Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Παρασκευή σπιτικά λικέρ

Τα σπιτικά λικέρ μπορούμε να τα φτιάξουμε όλες τις εποχές και θα μας συνοδεύσουν στην χειμωνιάτικη θαλπωρή. Για να φτιάξουμε σπιτικά λικέρ θα πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα γιατί το κάθε φρούτο ή βότανο έχει τις ιδιότητές του. Άλλα θέλουν ήλιο, άλλα θέλουν ίσκιο, ανάλογα με την ευαισθησία του υλικού.

Λίγη ιστορία: Η λέξη λικέρ προέρχεται από την λατινική λέξη liquifacere που σημαίνει διαλύω. Στην αρχαιότητα τα χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικά και αντιμετώπιζαν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), οι στομαχικές διαταραχές ακόμα και τους πόνους περιόδου οι γυναίκες. Οι μοναχοί ήταν οι πρώτοι εφευρέτες ουσιαστικά αλλά αυτό συνέβη και σχεδόν με όλα τα ποτά.

Ο γενικός κανόνας: Για να παρασκευάσουμε λικέρ είναι, να ανακατέψουμε φρούτα ή βότανα, γλυκαντική ύλη (ζάχαρη, μέλι) και ποτό. Πολλές φορές τα υλικά μπαίνουν όλα από την αρχή, άλλες φορές η ζάχαρη και το νερό (σιρόπι), μπαίνουν αργότερα, εξαρτάται από την συνταγή. Τα ποτά που συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται είναι το κονιάκ, η βότκα, το ρούμι, το ουίσκι, ή ποτό με ουδέτερο άρωμα. Μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε και  οινόπνευμα ποτοποιίας, με το οποίο το λικέρ καταλήγει να έχει το χρώμα του φρούτου.

Σκοπός μας είναι: Nα εκχυλίσουμε τα φρούτα ή τα βότανα στο αλκοόλ και να πάρουμε όλα τα συστατικά τους, αρώματα και ιδιότητες. Εξάλλου, πολλά από τα λικέρ έχουν χωνευτικές ιδιότητες όπως το γνωστό ιταλικό λιμοντσέλο. Τα λικέρ που φτιάχνονταν τους προηγούμενους αιώνες μόνο από βότανα, φτιάχνονταν ειδικά για τις ιατρικές τους ιδιότητες και όχι για το άρωμά τους. Το άρωμα σε πολλά λικέρ, γίνεται πιο έντονο όσο περνάει ο καιρός. Γι΄ αυτό σε μερικά η εκχύλιση παίρνει πολλούς μήνες. Θα έχετε παρατηρήσει, ότι αν ξεχάσατε κάποιο σε κανένα ντουλάπι, το άρωμα κι η γεύση του έγινε πολύ δυνατότερο από ό,τι ήταν στην αρχή.

Η προσθήκη ζάχαρης, είναι σχεδόν υποκειμενική, γιατί πρέπει να προσθέσουμε ζάχαρη, αλλά σε άλλους αρέσει ένα δυνατό λικέρ, ενώ σε άλλους αρέσει να έχει γλυκιά γεύση. Γενικά, αν μας βγει δυνατό το ποτό μας, μπορούμε να το διορθώσουμε. Σε ένα ποτό, μπορούμε να διορθώσουμε τη γλυκύτητά του και την ποσότητα αλκοόλ.

Η προσθήκη μπαχαρικών: Ένα άλλο σημείο στα λικέρ, είναι η προσθήκη μπαχαρικών. Πολλές φορές, η προσθήκη μεγάλης ποσότητας μπαχαρικού (κανέλλας, γαρίφαλων), “καπακώνει” το άρωμα του φρούτου σε λικέρ με “αδύναμη” μυρωδιά. Προσοχή λοιπόν στα πολλά μπαχαρικά γιατί είναι κάτι που δε διορθώνεται μετά.

Τα φρούτα που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι γερά και όχι άγουρα αλλά ούτε απόλυτα ώριμα. Τα λικέρ τα παρασκευάζουμε σε γυάλες και τα φυλάμε σε γυάλινα μπουκάλια που έχουν πλυθεί και αποστειρωθεί. Ένα λικέρ υποτίθεται ότι πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε ένα χρόνο, αλλά εγώ έχω φυλάξει λικέρ για πολύ περισσότερο και δεν έπαθαν τίποτα. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για ευαίσθητα φρούτα π.χ. μπανάνα. Μερικά λικέρ είναι καλό να φυλάγονται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ άλλα στο ψυγείο, όχι για τη διατήρησή τους τόσο, όσο γιατί προσφέρονται σαν χωνευτικά (δυόσμος, βότανα, λιμοντσέλο).

