Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Τα Μυστικά του Καλού Κρασιού

Αν μπορείτε να ακολουθήσετε μια απλή συνταγή μαγειρικής τότε σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας κρασί. Είναι απλό, διασκεδαστικό και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τόσο εσάς για τον κόπο σας όσο και τους γνωστούς σας που σάς εμπιστεύθηκαν και δοκίμασαν το κρασί σας. Ο συγγραφέας μέσα από την 30χρονη εμπειρία του καθοδηγεί τον αναγνώστη σε όλες τις φάσεις της οινοποίησης. Από την εγκατάσταση και την περιποίηση του αμπελώνα, μέχρι τα στάδια οινοποίησης, τον εξοπλισμό και τη θεραπεία τυχόν ασθενειών. Ο πρακτικός αυτός οδηγός είναι χρήσιμος και για τον απλό καταναλωτή που επιθυμεί να αναγνωρίζει το καλό κρασί και να το απολαμβάνει στο τραπέζι του. Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε το λευκό ή το κόκκινο, το ξηρό ή το γλυκό, το μπρούσκο ή το ελαφρύ, τα μυστικά του καλού κρασιού, θα σας αποκαλύψουν ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για να φτιάξετε εξαιρετικής ποιότητας κρασί.Περιεχόμενα του βιβλίου “Τα μυστικά του καλού κρασιούΠΡΟΛΟΓΟΣ………………………..13

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ
ΓΕΝΙΚΑ………………………. …………19
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ…….20
ΚΛΙΜΑ……………………………….. ….21
ΕΔΑΦΟΣ……………………………… ..23
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ…………….. ….25
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ….26
ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ……… ..27
ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ……….. .31
Δάκρυσμα………………………..32
Βλάστηση………………………..32
Η έναρξη της βλάστησης επηρεάζεται:..32
Θρέψη ………………………….34
Αναπνοή – Διαπνοή………………..35
Άνθηση – Καρπόδεση……………….36
Ανάπτυξη – Ωρίμαση – σταφυλιών…….38
Φυλλόπτωση ……………………..39
ΚΛΑΔΕΜΑ…………………………41
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ..47
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ……..55
Ονoμασία Πρoέλευσης Ελεγχόμενη…………………………..58ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ……………………………………………60
Επιτρεπόμενα προϊόντα στη βιολογική γεωργία……………….62
Προϊόντα λίπανσης και βελτίωσης του εδάφους……………….62
Προϊόντα φυτοπροστασίας στη βιολογική γεωργία……………..64
ΛΙΠΑΝΣΗ……………………………………………….66
ΤΡΥΓΟΣ………………………………………………..72
ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ……………………………………73
Εχθροί………………………………………………..73
Ασθένειες……………………………………………..74
ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ………………………………..77ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ………………….91
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………96
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ……………….99
ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ…………………….103
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ……………..103
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ…………….105
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ………………….105
Ο ΤΡΥΓΟΣ…………………….107
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ……….111
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ………………….121
ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……..124
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ……………..126ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ…………………….129
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Εξαγωγή του μούστου………………….132
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
Προσθήκη μεταμπισουλφίτ………………134
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Απολάσπωση……………………135
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η αλκοολική ζύμωση…………..136
ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Μετάγγιση – Απολάσπωση – Απογέμισμα – Λαμπικάρισμα – Ωρίμαση………..138ΕΡΥΘΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ……………..143
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Διαχωρισμός της ρώγας από το κοτσάνι………….146
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
Σπάσιμο της ρώγας του σταφυλιού…………………147
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ζύμωση του μούστου μαζί με τα στέμφυλα………..149
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Διαχωρισμός του μούστου από τα στέμφυλα……….152
ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης……………..153
ΕΚΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Απολάσπωση – Απογέμισμα – Μετάγγιση – Λαμπικάρισμα…………156
ΕΒΔΟΜΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ωρίμαση…………………..159
ΟΓΔΟΟ ΣΤΑΔΙΟ
Παλαίωση του κόκκινου κρασιού…………………..160
ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ………………….163
ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ………………164
ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ……………168
ΡΕΤΣΙΝΑ……………………….169ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ…………………..171
Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……………………172
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………………….173
Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……175
ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………….175
Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ…………….176ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ…………..177
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ……………..178
ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ………………181
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ………………….185

ΕΠΙΛΟΓΟΣ……………192
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ………..193

About admin

Check Also

Ανάλεκτα μικρών αγίων της κοινωνίας της φθίσης

«Ανάλεκτα μικρών Αγίων της κοινωνίας της φθίσης» Αγίων χωρίς εορτολόγιο και συναξαριστή, κονιορτοποιημένων από τον …

Τι προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου στο μυαλό και την ψυχή

Χθες, επέστρεψα με βραδινή πτήση από προορισμό του εσωτερικού στον οποία είχα βρεθεί με πρωινή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.