Μαρούλια – Τι συμβαίνει αν τα κόψουμε και δεν τα ξεριζώσουμε;
Πως κόβουμε ένα μαρούλι από τον κήπο;
Ο κλασικός τρόπος είναι να το ξεριζώσουμε. Να το τραβήξουμε και να το βγάλουμε από το χώμα μαζί με τη ρίζα του.
Να κόψουμε τη ρίζα και να καταναλώσουμε το γευστικό μαρούλι.
Κόβω το μαρούλι και δεν το ξεριζώνω
Ένας γείτονας ο κ. Τάκης, μου έθεσε το ερώτημα:
“Τι θα συμβεί αν αντί να ξεριζώσεις το μαρούλι το κόψεις και αφήσεις και μερικά φύλλα; Θα μεγαλώσει ξανά;”
Ενδιαφέρον ερώτημα του είπα. Θα το δοκιμάσω!
Έτσι στα επόμενα μαρούλια, αντί να τα ξεριζώσω, τα έκοψα λίγο πάνω από τη βάση τους. Άφησα μερικά φύλλα και τη ρίζα του μαρουλιού μέσα στη γη.
Η εξέλιξη του μαρουλιού
Δύο εβδομάδες μετά, το μαρούλι δεν είχε μαραθεί. Το αντίθετο!
Περιμετρικά είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται νέα στελέχη. Μικρά μαρούλια θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω.
Με μία όμως χαρακτηριστική διαφοροποίηση σε σχέση με αυτό που θα περίμενα.
Πριν κόψω το μαρούλι, ήταν έτοιμο να ανθήσει και να δώσει σπόρο. Είχε φτιάξει κορυφή με ανθούς.
Τα νέα στελέχη δεν ήταν απλά μαρούλια. Είχαν όλα προετοιμαστεί για να ανθοφορήσουν, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
Η φύση συνέχιζε το έργο της από εκεί που το διέκοψα!
Εντυπωσιακό!