Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου
Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως, η κατανάλωση των καρπών της κουφοξυλιάς βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης εντός τριών ημερών. Οι καρποί της κουφοξυλιάς έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί έναντι διαφορετικών στελεχών της γρίπης και διάφορων άλλων βακτηριακών λοιμώξεων Επίσης, οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον ιό HIV, με τους ερπητοϊούς και τους ιούς Epstein-Barr έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός σιροπιού/ελιξιρίου είναι η θεραπευτική του αξία, αλλά και η νοστιμιά του! Είναι παρασκευές που ακροβατούν ανάμεσα στο ίαμα και το φαγητό και μπορούν να σταματήσουν το βήχα μας, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας, να δυναμώσουν την καρδιά μας, να τονώσουν το κυκλοφορικό μας σύστημα, αλλά και να μας χαρίσουν ένα δροσερό καλοκαιρινό ρόφημα ή ζεστό ρόφημα για τα χειμωνιάτικα βράδια! Τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών της κουφοξυλιάς τις έχω περιγράψει στο άρθρο μου: Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη Το σιρόπι όπως έχω περιγράψει και στο άρθρο μου Βότανα και τρόποι χρήσης : πως παρασκευάζουμε σιρόπια βοτάνων είναι ένα δυνατό συμπυκνωμένο αφέψημα ή έγχυμα, στο οποίο προσθέτω μέλι, ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ή πετιμέζι! Πάνω σε αυτή την βασική αρχή μπορώ να δημιουργήσω πολλές άλλες παρασκευές, πλούσιες σε γεύσεις και θεραπευτικές ιδιότητες. “ο πανέμορφος Sambucus nigra” Ένα λοιπόν από τα κλασικά μου σιρόπια είναι και το σιρόπι με καρπούς σαμπούκου. Η πρότυπη συνταγή μου είναι: Πως κάνω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου -. μαζεύω τους καρπούς του κουφοξυλιάς στο τέλος του καλοκαιριού, όταν έχουν ωριμάσει καλά κι έχουν πάρει το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα τους* -. καθαρίζω καλά τους καρπούς από τους βλαστούς – προσοχή, διότι είναι τοξικοί -. πλένω πολύ-πολύ καλά τους καρπούς μου σε τρεχούμενο νερό -. ρίχνω του καρπούς μου σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα και προσθέτω τόσο νερό όσο να σκεπάζονται πολύ καλά και ένα με δύο δάχτυλα παραπάνω! -. βράζω για περίπου μισή ώρα ή μέχρι, η ποσότητα του νερού θα έχει μειωθεί στο μισό. -. όταν είναι έτοιμο το ρόφημά μου σουρώνω με ένα τουλπάνι -. αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία 35 με 30 βαθμούς και προσθέτω περίπου ίση ποσότητα μέλι. -. ανακατεύω πολύ, πολύ καλά να αναμιχθούν τα υλικά μου! -. ρίχνω το σιρόπι μου σε μικρά μπουκάλια και το συντηρώ στο ψυγείο. -. συντηρείτε για αρκετούς μήνες. * -. οι καρποί δεν τρώγονται ποτέ ωμοί διότι δημιουργούν διάφορα προβλήματα… επιπλέον πληροφορίες για τον σαμπούκο -. εκτός από τα άνθη και τα ώριμα μούρα, όλα τα άλλα μέρη του σαμπούκου είναι δηλητηριώδη για τα θηλαστικά και περιέχουν τον cyanogenic glycoside sambunigrin -. το σιρόπι των καρπών του σαμπούκου είναι απολύτως ασφαλές, για μικρά παιδιά πρέπει να έχουμε την συγκατάθεση του παιδιάτρου μας τα σιρόπια που περιέχουν μέλι δεν τα δίνουμε σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους – για τον λόγο διαβάστε το άρθρο μου: Το μέλι και η βρεφική αλλαντίαση Η κατανάλωση μούρων, φύλλων, φλοιού ή μίσχων, εάν δεν προετοιμαστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και σοβαρή διάρροια. Τα συστατικά ή τα προϊόντα του σαμπούκου δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από άτομα με αλλεργίες ή γαστρεντερικές παθήσεις. Τα προϊόντα του σαμπούκου μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όταν χρησιμοποιούνται με συνταγογραφούμενα φάρμακα.- για αυτό προσοχή σε όσους παίρνουν φάρμακα Τα σκούρα μπλε ή μοβ μούρα είναι ήπια δηλητηριώδη στην ακατέργαστη κατάσταση τους, αλλά είναι βρώσιμα μετά το μαγείρεμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέ, αλλά και σάλτσας Στη Σκανδιναβία και τη Γερμανία, η σούπα από σαμπούκο είναι ένα παραδοσιακό γεύμα. Συνήθως, τα άνθη χρησιμοποιούνται σε ρόφημα. Τα άνθη γίνονται και αυτά σιρόπι, το οποίο αραιώνεται πάντα με νερό. Σε κάποια μέρη, βουτούν τα λουλούδια σε ένα ελαφρύ κουρκούτι και στη συνέχεια να τηγανίζουν! Τα μούρα μπορούν να γίνουν κρασί σαμπούκου. Στην Ουγγαρία φτιάχνεται ένα κονιάκ σαμπούκου που απαιτεί 50 κιλά φρούτων για να παραχθεί 1 λίτρο κονιάκ. Στη νοτιοδυτική Σουηδία , είναι παραδοσιακό να φτιάχνετε ένα λικέρ με γεύση σαμπούκου. Τα λουλούδια σαμπούκου χρησιμοποιούνται σε λικέρ όπως το St-Germain και σε μια ελαφρώς αλκοολούχα αφρώδη “σαμπάνια” σαμπούκου! έρρωσθε!!! κείμενο και επιμέλεια κειμένου :ntina/thalia Σημειώσεις: -πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας. -οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή. -σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια. -δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας -τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα. -το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. -δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας. -ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας. -πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας. -εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας. -δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.
The post Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου appeared first on Βοτανολογία.