο σάκος της είναι 30 οργιές και οι μέντες, δηλαδή τα σχοινιά, 10 οργιές. Βάζουμε πολύ μολύβι, για να πατώνει. Στο πέρασμά της σαρώνει τα πάντα και πιάνει ό,τι βρει από το μικρό ως το πιο μεγάλο ψάρι.
Σταφνοκάρια: Στα αυλάκια από τα διβάρια χρησιμοποιούμε ένα τετράγωνο δίχτυ. Σε κάθε γωνιά βάζουμε μια ροδάνστα, δηλαδή σιδεράκι στρογγυλό, και περνάμε το σχοινί μέσα και από τα τέσσερα μέρη. Βάζουμε και ένα ξύλο 7-8 μέτρα, το οποίο έχει και αυτό μια ροδάνστα, όπου περνάει άλλο σχοινί. Μόλις δούμε τα ψάρια, αρχίζουμε και το βιράρουμε και όσα ψάρια υπάρχουν στο μέρος εκείνο, πιάνονται.
Ψάρεμα σουπιάς: Η σουπιά πιάνεται στην εποχή της, δηλαδή τότε που συνέρχονται τα θηλυκά με τα αρσενικά για την αναπαραγωγή. Οι ψαράδες, την εποχή εκείνη, κάνουν το εξής: Πιάνουν μια θηλυκιά σουπιά, τη δένουν πίσω από τη βάρκα και βάζουν μπροστά. Τότε τα αρσενικά, που βλέπουν τη θηλυκη σουπιά, τρέχουν από πίσω της και ο ψαρά με την απόχη τις πιάνει.
Ψάρεμα καλαμαριού: Το καλαμάρι ψαρεύεται με το πυροφάνι και τον καλαμαριέρη. Ο καλαμαριέρης είναι ένα μολύβι 8 πόντων, στο οποίο έχουν βάλει πολλά βελόνια. Πάνω στα βελόνια βάζουμε για δόλο γόπα και τα καλαμάρια πηγαίνοντας να φάνε τη γόπα, πιάνονται στο βελόνι. Ο καλαμαριέρης, αντί γόπας, μπορεί να έχει και φώσφορο, στον οποίο πηγαίνουν τα καλαμάρια και πιάνονται.
Ψάρεμα χταποδιού: Το χταπόδι ψαρεύεται ως εξής: Όταν είναι νηνεμία, ρίχνουμε χαλίκια αλειμμένα με λάδι στη θάλασσα, για να σταματά ο κάθε κυματισμός και να φαίνεται καθαρά ο βυθός της θάλασσας. Σιγά-σιγά ψάχνουμε και βρίσκουμε τα θαλάμια τους και τα καμακώνουμε, αφού ρίξουμε λίγο χαλκό. Άλλος τρόπος είναι να πάρουμε ένα δοχείο στρογγυλό, που στον πάτο του έχει κρύσταλλο. Ένας ψαράς τραβάει τα κουπιά και άλλος κοιτάζει μέσα από το κρύσταλλο, για να βρει θαλάμια μέσα στα οποία υπάρχουν τα χταπόδια και όταν τα βρει, τα καμακώνει. Επίσης, το χταπόδι ψαρεύεται και με ψαροντούφεκο.
Ψάρεμα παλαμίδας: Η παλαμίδα ψαρεύεται με ειδικά δίχτυα, που λέγονται παλαμιδόδιχτα. Το καλοκαίρι αφαιρούμε από αυτά μολύβια, ώστε να πλέουν οι φελλοί, ενώ το χειμώνα προσθέτουμε πολλά μολύβια και πέτρες ακόμα, ώστε να πατώνουν.