Το φιλτράρισμα: Τέλος, το φιλτράρισμα είναι καλό να γίνεται με χάρτινο φίλτρο ή φίλτρο καφέ. Όσο πιο ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο είναι ένα φρούτο ή βότανο, τόσο πιο πολύ θα μας παιδέψει στο φιλτράρισμα. Εκεί βοηθάει το φίλτρο του καφέ. Αν φιλτράρουμε με χάρτινο, θα χρειαστεί να το αλλάξουμε 3-4 φορές για να περάσει όλο το υγρό. Ένα φιλτράρισμα μπορεί να πάρει αρκετές ώρες. Τα λικέρ θέλουν υπομονή, αλλά μας ανταμείβουν!

ΤΙΠ:
-Φυλάξτε τα λικέρ σε δροσερό μέρος
-Να είναι πάντα κλειστά καλά
-Αν δεν θέλετε ζάχαρη βάλτε μέλι (προσοχή στην δοσολογία)
-Αν δεν θέλετε ποτά, μπορείτε να βάλετε καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης η οποία γίνετε από ζυμωμένα στέμφυλα οίνου ή ζαχαροκάλαμου.

Ας δούμε μερικές συνταγές για απολαυστικά λικέρ, που έχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φρούτων ή βοτάνων που χρησιμοποιούμε:

Καρύδι: λικέρ

Καρύδι: λικέρ

Για να φτιάξουμε σπιτικό λικέρ από καρύδια, θα χρειαστούμε:

-1λίτρο ρακί
-20 πράσινα καρύδια
-½ κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση:
Αφού πλύνετε καλά τα καρύδια βάλτε τα μαζί με όλα τα υλικά μέσα σε ένα βάζο και προσθέστε 1 ξυλαράκι κανέλα. Αφήστε το 5-8 μέρες σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος και μετά θα έχετε ένα πολύ ενδιαφέρον λικεράκι.

Φράουλα: λικέρ

Φράουλα: λικέρ

Δροσιστικό και χωνευτικό λικέρ που αξίζει να το απολαμβάνουμε με τους φίλους μας.

Υλικά:

-500γρ. φράουλες
-250γρ. ζάχαρη
-250ml βότκα ή ρακί

Εκτέλεση:

Πλένετε τις φράουλες καλά και τις βάζετε στο βάζο. Σε κάθε στρώση με φράουλες ρίχνετε ζάχαρη. Ρίχνετε στο τέλος από πάνω το ποτό να εμποτίσει καλά τα υλικά και κλείνετε το βάζο καλά. Το αφήνετε σε φωτεινό μέρος χωρίς όμως να το χτυπάει ο ήλιος 2 μέρες και το ανακινείται τακτικά για να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 2 μέρες το περνάτε από τουλπάνι (ή τούλι) και το βάζετε σε μπουκάλι.

 Σταφύλι: λικέρ

Σταφύλι: λικέρ

Όταν είναι η εποχή που μπορούμε να βρούμε πολλά σταφύλια, αξίζει να κάνουμε αυτό το απολαυστικό λικέρ

Υλικά:

-750γρ. σταφύλι κατά προτίμηση ροζακί
-3 νεροπότηρα τσίπουρο
-1κιλό ζάχαρη
-750ml νερό

Εκτέλεση:

Παίρνετε τις φλούδες από τα σταφύλια και τις αναμιγνύεται με 3 νεροπότηρα τσίπουρο και τα κλείνετε καλά σε ένα βάζο για 1 μήνα περίπου. Όταν περάσει ο καιρός φτιάχνετε τη ζάχαρη με το νερό σιρόπι και αφού κρυώσει στραγγίζετε το τσίπουρο από τις φλούδες και το αναμιγνύεται με το σιρόπι. Το βάζετε σε μπουκάλι και είναι έτοιμο.

Βερίκοκο: λικέρ

Βερίκοκο: λικέρ

Αφού απολαύσουμε τα φρέσκα βερίκοκα, θα κρατήσουμε τα κουκούτσια τους για να κάνουμε σπιτικό λικέρ

Υλικά:

-150 κουκούτσια από βερίκοκα
-1 κιλό ζάχαρη
-1 λίτρο κονιάκ

Εκτέλεση:

Σπάστε τα κουκούτσια και πάρτε τα μικρά αμύγδαλα που έχουν μέσα και βάλτε τα σε ένα βάζο με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Ανακαινίστε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήστε το 60 μέρες περίπου σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος. Μετά στραγγίξετε το και βάλτε το σε μπουκάλι.

