Κυριακή , 7 Σεπτεμβρίου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Τα Μυστικά του Καλού Κρασιού

Αν μπορείτε να ακολουθήσετε μια απλή συνταγή μαγειρικής τότε σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας κρασί. Είναι απλό, διασκεδαστικό και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τόσο εσάς για τον κόπο σας όσο και τους γνωστούς σας που σάς εμπιστεύθηκαν και δοκίμασαν το κρασί σας. Ο συγγραφέας μέσα από την 30χρονη εμπειρία του καθοδηγεί τον αναγνώστη σε όλες τις φάσεις της οινοποίησης. Από την εγκατάσταση και την περιποίηση του αμπελώνα, μέχρι τα στάδια οινοποίησης, τον εξοπλισμό και τη θεραπεία τυχόν ασθενειών. Ο πρακτικός αυτός οδηγός είναι χρήσιμος και για τον απλό καταναλωτή που επιθυμεί να αναγνωρίζει το καλό κρασί και να το απολαμβάνει στο τραπέζι του. Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε το λευκό ή το κόκκινο, το ξηρό ή το γλυκό, το μπρούσκο ή το ελαφρύ, τα μυστικά του καλού κρασιού, θα σας αποκαλύψουν ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για να φτιάξετε εξαιρετικής ποιότητας κρασί.Περιεχόμενα του βιβλίου “Τα μυστικά του καλού κρασιούΠΡΟΛΟΓΟΣ………………………..13

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ
ΓΕΝΙΚΑ………………………. …………19
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ…….20
ΚΛΙΜΑ……………………………….. ….21
ΕΔΑΦΟΣ……………………………… ..23
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ…………….. ….25
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ….26
ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ……… ..27
ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ……….. .31
Δάκρυσμα………………………..32
Βλάστηση………………………..32
Η έναρξη της βλάστησης επηρεάζεται:..32
Θρέψη ………………………….34
Αναπνοή – Διαπνοή………………..35
Άνθηση – Καρπόδεση……………….36
Ανάπτυξη – Ωρίμαση – σταφυλιών…….38
Φυλλόπτωση ……………………..39
ΚΛΑΔΕΜΑ…………………………41
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ..47
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ……..55
Ονoμασία Πρoέλευσης Ελεγχόμενη…………………………..58ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ……………………………………………60
Επιτρεπόμενα προϊόντα στη βιολογική γεωργία……………….62
Προϊόντα λίπανσης και βελτίωσης του εδάφους……………….62
Προϊόντα φυτοπροστασίας στη βιολογική γεωργία……………..64
ΛΙΠΑΝΣΗ……………………………………………….66
ΤΡΥΓΟΣ………………………………………………..72
ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ……………………………………73
Εχθροί………………………………………………..73
Ασθένειες……………………………………………..74
ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ………………………………..77ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ………………….91
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………96
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ……………….99
ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ…………………….103
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ……………..103
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ…………….105
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ………………….105
Ο ΤΡΥΓΟΣ…………………….107
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ……….111
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ………………….121
ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……..124
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ……………..126ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ…………………….129
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Εξαγωγή του μούστου………………….132
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
Προσθήκη μεταμπισουλφίτ………………134
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Απολάσπωση……………………135
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η αλκοολική ζύμωση…………..136
ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Μετάγγιση – Απολάσπωση – Απογέμισμα – Λαμπικάρισμα – Ωρίμαση………..138ΕΡΥΘΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ……………..143
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Διαχωρισμός της ρώγας από το κοτσάνι………….146
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
Σπάσιμο της ρώγας του σταφυλιού…………………147
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ζύμωση του μούστου μαζί με τα στέμφυλα………..149
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Διαχωρισμός του μούστου από τα στέμφυλα……….152
ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης……………..153
ΕΚΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Απολάσπωση – Απογέμισμα – Μετάγγιση – Λαμπικάρισμα…………156
ΕΒΔΟΜΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ωρίμαση…………………..159
ΟΓΔΟΟ ΣΤΑΔΙΟ
Παλαίωση του κόκκινου κρασιού…………………..160
ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ………………….163
ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ………………164
ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ……………168
ΡΕΤΣΙΝΑ……………………….169ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ…………………..171
Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……………………172
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………………….173
Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……175
ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………….175
Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ…………….176ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ…………..177
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ……………..178
ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ………………181
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ………………….185

ΕΠΙΛΟΓΟΣ……………192
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ………..193

About admin

Check Also

Ανάλεκτα μικρών αγίων της κοινωνίας της φθίσης

«Ανάλεκτα μικρών Αγίων της κοινωνίας της φθίσης» Αγίων χωρίς εορτολόγιο και συναξαριστή, κονιορτοποιημένων από τον …

Τι προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου στο μυαλό και την ψυχή

Χθες, επέστρεψα με βραδινή πτήση από προορισμό του εσωτερικού στον οποία είχα βρεθεί με πρωινή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.