Καθετή

Η καθετή ο πιο αγαπημένος και εξαπλωμένος τρόπος ψαρέματος από τη βάρκα και όχι μόνο λόγο του ότι δεν χρειαζόμαστε ειδικευμένο εξοπλισμό αλλά ούτε και ιδιαίτερες γνώσεις έχει κάνει αυτήν την τεχνική ψαρέματος  να εξαπλωθεί από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα . Εδω το βυθόμετρο μας θα μας βοηθήσει να βρούμε  τόπους  όπου σφύζουν από  ζωή και να αποφύγουμε μέρη που δεν έχουν ψάρια . Αναλόγως τα θηράματα που έχουμε επιλέξει , πχ εάν απευθυνόμαστε σε λυθρίνια θα ψάξουμε λακκώματα και μικρές οάσεις με κοράλλια  σε λασπώδης  περιοχές ,εάν θέλουμε  φαγκριά  θα ανιχνεύσουμε με το βυθόμετρο  λασποτραγανα ,τους σαργούς και αλλά πετρόψαρα  θα τα βρούμε σε πετρώδη πάγκους .επίσης θα εντοπίσουμε με ευκολία τα κοπάδια από τα αφρόψαρα όπως γόπα κολιούς σαφρίδια και αλλά με σωστή εκμάθηση και λίγη εμπειρία είναι δυνατόν να αναγνωρίζονται τα ψάρια που έχει ο κάθε τόπος πριν ακόμα ρίξουμε την καθετή μας

     Οι γραμμές που φαίνονται διαγώνια είναι οι αρματωσιές απο τις καθετές  που κατεβαίνουν και ανεβαίνουν ,κάτω οι καφέ στόχοι είναι τα ψάρια τα οποία είναι σαργοί και τα νούμερα με κόκκινο δηλώνουν το μέγεθος τους σε cm,

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε το άκρον άωτον της τεχνολογίας FURUNO σε συνδυασμό με τη σωστή εγκατάσταση αλλά προπάντων την επιλογή των  σωστών ρυθμίσεων !όσο και να σας φένεται απίστευτο στον κόκκινο κύκλο που δείχνει το βέλος με πράσινο και κίτρινο χρώμα διακρίνεται στα 54 μέτρα βάθος το στριφτάρι που βάζουμε στην αρχή της αρματωσιάς μας!!!!!!Αρα για να μπορούμε να δούμε αυτόν το στόχο ο οποίος είναι μηδαμηνός μπορείτε να καταλάβετε πόσο εμφανή θα είναι τα ψάρια που θα ανιχνεύσουμε οσο μικρά και αν είναι   

                                         Συρτή Βυθού

Η τεχνική της συρτής επιβάλει ένα αξιόπιστο βυθόμετρο αλλά συνάμα και GPS/Plotter .εάν κάνουμε την τεχνική της συρτής αφρού για τόνοι παλαμίδες κυνηγούς κτλ  το βυθόμετρο θα μας βοηθήσει πρώτα να ανιχνεύσουμε τον τόπο που κινούνται τα κοπάδια  αλλά και το βάθος που κινούνται ώστε να προσαρμόσουμε τα μολύβια  με επακόλουθο το δόλωμα μας να περνά δίπλα  από το κοπάδι . στην τεχνική της συρτής με μολύβι φύλακα το βυθόμετρο μας θα μας πληροφορήσει πρώτων για τις συγκεντρώσεις των θηράματα πάνω στο πάγκο σε πιο σημείο δηλαδή είναι τα ψάρια  συναγρίδες η μαγιάτικα και την ώρα που σέρνουμε το δόλωμα μας θα παίρνουμε πληροφορίες για τις υψομετρικές ανωμαλίες του πυθμένα ώστε να αποφύγουμε τα ντεσιματα .Επίσης  με λίγη εμπειρία και αν δεν στρίψουμε συνήθως τα θηράματα που εμφανίζονται στην οθόνη μας όταν ψαρεύουμε με αυτήν την τεχνικη κατά μεγαλο ποσοστο μετα απο λιγη ώρα κοσμούν το ψυγειο μας

Ανίχνευση κοπαδιού συναγρίδων στα 63 μετρα σε τραγάνα

  Ανίχνευση κοπαδιού απο μεγάλες συναγρίδες στα 63 μέτρα

                                               

