Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ορχιδέα σιμπίντιουμ, μία ανθεκτική ορχιδέα εξωτερικού χώρου

Αν πιστεύουμε ότι όλες οι ορχιδέες είναι ευαίσθητα φυτά που αναπτύσσονται μόνο μέσα στο σπίτι, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε. Υπάρχουν ανθεκτικές ορχιδέες που ευδοκιμούν έξω στο μπαλκόνι και στην αυλή του σπιτιού και είναι εξίσου εντυπωσιακές με την που όλοι γνωρίζουμε.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ορχιδέες εξωτερικού χώρου είναι η ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium sp.) που κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας. Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα της, η ορχιδέα σιμπίντιουμ σχηματίζει εντυπωσιακά άνθη μέσα στην καρδιά του χειμώνα που διαρκούν από 1 εως 3 μήνες.

Τα λουλούδια της ορχιδέας σιμπίντιουμ έχουν μεταξένια πέταλα και τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα όπως άσπρο, κρεμ, πράσινο και καστανό με πανέμορφες διχρωμίες και μοναδικούς συνδυασμούς. Επιπλέον, ορισμένα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ αφήνουν κι ένα γλυκό άρωμα.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στα πιο γνωστά είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ, θα μάθουμε τι φροντίδα χρειάζονται, πώς γίνεται το πότισμα, αν χρειάζονται λίπασμα και αρκετά ακόμα μυστικά για να απολαύσουμε την υπέροχη ανθοφορία τους στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Υπάρχουν δεκάδες είδη και ποικιλίες ορχιδέας για να επιλέξουμε, αν και συνήθως δεν αναγράφονται σε ετικέτα όταν τις αγοράζουμε. Τα περισσότερα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ που πωλούνται σε φυτώρια και ανθοπωλεία έχουν λουλούδια μεγάλου μεγέθους, ενώ υπάρχουν και οι ασιατικές ή κινεζικές ποικιλίες σιμπίντιουμ που έχουν μικρότερα πολύ αρωματικά λουλούδια.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τρεις εντυπωσιακές ποικιλίες ορχιδέας που αξίζει να αναζητήσουν οι πιο φανατικοί φίλοι της ορχιδέας όπως η Cymbidium dayanum, γνωστή και ως ορχιδέα φοίνικας, που εμφανίζει άσπρα λουλούδια με πορφυρές λωρίδες, η Cymbidium erythrostylum που κατάγεται από το Βιετνάμ και διαθέτει εντυπωσιακά άσπρα λουλούδια με κόκκινο στο κέντρο και η Cymbidium tracyanum που διαθέτει μεγάλα αρωματικά κιτρινο-πράσινα λουλούδια με καφέ λωρίδες. 

Η ορχιδέα σιμπίντιουμ μπορεί διατηρηθεί σε εξωτερικό περιβάλλον όλο τον χρόνο, τουλάχιστον στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, καθώς είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες μέχρι 5°C. Διαφορετικά, μπορούμε να τη διατηρήσουμε με γλάστρα σε εξωτερικό χώρο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

Γενικότερα, προτιμούμε ημισκιερό περιβάλλον για την ορχιδέα σιμπίντιουμ και επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθεί καλύτερα. Αποφεύγουμε νότια σημεία με έντονη ηλιοφάνεια γιατί μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα. στο φύλλο της.

Αν καλλιεργούμε τις ορχιδέες σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε ένα ανατολικό ή νοτιονατολικό παράθυρο για να τις τοποθετήσουμε. Σε κανονικές συνθήκες, μέσα στο σπίτι, η ορχιδέα σιμπίντιουμ εμφανίζει ένα ανοικτό χρώμα φύλλων, ενώ σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, παρουσιάζει σκουροπράσινο χρώμα στα φύλλα και μειωμένη ανθοφορία.

Oι ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι φυτά που προέρχονται από τροπικά δάση και θέλουν γόνιμο χώμα για να αναπτυχθούν οι λεπτές ρίζες τους, με υψηλή περιεκτικότητα σε . Ένας πρακτικός τρόπος για να φτιάξουμε το δικό μας υπόστρωμα για τις ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι να αναμίξουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και που χρησιμοποιούμε σε ορχιδέες σιμπίντιουμ σε αναλογία 1:1.

Για τη της ορχιδέας σιμπίντιουμ, πλαστικές ή πήλινες που διαθέτουν οπωσδήποτε τρύπες αποστράγγισης για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Τοποθετούμε την ορχιδέα σε γλάστρα με μέγεθος ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτή που ήταν φυτεμένη. Αξίζει να σημειώσουμε η μεταφύτευση σε αρκετά μεγαλύτερη γλάστρα, καθυστερεί σημαντικά την ανθοφορία της.

