Μαθαίνω – νάτριο ή αλάτι;
…συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου:τo κάλιο, το νάτριο και ο οργανισμός μας Το νάτριο είναι ένα μέταλλο που μας βοηθά να ισορροπήσουμε τα υγρά στο σώμα μας. Βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Στη διατροφή, το συνολικό ποσό νατρίου που πρέπει να παίρνουμε είναι στα 2 gr, ή 2.000 mg ημερησίως. Μία κουταλιά του γλυκού, αλάτι/χλωριούχο νάτριο περιέχει 2.400 mg νατρίου. Συνεπώς, πρέπει να παίρνουμε ανά μέρα, μικρότερη ποσότητα από αυτή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το σώμα μας χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά και η υπερβολική πρόσληψη μόνο καλή δεν είναι για την υγεία σας. Το νάτριο δεν είναι το αλάτι! Πολλοί νομίζουν ότι αποφεύγοντας την προσθήκη αλατιού στο φαγητό τους, ακολουθούν διατροφή με λίγο νάτριο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η μη προσθήκη αλατιού στο τραπέζι μας ή στο μαγείρεμά μας δεν βοηθά στη μειωμένη λήψη νατρίου, διότι το σύνολο σχεδόν του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται ήδη στα επεξεργασμένα τρόφιμα! Οι περισσότεροι άνθρωποι, σήμερα, καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα νατρίου λόγω του ότι καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα γρήγορης εστίασης! Για να γνωρίζουμε, στη φύση το νάτριο ποτέ δεν έχει βρεθεί ως ελεύθερο (στοιχειακό) μέταλλο, οπότε όταν χρειάζεται στη στοιχειακή του μορφή, πρέπει να παραχθεί από τις χημικές ενώσεις του. Πολλές χημικές ενώσεις του νατρίου είναι χρήσιμες, όπως το υδροξείδιο του νατρίου για σαπωνοποίηση, το χλωριούχο νάτριο/αλάτι ως θρεπτικό συστατικό και ως αποπαγωτικό μέσο! Κίνδυνοι για την υγεία Ενώ το νάτριο είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο για όλα τα έμβια όντα και για κάποια φυτά της Γης, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μέσω της διατροφής καταναλώνουν υπερβολικό νάτριο, ενώ, όπως είπαμε, το σώμα μας χρειάζεται μια μικρή ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου είναι επιβαρυντική για την υγεία μας! Πολλά άτομα, σήμερα, καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 3.300mg νατρίου την ημέρα. Αυτό το ποσό είναι πολύ πάνω από την επιτρεπτή λήψη που είναι λιγότερο από 2.300 mg νατρίου ημερησίως για εφήβους και ενήλικες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής! Το νάτριο στις καθημερινές τροφές συσσωρεύεται Το νάτριο βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα από σχεδόν όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Μερικές από τις κορυφαίες πηγές νατρίου είναι: -. τα έτοιμα σάντουιτς. -. το ρύζι, ζυμαρικά και άλλα πιάτα με βάση το αλεύρι -. τα αμυλούχα και μη αμυλούχα επεξεργασμένα λαχανικά -. τα πιάτα με κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. -. οι πίτσες -. οι έτοιμες σούπες. -. τα πατατάκια, κράκερ και αλμυρά σνακ. -. τα επιδόρπια και γλυκά σνακ. -. τα έτοιμα καρυκεύματα και σάλτσες. -. τα αλλαντικά -. τα περισσότερα ψωμιά Τα συστατικά κοινών τροφίμων που περιέχουν νάτριο είναι: -. γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) – Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι ένα πρόσθετο τροφίμων. Το MSG χρησιμοποιείται ανά τους αιώνες για να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών. Παράγεται μέσω της ζύμωσης και φτιάχνεται από φυσικά προϊόντα όπως το ζαχαροκάλαμο, η μελάσα και το άμυλο από ταπιόκα, καλαμπόκι ή άλλα δημητριακά. Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι ενισχυτικό που προσθέτει μια πέμπτη γεύση στο φαγητό που ονομάζεται umami (οι άλλες τέσσερις γεύσεις είναι το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό). Χρησιμοποιείται σε έτοιμα προϊόντα, όπως σούπες και σάλτσες, τρόφιμα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, καθώς και σε κρεατικά και ψαρικά. -. διττανθρακικό νάτριο/μαγειρική σόδα/Na2CO3 Το διττανθρακικό νάτριο/μαγειρική σόδα έχει ένα μεγάλο εύρος χρήσεων. -. νιτρικό νάτριο με χημικό τύπο NaNO3 προστατεύει αποτελεσματικά τα επεξεργασμένα κρέατα από το πιο θανατηφόρο από όλα τα δηλητήρια, την μικροβιακή τοξίνη butilism, η οποία είναι υπεύθυνη για μια θανατηφόρα μορφή τροφικής δηλητηρίασης, η γνωστή αλλαντίαση. -. χλωριούχο νάτριο/αλάτι, έχει ένα μεγάλο εύρος χρήσεων και είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό Νάτριο ή αλάτι; Άλλο το αλάτι και άλλο το νάτριο. Το αλάτι το είναι χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι το γνωστό μας επιτραπέζιο αλάτι. Το χλωριούχο νάτριο αποτελείται από 40% νάτριο και 60% χλώριο Ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι περιέχει περίπου 2.400 mg νατρίου. Το χλωριούχο νάτριο/αλάτι βρίσκεται άφθονο στη φύση ως ορυκτό αλάτι και ως αλάτι της θάλασσας. Το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης αλατιού καλύπτεται από το ορυκτό αλάτι, που άφησαν πίσω τους οι ωκεανοί μετά την απόσυρση του νερού. Προσοχή λοιπόν – το νάτριο δεν είναι το αλάτι! κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia – botanologia,gr https://www.cdc.gov/salt/about/index.html
The post Μαθαίνω – νάτριο ή αλάτι; appeared first on Βοτανολογία.