Μεγάλα φαγκριά στα 115 μέτρα

      Ανίχνευση κοπάδι με μαγιάτικα δίπλα από μία πέτρα

        Vertical Jigging/Ζόκα /τένυα

Δεν νοείτε να ψαρέψουμε  με τις  παραπάνω τεχνικές  εάν δεν είμαστε εφοδιασμένοι με ένα αξιόπιστο βυθόμετρο  μόνο από καθαρή τύχη θα μπορούσαμε να πάρουμε ψάρια .Αυτό που μας διαφέρει συγκεκριμένα είναι να έχει γρήγορο παλμό και να ξέρουμε να δουλεύουμε την λειτουργία του A-Scope .Στις συγκεκριμένες τεχνικές το βυθόμετρο ενσωματώνεται με τα αισθητήρια του ψαρά μιας και το βλέμμα μας είναι πάντα στραμμένο στο παλμό .Την ώρα που εντοπίζεται το θήραμα άμεσα κατεβάζουμε το δόλωμα μας και η όλη σκηνή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας σαν game boy πραγματικα,οτι συμβαίνει μέσα στο κώνο μας σε πραγματικό χρόνο θα διαγράφεται και στην οθόνη μας οι κινήσεις του ψαριού ,η επιθεση,αλλα και το ανέβασμα μέχρι τη βάρκα

Jigging πάνω σε ναυάγιο  στου οποιου τα κατάρτια καραδοκουν μεγάλα μαγιάτικα

Πάνω απο το ναυάγιο διακρίνεται ο πλάνος που προσπαθεί να δελεάσει  τα μεγάλα μαγιάτικα που βρίσκονται ανάμεσα στα κατάρτια

Μεγάλο κοπάδι συναγρίδες με το μπλέ βελάκι  και με το κόκκινο βελάκι ο πλάνος του Jigging

                                              Παραγάδια

Παραγάδι , μια παραδοσιακή τεχνική ψαρέματος που ποτέ δε θα σε αφήσει αψαρο  αρκεί να έχεις λίγες γνώσεις για τον τύπο δολώματος στα ψάρια που στοχεύεις ,τις καιρικές συνθήκες ,και το τόπο , εδώ έρχεται το όργανο που λέγεται βυθόμετρο και σε συνδυασμό με το GPS/PLOTTER θα μας βοηθήσει πρώτων να εντοπίσουμε το μέρος που θα καλάρουμε αναλόγως με το τι ψάρια αναζητάμε πχ εάν στοχεύουμε τσιπούρες αναζητήσουμε τα άσπρα-μαύρα όπως συνηθίζεται να λέγεται από τους παραγαδιάρηδες ,δηλαδή τις ποσειδωνιες που κάνουν μικρά ξέφωτα με άσπρο χαλίκι η άμμο ,εάν στοχεύουμε σαργούς θα αναζητήσουμε τις πέτρες ανάμεσα στις ποσειδωνιες ,κτλ  μια καλή τεχνική είναι αν προσημειώσουμε με στίγματα το βυθό που μας ενδιαφέρει  και μετά να καλάρουμε το παραγάδι μας ακλουθώντας το GPS/Plotter

εντοπισμός κοπάδι σαργών

 ψάχνοντας για το που θα καλάρουμε το παραγάδι μας θα μπορέσουμε εύκολα να ανακαλύψουμε  που  καραδοκεί το μεγάλο κοπάδι των σαργών

                                                Ψαροτούφεκο

Παλιά συνήθιζα να λέω ότι στον ψαροτουφεκά δεν χρειάζεται εξειδικευμένο βυθόμετρο παρά μια συσκευή απλή που να δείχνει τα μετρά ώστε να ξέρει ο εκάστοτε κυνηγός αν στο μέρος που είναι μπορεί να ψαρέψει τα συγκεκριμένα μέτρα η να αναζητήσει κάτι ρηχοτερο.Ηρθε όμως η σημερινή τεχνολογία να με διαψεύσει μιας και τα πράγματα στο βυθόμετρο του ψαροτουφεκά σήμερα είναι τελείως διαφορετικά, σωστή τοποθέτηση του αισθητήρα  σε συνάρτηση με την ψηφιακή τεχνολογία των σημερινών βυθομέτρων θα μας επιτρεψει να σημειώσουμε πάγκους τους οποίους τους «βουτάμε» ακόμα και με υψηλές ταχύτητες πχ 25-30 Mph .Να επισημάνω ότι αυτά τα «κομμάτια «υπάρχει η δυνατότητα να σημειωθούν στο plotter χωρίς το σκάφος να σταματήσει με το πάτημα ενός κουμπιού.επισεις η λειτουργία BDS της FURUNO θα μας επιτρέψει να έχουμε άποψη για το βυθό που θα ψαρέψουμε  όσον αφορά τη σύσταση του άμμο ,πέτρα ,λάσπη ,μονοπετρα,πριν ακόμα βουτήξουμε γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο αν πέφταμε πχ σε μια άγνωστη περιοχή που ο βυθός δε θα μας ενδιεφερε.θα μπορέσουμε πανεύκολα να ανακαλύπτουμε τα κοπάδια με τις παπαδιές η τα άλλα μικριψαρα που αποτελούν το γεύμα των μεγάλων θηρευτών όπου συνήθως ενεδρεύουν κοντά σε αυτά . Τα Ψάρια που ανιχνεύονται με το σύστημα ACCU fish θα εμφανιστούν στην οθόνη μας με το μέγεθος τους σε εκατοστά ακόμα και αν είναι «πατωμένα» δηλαδή αόρατα στην οθόνη .Το θέμα εδώ όμως είναι ότι τα ψάρια ειδικά τα πετρόψαρα όπως στείρες ροφοί σφυρίδες κτλ ακούγοντας το θόρυβο της μηχανής θα μετακινηθούν σε θαλάμι η θα φύγουν μακριά .μόνο στην ζώνη κάτω των 25 μέτρων τα ψάρια νιώθουν την ασφάλεια του βάθους και τότε θα εμφανιστούν και στην οθόνη του βυθομέτρου μας .τέλος η εξοικείωση αλλά και η σωστή παραμετροποίηση του οργάνου για ανίχνευση σε ρηχά νερά θα μας επιτρέψει ακόμα και αναγνωρίζουμε μικρούς στόχους με μεγάλη ευκολία πχ σαργούς

