Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!
Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο μας. Θρέφοντας τα κύτταρά μας με τις σωστές τροφές, δίνουμε στο σώμα μας τη δύναμη να καταπολεμήσει τον χρόνο από μέσα προς τα έξω!!! Τα πράσα είναι στην ομάδα των πιο νόστιμων, ωφέλιμων και αγαπημένων μου λαχανικών. -. το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι και είναι από τα πολυτιμότερα λαχανικά της οικογένειας αυτής , των σκιαδανθών/Allium, προσφέροντάς μας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και ενώ μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, κάθε λαχανικό έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες! Ειδικά τώρα το χειμώνα που είναι η εποχή τους δεν λείπουν από την κουζίνα μου! Είναι εκεί για την φασολάδα μου, για τα ρεβίθια μου – απόλαυση μαζί με το σπανάκι, για τα ψάρια μου… και βέβαια δεν ξεχνώ να “ριζώσω” τις ρίζες τους σε κάποιες από τις γλάστρες μου – έτσι έχω για κάποιες μέρες φρέσκα πράσα, κρεμμύδια, σκόρδα!!! Και τώρα ένα από τα πιο εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα φαγητά μου, που έχει να κάνει με τα πράσα! Σας το δείχνω… λοιπόν… καθαρίζω 2 με 3 χούφτες σπανάκι, το πλένω και το βάζω στο σουρωτήρι να στραγγίσει… καθαρίζω 4 με 5 πράσα, τα ψιλοκόβω και τα βάζω στο σουρωτήρι να στραγγίσουν (έτσι και αλλιώς, ψιλοκόβω τα πράσα μου και όπως και το σκόρδο και το κρεμμύδι τα αφήνω για 10′ πριν τα μαγειρέψω – δείτε γιατί) Παίρνω ένα από τα βαθιά μου τηγάνια, το οποίο να σκεπάζει και ρίχνω μέσα τα πράσα και τα γιαχνίζω** ελαφριά! Σκεπάζω, χαμηλώνω την φωτιά και όπως είναι σκεπασμένα τα αφήνω να βράσουν στο ζουμί τους για 10 λεπτά! Μετά τα 15′ ανοίγω και προσθέτω το σπανάκι και το αλάτι! Σε 10′ είναι σχεδόν έτοιμο το σπανάκι μου* (η ώρα εξαρτάται από το πόσο φρέσκο είναι το σπανάκι, την λειτουργία της κουζίνας μας, αλλά και το σκεύος που μαγειρεύουμε, άρα ο/η κάθε μάγειρας/μαγείρισσα ξέρει πότε είναι έτοιμο το σπανάκι) ξεσκεπάζω και προσθέτω το λάδι μου, το πιπέρι, την μουστάρδα σε σκόνη και το κύμινο (ποσότητες, τόσες όσες έχουμε συνηθίσει στην οικογένεια) Σκεπάζω, δυναμώνω την φωτιά και προσθέτω από 2 έως 4 αυγά (ανάλογα πόσα άτομα θα φάμε) και πασπαλίζω με φέτα, την οποία έχω τρίψει με τα δάχτυλά μου και σκεπάζω ενώ ταυτόχρονα σβήνω την φωτιά! Το φαγητό μου, το οποίο ήδη μοσχομυρίζει, θα είναι έτοιμο σε 2 με 3 λεπτά! Ξεσκεπάζω και σερβίρω! Συνοδεύω με πατάτες τηγανιτές! (οι πατάτες μου είναι πάντα βιολογικές, από παραγωγούς που εμπιστεύομαι και τηγανίζω (τηγανίζω ΜΟΝΟ σε εξαιρετικές περιπτώσεις) και ΠΑΝΤΑ με παρθένο ελαιόλαδο) και είναι μία από τις συνταγές μου που λατρεύουν τα παιδιά και έχει υψηλή διατροφική αξία!!! σημειώσεις και διατροφική αξία του πιάτου μου: -. πράσα, ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τη δράση του πράσου και το συνιστούσε ιδιαίτερα στις γυναίκες για να αυξήσουν τη γονιμότητά τους. -. πράσα τα πολύτιμα, οφείλουν την αξία τους στις πολλαπλές ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως οι αντιοξειδωτικές, οι αντιφλεγμονώδεις και οι αντιβακτηριακές του δράσεις! -. πράσα, γνωστά και στην αρχαία Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία και ανταμοιβή και λέγεται (μάλλον για να δειχτεί η πολυτιμότητα του πράσου) ότι ο βασιλιάς Χέοπας έδινε 100 πράσα ως αμοιβή στον γιατρό του για τη θεραπεία του!!! -. πράσα και περιέχουν μια πλειάδα φυτοθρεπτικών στοιχείων όπως τα πολύτιμα φλαβονοειδή, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες όπως: βιταμίνη Β9/φολικό οξύ, βιταμίνη Β1/θειαμίνη βιταμίνη Β3/νιασίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, κάλιο, σίδηρο- η περιεκτικότητά του σε σίδηρο βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας. ασβέστιο, σελήνιο μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και ισχυρότατα αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. -. πράσα και είναι ιδανικά για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς. -. πράσα και είναι καλή πηγή φυτικών ινών που λειτουργούν ως πρεβιοτικά, τρέφοντας τα “καλά” βακτήρια του εντέρου μας βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. -. πράσα και προστατεύουν από τον καρκίνο και τις φλεγμονές και πολλές ανισορροπίες του οργανισμού μας (σε επόμενο άρθρο μου περισσότερες πληροφορίες για το πολύτιμο λαχανικό) -. στο άρθρο μου https://botanologia.gr/spanaki-i-megali-threptiki-toy-axia-kai-ta-ofeli-toy-gia-tin-ygeia-mas/ αναλύω πως και γιατί το σπανάκι έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας και τα οφέλη του για την υγεία μας! *γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε το σπανάκι σε ψηλές θερμοκρασίες: Επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στις φυτοθρεπτικές του ενώσεις. **δείτε πως γιαχνίζω – https://botanologia.gr/salata-me-ischyres-antioxeidotikes-antiflegmonodeis-kai-antikarkinikes-idiotites/ κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia – botanologia.gr
The post Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά! appeared first on Βοτανολογία.
Φτιαχνω Μονος Μου – Do it.gr Πως φτιάχνω, σπορά, φύτεμα, ψάρεμα,καλλιέργεια, αποθήκευση τροφίμων, βότανα, κατασκευές.