Παρασκευή , 11 Ιουλίου 2025
Breaking News

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Παπάγια, εξωτικό και νόστιμο φρούτο

Παπάγια, ένα εντυπωσιακό εξωτικό φυτό με καταγωγή από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική που καλλιεργείται για τους λαχταριστούς καρπούς του. O καρπός της παπάγια έχει κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα με ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πεπόνι και ανανά. Τρώγεται φρέσκια αφού καθαρίσουμε τη φλούδα, τρώγεται επίσης αποξηραμένη, καθώς και μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές. Η παπάγια έχει υψηλή διατροφικη αξία, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλη για δίαιτα αφού διαθέτει ελάχιστες θερμίδες. Εξαιρετικά δημοφιλές φυτό στη Νότια-Ανατολική Ασία, η παπάγια έχει δενδροειδής μορφή, φτάνει σε ανάπτυξη συνήθως τα 4-5 μέτρα και έχει χαρακτηριστικά φύλλα που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού και ξεπερνούν σε διάμετρο το μισό μέτρο. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια παπάγια;  H παπάγια καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς χρειάζεται ήπιο χειμώνα για να ευδοκιμήσει. Καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο αν βρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον ενώ ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης και καρποφορίας θεωρούνται 25-35°C. Προτιμά ζεστό ξηρό καλοκαίρι για να ωριμάσουν οι καρποί της. Η ποιότητα του καρπού της παπάγια δεν είναι τόσο καλή όταν έχουμε υψηλή υγρασία ή χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, η παπάγια θα πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές προφυλαγμένες από δυνατούς ανάμες και ειδικά βοριάδες, καθώς είναι σχετικά ευαίσθητο φυτό με επιφανειακό ριζικό σύστημα. Η παπάγια προτιμά εδάφη μεσαίας σύστασης που διαθέτουν καλή αποστράγγιση, ενώ καλύτερα να αποφεύγουμε για τη φύτευση της παπάγιας αμμώδη ή βαριά αργιλώδη εδάφη. Φυτεύεται σε αποστάσεις φύτευσης 2 μέτρων μεταξύ των φυτών και 2-3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης.  


Τι ανάγκες πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια παπάγιας; H παπάγια δεν έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό. Αρκεί μια φορά τη βδομάδα πότισμα την άνοξη και το φθινόπωρο και δύο φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού για να έχουμε μια καλή παραγωγή. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα. Πάντως, η παπάγια έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και γιαυτό χρειάζεται προσθήκη κοπριάς, κομπόστ και βιολογικού λιπάσματος πρίν τη φύτευση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, προσθετουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία καλή και ποιοτική παραγωγή. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της παπάγιας; H παπάγια δεν χρειάζεται κλάδεμα καθώς η βλάστηση έχει ανώτατο όριο. Αν θέλουμε πάντως να ανανεώσουμε ένα γερασμενο δένδρο παπάγιας, το κλαδεύουμε στο ένα μέτρο, και αφού βγάλει βλαστούς, επιλέγουμε τον πιο δυνατό βλαστό για κορμό και αφαιρούμε τους υπόλοιπους. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινουρια φυτά παπάγιας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παπάγια πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Βγάζουμε τους σπόρους της παπάγιας μέσα από τον καρπό, τους πλένουμε και τους αποξηραίνουμε. Στη συνέχεια επιλέγουμε ένα ηιλιόλουστο και προφυλαγμένο σημείο στον κήπο για να φυτέψουμε τους σπόρους της παπάγιας. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τους σπόρους της παππάγιας σε γλάστρα καθώς οι ρίζες της παπάγιας ταλαιπωρούνται πολύ κατά τη μεταφύτευση. Κι ένα μυστικό για την παπάγια H παπάγια μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η ανθράκωση καθώς και από το έντομο της μελίγκρας και τον τετράνυχο. Περισσότερα υποτροπικά φυτά και superfood 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.