Μεγάλα μαγιατικα κατω απο το σκαφος.......... βουτια και ....

Ενα μικρό διάλειμα στο σκάφος για ξεκούραση μα με τα μάτια στραμένα στην οθόνη αποκαλύφθηκε το μεγάλο κοπάδι απο τα μαγιάτικα που περνούσαν απο κάτω!!αμέσως το όπλο με τα διπλά και νατο……..

                                                  Βαθεια καθετή      

Με τον όρο βαθειά καθετή εννοούμε την τεχνική ψαρέματος σε νερά βαθύτερα από τα 200 μέτρα ,η αποδοτικότητα αυτής της τεχνικής την έχει κάνει πολύ δημοφιλής σε όλο το ελλαδικό χωρο,όπως και στις άλλες τεχνικές χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο βυθόμετρο  με την μόνη διαφορά ότι εδώ θα χρειαστούμε η συσκευή να μπορέσει να παράγει σήμα τουλάχιστον 1KW(1000W) και επίσης  ένα αισθητήρα με παραπλήσια  ισχύ .Αυτό γιατί όπως καταλαβαίνεται αφού μεγαλώνει το βάθος μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις σε ισχύ ώστε αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους στόχους που μας ενδιαφερουν.με το βυθόμετρο θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε βαθιές χαράδρες ,απότομα σηκώματα και γενικά τόπους όπου υπάρχει ζωη.τα ψάρια που απευθυνόμαστε είναι  κατά πλειοψηφία μπαλαδες ,γουρλοματηδες  ,μουσμουλια αλλά και σκορπιοί Βλάχοι και αλλα.κανοντας μια καλή ανάγνωση της οθόνης του βυθομέτρου μας θα μπορέσουμε εύκολα να εντοπίσουμε τα κοπάδια των ψαρίων αλλά και να επιλέξουμε ένα κοπάδι από μεγάλα ψάρια από ένα άλλο με μικρά .Επίσης οι Βλάχοι λόγο τους όγκου τους είναι εμφανή στις οθόνες του βυθομέτρου αυτό όμως προπετή εμπειρία και καλή  γνώση της λειτουργιάς του

Ο εντοπισμός μπαλάδων στα 524 μέτρα  με αυτο το βυθόμετρο ειναι παιχνίδι

Η σωστη τοποθετηση του αισθητήρα θα μας επιτρεψει να δουμε ολη την διαδρομή της αρματώσιας μας (προαπαιτει καλες κερικες συνθήκες)

Με μια σωστή ρύθμιση και τοποθέτηση αισθητήρα θα μπορέσουμε να δούμε την αρματωσιά μας να κατεβαίνει ακόμα και τα 350 μετρα(βασική προϋπόθεση οι καλες καιρικές συνθήκες)
Μπαλάδες στα 338 μετρα στη μεγέθυνση διακρινωνται πεντακάθαρα τα ψάρια