Μέντα: λικέρ

Μέντα: λικέρ

Χωνευτικό και με το υπέροχο άρωμα της μέντας

Υλικά:

-1 λίτρο βότκα
-5 ποτήρια ζάχαρη
-3 ποτήρια νερό
-εσάνς μέντας
-πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν και φτιάχνουμε ένα αραιό σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά να κρυώσει και προσθέτουμε το χρώμα. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ τα μπουκάλια μας και γεμίζουμε το 1/2 του μπουκαλιού με σιρόπι. Με ένα σταγονόμετρο προσθέτουμε 10 σταγόνες εσανς σε κάθε μπουκάλι και συνεχίζουμε προσθέτοντας τη βότκα. Κλείνουμε αμέσως για να μη φύγει το άρωμα. Ανακινούμε για να πάει η εσανς παντού. Δοκιμάζετε και αν χρειάζεται προσθέτετε επιπλέον εσανς για πιο έντονο άρωμα. Αν θέλουμε να είναι λιγότερο άγλυκο το ποτό προσθέτουμε επιπλέον βότκα μειώνοντας ανάλογα το σιρόπι.

Δυόσμος: λικέρ

Δυόσμος: λικέρ

Λικέρ με την πολύ ωραία γεύση του δυόσμου.

Υλικά:
-3-4 ποτήρια δυόσμου μόνο τα φύλλα
-1/2 λίτρο τσίπουρο
-1/2 λίτρο ούζο
-1/2 κιλό ζάχαρη
-2 μοσχοκάρυδα
-1 ξύλο κανέλας
-4 γαρύφαλα

Εκτέλεση:
-Πλένουμε τα φύλλα.
-Τα βάζουμε σε ένα βάζο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
-Τα αφήνουμε για ένα μήνα στον ήλιο, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-Το στραγγίζω βάζοντας ένα τουλπάνι.

Σπαθόχορτο: λικέρ

Σπαθόχορτο: λικέρ

Το σπαθόχορτο, με τις θαυματουργιές ιδιότητες, γίνεται πολύ ωραίο λικέρ. Σαν βότανο το σπαθόχορτο, δεν έχει κάποια έντονη γεύση, όπως η μέντα ή ο δυόσμος. Κατά συνέπεια, το λικέρ που θα φτιάξουμε, θα έχει γεύση από τα μυρωδικά που θα βάλουμε. Δοκιμάστε το.

Υλικά:
-3-4 ποτήρια σπαθόχορτο, άνθη και  φύλλα (το μαζεύουμε την εποχή που είναι ανθισμένο)
-1/2 λίτρο τσίπουρο
-1/2 λίτρο ούζο
-1/2 κιλό ζάχαρη
-2 μοσχοκάρυδα
-1 ξύλο κανέλας
-3 γαρύφαλα

Εκτέλεση:
-Πλένουμε τα φύλλα και τα άνθη.
-Τα βάζουμε σε ένα βάζο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
-Τα αφήνουμε για ένα μήνα στον ήλιο, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-Το στραγγίζουμε βάζοντας ένα τουλπάνι. Το διατηρούμε σε γυάλινο μπουκάλι, σε σκοτεινό μέρος.

Μανταρίνι λικέρ

Μανταρίνι λικέρ

Εποχή που βρίσκουμε μανταρίνια. Ας φτιάξουμε λικέρ μανταρίνι:

Σε ένα βάζο τοποθετoύμε φλούδες από 12 μανταρίνια, 1 μπουκάλι βότκα, 1 φλυτζάνι του καφέ οινόπνευμα καθαρό και 2 ολόκληρα μανταρίνια, χαραγμένα στα 4.

Κλείνουμε το βάζο και αφήνουμε το μείγμα σε εξωτερικό χώρο με φυσικό φωτισμό για 20 μέρες.

Κατόπιν σουρώνουμε το υγρό από τα στερεά υλικά του.

Δένουμε σε κατσαρόλα 2 κούπες ζάχαρη με 1 κούπα νερό και αυτό το σιρόπι το ενώνουμε με το υγρό που έχουμε σουρώσει.

Το ποτό μας είναι έτοιμο.

 Μπανάνα λικέρ

Μπανάνα λικέρ

Ας δούμε μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για  “λικέρ μπανάνα”. Έχει πολύ ωραίο άρωμα!

ΥΛΙΚΑ
-1 κιλό μπανάνες
-800 γρ.ζάχαρη
-1 λίτρο τσίπουρο
-ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Καθαρίζουμε τις μπανάνες.Τις κόβουμε σε φέτες.
-Σε ένα βάζο φιάχνουμε στρώσεις από μπανάνα-ζάχαρη-ξύσμα λεμονιού.
-Μόλις τελειώσουν τα υλικά,ρίχνουμε και το τσίπουρο.
-Κλείνουμε το βάζο καλά……για ένα μήνα !
(15 ημέρες στον ήλιο + 15 ημέρες σε δροσερο μέρος)

About admin

Check Also

Φτιάχνω λικέρ: Elixir de Garus

Θα μπορούσα να κατατάξω αυτή την συνταγή στην ενότητα με τα άρθρα «φτιάχνω τα δικά …

Φτιάχνω σπιτικό λικέρ Grande Marnier

Υλικά 250 ml πρώτης ποιότητας μπράντι ένα μεγάλο βιολογικό πορτοκάλι 2/3 της κούπας ζάχαρη ένα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.