Τα Μυστικά του Καλού Κρασιού
Αν μπορείτε να ακολουθήσετε μια απλή συνταγή μαγειρικής τότε σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας κρασί. Είναι απλό, διασκεδαστικό και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τόσο εσάς για τον κόπο σας όσο και τους γνωστούς σας που σάς εμπιστεύθηκαν και δοκίμασαν το κρασί σας. Ο συγγραφέας μέσα από την 30χρονη εμπειρία του καθοδηγεί τον αναγνώστη σε όλες τις φάσεις της οινοποίησης. Από την εγκατάσταση και την περιποίηση του αμπελώνα, μέχρι τα στάδια οινοποίησης, τον εξοπλισμό και τη θεραπεία τυχόν ασθενειών. Ο πρακτικός αυτός οδηγός είναι χρήσιμος και για τον απλό καταναλωτή που επιθυμεί να αναγνωρίζει το καλό κρασί και να το απολαμβάνει στο τραπέζι του. Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε το λευκό ή το κόκκινο, το ξηρό ή το γλυκό, το μπρούσκο ή το ελαφρύ, τα μυστικά του καλού κρασιού, θα σας αποκαλύψουν ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για να φτιάξετε εξαιρετικής ποιότητας κρασί.Περιεχόμενα του βιβλίου “Τα μυστικά του καλού κρασιούΠΡΟΛΟΓΟΣ………………………..13
ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
 ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ
 ΓΕΝΙΚΑ………………………. …………19
 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ…….20
 ΚΛΙΜΑ……………………………….. ….21
 ΕΔΑΦΟΣ……………………………… ..23
 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ…………….. ….25
 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ….26
 ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ……… ..27
 ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ……….. .31
 Δάκρυσμα………………………..32
 Βλάστηση………………………..32
 Η έναρξη της βλάστησης επηρεάζεται:..32
 Θρέψη ………………………….34
 Αναπνοή – Διαπνοή………………..35
 Άνθηση – Καρπόδεση……………….36
 Ανάπτυξη – Ωρίμαση – σταφυλιών…….38
 Φυλλόπτωση ……………………..39
 ΚΛΑΔΕΜΑ…………………………41
 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ..47
 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ……..55
 Ονoμασία Πρoέλευσης Ελεγχόμενη…………………………..58ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ……………………………………………60
 Επιτρεπόμενα προϊόντα στη βιολογική γεωργία……………….62
 Προϊόντα λίπανσης και βελτίωσης του εδάφους……………….62
 Προϊόντα φυτοπροστασίας στη βιολογική γεωργία……………..64
 ΛΙΠΑΝΣΗ……………………………………………….66
 ΤΡΥΓΟΣ………………………………………………..72
 ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ……………………………………73
 Εχθροί………………………………………………..73
 Ασθένειες……………………………………………..74
 ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ………………………………..77ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
 ΤΟ ΚΡΑΣΙ
 ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ………………….91
 ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………96
 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ……………….99
 ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ…………………….103
 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ……………..103
 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ…………….105
 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ………………….105
 Ο ΤΡΥΓΟΣ…………………….107
 ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ……….111
 ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ………………….121
 ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……..124
 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ……………..126ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ…………………….129
 ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Εξαγωγή του μούστου………………….132
 ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Προσθήκη μεταμπισουλφίτ………………134
 ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Απολάσπωση……………………135
 ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
 Η αλκοολική ζύμωση…………..136
 ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
 Μετάγγιση – Απολάσπωση – Απογέμισμα – Λαμπικάρισμα – Ωρίμαση………..138ΕΡΥΘΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ……………..143
 ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
 Διαχωρισμός της ρώγας από το κοτσάνι………….146
 ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
 Σπάσιμο της ρώγας του σταφυλιού…………………147
 ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Ζύμωση του μούστου μαζί με τα στέμφυλα………..149
 ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Διαχωρισμός του μούστου από τα στέμφυλα……….152
 ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης……………..153
 ΕΚΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Απολάσπωση – Απογέμισμα – Μετάγγιση – Λαμπικάρισμα…………156
 ΕΒΔΟΜΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Ωρίμαση…………………..159
 ΟΓΔΟΟ ΣΤΑΔΙΟ 
 Παλαίωση του κόκκινου κρασιού…………………..160
 ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ………………….163
 ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ………………164
 ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ……………168
 ΡΕΤΣΙΝΑ……………………….169ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ…………………..171
 Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……………………172
 ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………………….173
 Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……175
 ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………….175
 Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ…………….176ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ…………..177
 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ……………..178
 ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ………………181
 ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ………………….185
 ΕΠΙΛΟΓΟΣ……………192
 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ………..193
    
Φτιαχνω Μονος Μου – Do it.gr Πως φτιάχνω, σπορά, φύτεμα, ψάρεμα,καλλιέργεια, αποθήκευση τροφίμων, βότανα, κατασκευές.