Κοπάδι μπαλάδες στα 338 μέτρα .στη μεγέθυνση τα ψάρια διακρινωνται πεντακάθαρα κατι που δεν ειναι εφικτό στην  δεξια μερια της οθόνης λογο βάθους

ψάρεμα Καλαμαριών

Κατά πλειοψηφία και ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες  μέχρι και τα τέλη του χειμώνα το ψάρεμα του καλαμαριού είναι αυτό που θα κερδίσει πολλούς φίλους !είτε για το δόλωμα μας είτε για το μεζέ μας το καλαμάρι είναι ένα περιζήτητο θήραμα .Παραμετροποιώντας το βυθόμετρο μας έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη εικόνα στην οθόνη ς θα εμφανιστούν  σαν συνεχόμενες κάθετες γραμμές μιας και η υφή αλλά και η  έλλειψη νηκτικής κύστης τα κάνει σχεδόν αόρατα σε σύγκριση με τα ψάρια  .Η λειτουργία του ACCUFISH θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε ανάμεσα στα κοπάδια τα μεγαλύτερα καλαμάρια μιας και μπορεί αν μετρήσει τα εκατοστά του μήκους τους   

Κοπάδι καλαμάρια στα 65 μέτρα διακρινωνται  δεξια και οι καλαμαρολόγοι(διαγώνιες γραμες )που κατεβαίνουν

Κοπάδι απο καλαμάρια !στην δεξιά μερια διακρίνωνται και οι καλαμαρολόγοι

             Σύρτη για τονοειδή

Μια άλλη τεχνική ψαρέματος που έχει κερδίσει πολλούς φανατικούς οπαδούς στον ελληνικό χώρο είναι η συρτή για τονοειδη , χρησιμοποιώντας πλαστικά ομοιώματα ψαριών για δόλωμα η λούρες(ψαράκια με φτερά η κορδέλες) εάν ξέρουμε περίπου την περιοχή που κινούνται οι τόνοι μπορούμε με το βυθόμετρο να εντοπίσουμε ακριβώς την παρουσία τους και να τους ψαρέψουμε !προσοχή αυτά τα ψάρια είναι πολύ δυνατά και απαιτούν ειδικευμένη γνώση αλλά και εξοπλισμό

  ΝΑΥΑΓΙΑ

Οι βυθοί σε όλο το κόσμο είναι σπαρμένοι από ναυάγια ,έτσι και στον ελληνικό χώρο υπάρχουν αμέτρητα ναυάγια ανά του αιώνες από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και πρόσφατα ,αυτά οφείλονται είτε σε θαλασσοταραχές  είτε σε εχθρικές ενέργειες  όπως οι πόλεμοι τον πρώτος  και δεύτερος  παγκόσμιος  πόλεμος .τα κουφάρια αυτά είναι οάσεις ψαριών μιας και φύση τα κάνει «τεχνητούς υφάλους»   που σφύζουν από ζωή και μικρόψαρα ,εκεί θα βρουν τροφή και οι μεγάλοι θηρευτές όπως μαγιάτικα ,συναγρίδες ,φαγκρια,τονοι κτλ,,με το βυθόμετρο μας θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την  περιοχή για ανεύρεση ναυαγίων μιας και είναι πολύ εμφανή στοχοι,επισεις λόγο σκληρότητες στα σιδερένια κουφάρια το   BDS(αναγνώριση είδους πυθμένα)θα μας δήξει  πέτρα  επίσης το ACCUFISH  θα μας πληροφορήσει με ακρίβεια για το μέγεθος των στόχων μετρώντας το μήκος τους και εμφανίζοντας το με αριθμούς στην οθόνη

Υλικά για εύκολο δόλωμα

  • 15 γραμμάρια μέλι
  • 5 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 2 γραμμάρια βάμμα βανίλιας

Παρασκευή
Ανακατέψτε καλά τα υλικά να γίνουν ένα μίγμα και επαλείφετε το δόλωμα

About admin

Check Also

Ψάρεμα Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία

1. Καταδυτικές συσκευές:Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην σπόγγων …

Ψάρεμα λυθρίνι: Θέλει τεχνική… και δόλωμα

Τα λυθρίνια – Ψάρεμα

Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae) και στο λεπτό και επίμηκες σώμα του συναντώνται όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.