Βασική φροντίδα για την ορχιδέα σιμπίντιουμ είναι τα τακτικά ποτίσματα κάθε 4-5 μέρες την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού που είναι η κύρια περίοδος ανάπτυξης της. Σε συνθήκες καύσωνα ίσως χρειαστεί να ποτίσουμε αρκετά συχνότερα και να ψεκάσουμε με νερό το φύλλωμα της για να αυξήσουμε τη σχετική υγρασία.

Κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα μειώνουμε τη συχνότητα ποτίσματος και ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εμφάνιση ανθοφορίας στις ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και της μείωσης της θερμοκρασίας.

Επειδή η ορχιδέα σιμπίντιουμ έχει πυκνό ριζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα, μπορούμε να την ποτίζουμε βάζοντας νερό στο πιάτο και να το αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να απορροφήσει όσο χρειάζεται. Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό, όπως το βρόχινο, απαλλαγμένο από άλατα καθώς διαφορετικά στις άκρες των φύλλων μπορούν να εμφανιστούν μαυρίσματα.

Η ορχιδέα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε για να παρουσιάσει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Προσθέτουμε ένα ήπιο υγρό λίπασμα για ορχιδέες 2 φορές το μήνα από της άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Αποφεύγουμε να προσθέσουμε στην ορχιδέα σιμπίντιουμ υγρό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε , όπως για παράδειγμα το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Τέτοια λιπάσματα ενθαρρύνουν τη δημιουργία πλούσιας και ζωηρής βλάστηση στο φυτό, η οποία επιδρά αρνητικά στο σχηματισμό λουλουδιών.

H ορχιδέα σιμπίντουμ έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Στα τέλη του χειμώνα αφαιρούμε τα λουλούδια της που έχουν ωριμάσει κόβοντας τους ανθοφόρους βλαστούς από τη βάση του φυτού, ανάμεσα από τα φύλλα. Επίσης, απομακρύνουμε τυχόν κιτρινισμένα ή ξερά φύλλα του φυτού από την βάση τους.

Οι ορχιδέες σιμπίντιουμ έχουν αρκετά υψηλή τιμή στα φυτώρια και κοστίζει πολύ αν θέλουμε μια μεγάλη συλλογή. Μπορούμε, ωστόσο, να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά από ξεχωριστές ποικιλίες ορχιδέας για να φυτέψουμε ή να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος πολλαπλασιασμού της ορχιδέας σιμπίντιουμ είναι να διαχωρίσουμε το φυτό στις αρχές της άνοιξης, σε δύο ή περισσότερα μέρη εξασφαλίζοντας ότι κάθε μέρος θα έχει τουλάχιστον 3 υγιείς ψευδοβολβούς (τα χαρακτηριστικά εξογκώματα της βάσης του φυτού).

Τα καινούρια φυτά ορχιδέας σιμπίντιουμ που διαχωρίσαμε, τα τοποθετούμε σε γλάστρες, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μίγμα θα έχουν γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να γνωρίζουμε πως για να ανθίσουν ξανά τα νέα φυτά ορχιδέας σιμπίντιουμ χρειάζεται να περάσουν 2-3 χρόνια από τη μεταφύτευση.

Για την , του θρίπα καθώς και του που προσβάλλουν το φύλλωμα της ορχιδέας σιμπίντιουμ, ψεκάζουμε με σκεύασμα θερινού πολτού ή που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο ι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ορχιδέα σιμπίντιουμ επειδή βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε κήπο, κινδυνεύει από τα σαλιγκάρια που προσβάλλουν το φύλλωμα της. Για την οικολογική , σκορπίζουμε γύρω από το φυτό για να το προστατέψουμε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί η ορχιδέα σιμπίντιουμ να μην ανθίσει ή να καθυστερήσει πολύ να μας χαρίσει την ανθοφορία της. Για παράδειγμα, μετά τον διαχωρισμό των φυτών της ορχιδέας σιμπίντιουμ ή αν μεταφυτευτούν τα φυτά σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες, θα περάσουν 2-3 χρόνια για να σχηματίσουν ξανά τα εντυπωσιακά λουλούδια τους.

Επίσης, οι ορχιδέες σιμπίντιουμ μπορεί να μην ανθίσουν όταν βρίσκονται σε χώρο με πολύ χαμηλό φωτισμό, αν τις ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο του φθινοπώρου ή αν βάζουμε υγρό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

Τα λουλούδια της ορχιδέας σιμπίντιουμ μπορούν διατηρηθούν κομμένα για αρκετό νερό σε βάζο ή να γίνουν εξαιρετικά μπουκέτα για να προσφέρουμε σε ξεχωριστές στιγμές.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.