Τετάρτη , 11 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως, η κατανάλωση των καρπών της κουφοξυλιάς βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης εντός τριών ημερών. Οι καρποί της κουφοξυλιάς έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί έναντι διαφορετικών στελεχών της γρίπης και διάφορων άλλων βακτηριακών λοιμώξεων Επίσης, οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον ιό HIV, με τους ερπητοϊούς και τους ιούς Epstein-Barr έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός σιροπιού/ελιξιρίου είναι η θεραπευτική του αξία, αλλά και η νοστιμιά του! Είναι παρασκευές που ακροβατούν ανάμεσα στο ίαμα και το φαγητό και μπορούν να σταματήσουν το βήχα μας, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας, να δυναμώσουν την καρδιά μας, να τονώσουν το κυκλοφορικό μας σύστημα, αλλά και να μας χαρίσουν ένα δροσερό καλοκαιρινό ρόφημα ή ζεστό ρόφημα για τα χειμωνιάτικα βράδια! Τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών της κουφοξυλιάς τις έχω περιγράψει στο άρθρο μου: Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη Το σιρόπι όπως έχω περιγράψει και στο άρθρο μου Βότανα και τρόποι χρήσης : πως παρασκευάζουμε σιρόπια βοτάνων είναι ένα δυνατό συμπυκνωμένο αφέψημα ή έγχυμα, στο οποίο προσθέτω μέλι, ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ή πετιμέζι! Πάνω σε αυτή την βασική αρχή μπορώ να δημιουργήσω πολλές άλλες παρασκευές, πλούσιες σε γεύσεις και θεραπευτικές ιδιότητες.                     “ο πανέμορφος Sambucus nigra” Ένα λοιπόν από τα κλασικά μου σιρόπια είναι και το σιρόπι με καρπούς σαμπούκου. Η πρότυπη συνταγή μου είναι: Πως κάνω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου -. μαζεύω τους καρπούς του κουφοξυλιάς στο τέλος του καλοκαιριού, όταν έχουν ωριμάσει καλά κι έχουν πάρει το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα τους* -. καθαρίζω καλά τους καρπούς από τους βλαστούς – προσοχή, διότι είναι τοξικοί -. πλένω πολύ-πολύ καλά τους καρπούς μου σε τρεχούμενο νερό -. ρίχνω του καρπούς μου σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα και προσθέτω τόσο νερό όσο να σκεπάζονται πολύ καλά και ένα με δύο δάχτυλα παραπάνω! -. βράζω για περίπου μισή ώρα ή μέχρι, η ποσότητα του νερού θα έχει μειωθεί στο μισό. -. όταν είναι έτοιμο το ρόφημά μου σουρώνω με ένα τουλπάνι -. αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία 35 με 30 βαθμούς και προσθέτω περίπου ίση ποσότητα μέλι. -. ανακατεύω πολύ, πολύ καλά να αναμιχθούν τα υλικά μου! -. ρίχνω το σιρόπι μου σε μικρά μπουκάλια και το συντηρώ στο ψυγείο. -. συντηρείτε για αρκετούς μήνες. * -. οι καρποί δεν τρώγονται ποτέ ωμοί διότι δημιουργούν διάφορα προβλήματα…                 επιπλέον πληροφορίες για τον σαμπούκο -. εκτός από τα άνθη και τα ώριμα μούρα, όλα τα άλλα μέρη του σαμπούκου είναι δηλητηριώδη για τα θηλαστικά και περιέχουν τον cyanogenic glycoside sambunigrin -. το σιρόπι των καρπών του σαμπούκου είναι απολύτως ασφαλές, για μικρά παιδιά πρέπει να έχουμε την συγκατάθεση του παιδιάτρου μας τα σιρόπια που περιέχουν μέλι δεν τα δίνουμε σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους – για τον λόγο διαβάστε το άρθρο μου: Το μέλι και η βρεφική αλλαντίαση Η κατανάλωση μούρων, φύλλων, φλοιού ή μίσχων, εάν δεν προετοιμαστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και σοβαρή διάρροια. Τα συστατικά ή τα προϊόντα του σαμπούκου δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από άτομα με αλλεργίες ή γαστρεντερικές παθήσεις. Τα προϊόντα του σαμπούκου μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όταν χρησιμοποιούνται με συνταγογραφούμενα φάρμακα.- για αυτό προσοχή σε όσους παίρνουν φάρμακα Τα σκούρα μπλε ή μοβ μούρα είναι ήπια δηλητηριώδη στην ακατέργαστη κατάσταση τους, αλλά είναι βρώσιμα μετά το μαγείρεμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέ, αλλά και σάλτσας Στη Σκανδιναβία και τη Γερμανία, η σούπα από σαμπούκο είναι ένα παραδοσιακό γεύμα. Συνήθως, τα άνθη χρησιμοποιούνται σε ρόφημα. Τα άνθη γίνονται και αυτά σιρόπι, το οποίο αραιώνεται πάντα με νερό. Σε κάποια μέρη, βουτούν τα λουλούδια σε ένα ελαφρύ κουρκούτι και στη συνέχεια να τηγανίζουν! Τα μούρα μπορούν να γίνουν κρασί σαμπούκου. Στην Ουγγαρία φτιάχνεται ένα κονιάκ σαμπούκου που απαιτεί 50 κιλά φρούτων για να παραχθεί 1 λίτρο κονιάκ. Στη νοτιοδυτική Σουηδία , είναι παραδοσιακό να φτιάχνετε ένα λικέρ με γεύση σαμπούκου. Τα λουλούδια σαμπούκου χρησιμοποιούνται σε λικέρ όπως το St-Germain και σε μια ελαφρώς αλκοολούχα αφρώδη “σαμπάνια” σαμπούκου! έρρωσθε!!! κείμενο και επιμέλεια κειμένου :ntina/thalia Σημειώσεις: -πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας. -οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή. -σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια. -δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας -τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα. -το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. -δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας. -ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας. -πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας. -εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας. -δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

The post Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Επίφυση-ή-τρίτο-μάτι,-η “έδρα-της-ψυχής”-σύμφωνα-με-τον-rene-descartes.

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το …

Τα-βότανα-είναι-ο-φίλος-των-γιατρών-και-ο-έπαινος-των-μαγείρων!

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.