Τι φυτεύω τον Αύγουστο. Καλλιέργεια Αυγούστου
Τι φυτεύω τον Αύγουστο?
Υπάρχουν φυτά για καλλιέργεια ακόμα και τον Αύγουστο? Η απάντηση είναι ναι!
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, και αναμφισβήτητα είναι η καλύτερη εποχή για ανάπτυξη, καρποφορία και άνθιση .
Παρακάτω σας προτείνουμε τι μπορείτε να αποκτήσετε και να καλλιεργήσετε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού!
Εάν σκοπεύετε σε βλάστηση σπόρων ο Αύγουστος θα σας προσφέρει την ζέστη που χρειάζεται ώστε να έχετε μια πετυχημένη και γρήγορη βλάστηση.
Τι μπορούμε να φυτέψουμε τον μήνα Αύγουστο
Μπορειτε να φυτεύψετε Κηπευτικά:
Σπανάκι
Το σπανάκι κατατάσσεται στα λαχανικά ιδιαίτερα υψηλής διατροφικής αξίας και είναι αρκετά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία καθώς και σε πολλές βιταμίνες απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μαϊντανό
Ο μαϊντανός αν και κατά κύριο λόγο ‘διακοσμεί’ τα πιάτα μας καθημερινά, αποτελεί σημαντικά οφέλη για την υγεία μας καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στον κόσμο.
Καρότο
Το καρότο έχει μοναδικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου και διαφόρων νοσημάτων που σχετίζονται με τη καρδιά.
Λάχανο/Μάπα
Το λάχανο ανήκει στα ‘χειμωνιάτικα’ λαχανικά σε όλο τον κόσμο και αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών ,φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών απαραίτητα για την υγεία μας. Αποτελεί μια σημαντική ασπίδα κατά του καρκίνου, διαφόρων καρδιακών παθήσεων και της χοληστερίνης.
Ραδίκι
Γνωστά από τα αρχαιότητα, τα ραδίκια έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχουν αρκετές βιταμίνες και στοιχεία όπως σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχουν υπέροχη γεύση, και αρχίζουμε να τα βλέπουμε κυρίως από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
Ρόκα
Η ρόκα ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη πιπεράτη, καυστική γεύση των φύλλων της και είναι από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά.
Παντζάρι/Τεύτλα
Το παντζάρι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς ωφελεί το μυαλό , την καρδιά και τους ανθρώπινους μύες. Χρησιμοποιείται πολύ σε σαλάτες, σούπες, χυμούς και ως συνοδευτικό με πολλά φαγητά.
Μαρούλι
Το μαρούλι έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Απλό και εύκολο στην καλλιέργεια του μπορεί να καταναλωθεί ωμό, σε σαλάτες η ως συνοδευτικό με διάφορα κρεατικά .
Φασόλια φρέσκα/ξερά
Από τα αγαπημένα μας λαχανικά που απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φασόλι προέρχεται από τη λατινική λέξη fagioli και έχει αρκετά οφέλη για την υγεία καθώς αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεινών. Οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για την ανάπτυξη της φασολιάς είναι 15-30 °C .
Κολοκύθια
Η συγκομιδή του κολοκυθιού ξεκινάει από την άνοιξη και κορυφώνεται το καλοκαίρι! Τα κολοκύθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα νερό, κάλιο, βιταμίνες και ασβέστιο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σούπες, υπέροχες μακαρονάδες καθώς και να το μαγειρέψουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους (ψητό, βραστό, τηγανητό, στον ατμό)
Μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, το μπρόκολο έχει λίγες θερμίδες, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε προγράμματα διατροφής.
Φθινοπωρινή πατάτα
Πατάτα είναι η αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων και μία από τις δημοφιλέστερες καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τη μοναδική της γεύση, η πατάτα έχει υψηλή θρεπτική αξία λόγω των υδατανθράκων που περιέχει σε μορφή αμύλου. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες, και μέταλλα. Επιπλέον, έχει πολύ λίγες θερμίδες και καθόλου λίπη με αποτέλεσμα να αποτελεί το ιδανικό λαχανικό για την απώλεια βάρους. Επίσης προφυλάσσει τον ανθρώπινο οργανισμό από πολλές σοβαρές παθήσεις όπως τον καρκίνο και παθήσεις της καρδιάς.
Ραπανάκι
Το ραπάνι, γνωστό και ως ραπανάκι ή ρεπάνι, είναι γνωστό για την χαρακτηριστική του γεύση και τις πολύτιμες ιδιότητες του. Διάσημο ως ορεκτικό, το ραπανάκι χρησιμοποιείται επίσης σε υπέροχες σαλάτες, σούπες και φαγητά.
Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι έχει μοναδική καυτερή γεύση και άρωμα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο καθημερινό μας τραπέζι αφού χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σε πίτες και στο φαγητό. Είναι πολύ γνωστό για τις ιαματικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και συμβάλλει σε πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μπορείτε να φυτέψετε Εποχιακά φυτά:
Λομπέλια, Άλυσσος, Πετούνια, Κατηφές, Σελόζια, Ζίννια, Βιολέτα, Καλέντουλα, Μπέλλα, Βερμπένα
Βολβώδη φυτά:
Ντάλια, Γλαδιόλα
Τι μπορούμε να μαζέψουμε τον μήνα Αύγουστο
Ντομάτα, Πιπεριά, Αγγούρι, Σέλινο, Κολοκυθάκι, Φασολάκι, Καλαμπόκι, Μελιτζάνα, Φασόλια, Βλήτα, Μαϊντανό, Κόλιανδρο, Μπάμιες
Φρούτα:
Καρπούζι, Πεπόνι, Ροδάκινα, Αχλάδια, Μήλα, Σύκα, Αμύγδαλα
Βότανα: Είναι η κατάλληλη εποχή που μπορούμε να μαζέψουμε μια πληθώρα βοτάνων ώστε να τα αποξεράνουμε.
Δεντρολίβανο, κόλιανδρο, λεβάντα , λουίζα ,αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, ρίγανη είναι μερικά από τα αρωματικά φυτά που μπορούμε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας τραπέζι και να το γεμίσουμε με υπέροχα αρώματα!
Τι μπορούμε να σπείρουμε τον Αύγουστο:
Λάχανα, μαρούλια, παντζάρια, κουνουπίδια, ραπανάκια, μπρόκολα, καρότα καθώς και πατάτες.
Συγκομιδή λαχανικών: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φασόλια, μπάμιες, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.
Φρούτα: Ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα, μήλα, σύκα, καρπούζια, πεπόνια.
Προσοχή! Λόγω των καιρικών συνθηκών ευνοούνται οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Θα πρέπει να παρατηρείτε συχνά τα φυτά σας και τα φύλλα τους για τυχόν προσβολές.
Μην ξεχνάτε ότι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη ζωή και την υγεία των φυτών είναι το νερό! Αυτές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού θα πρέπει να παρέχουμε τη σωστή ποσότητα νερού, ώστε να υποστηρίξουμε τη σωστή λειτουργία του φυτικού συστήματος. Το νερό προσφέρει ζωή σε όλους τους φυτικούς οργανισμούς, χαρίζοντας μας πολύχρωμα λουλούδια και καταπράσινα δέντρα.