Δευτέρα , 17 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα

Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα Η πετούνια είναι πολύ κοινό ποώδες καλλωπιστικό φυτό που κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον...
Περισσότερα
Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα

Φυτά του κήπου που βοηθούν τις μέλισσες να επιβιώσουν

Κήπος φιλικός στις μέλισσες Το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών αλλά και οι συνέπειές του είναι πλέον γνωστά....
Περισσότερα
Φυτά του κήπου που βοηθούν τις μέλισσες να επιβιώσουν

Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια;ΑνθούριοΓαρδένιαΓκουσμάνιαΑζαλέαΟρχιδέαΚαλαγχόη

Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια; Κηπολόγιο / Αφήστε ένα σχόλιο Στο σημερινό επεισόδιο θα ασχοληθούμε...
Περισσότερα
Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια;ΑνθούριοΓαρδένιαΓκουσμάνιαΑζαλέαΟρχιδέαΚαλαγχόη

Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέΥλικά και νέες γλάστρεςΗ διαδικασία βήμα – βήμαΤι υπέροχο αποτέλεσμα

Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέ Κηπολόγιο / Αφήστε ένα σχόλιο Με πήρε τις προάλλες τηλέφωνο ο Γρηγόρης και μου λέει...
Περισσότερα
Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέΥλικά και νέες γλάστρεςΗ διαδικασία βήμα – βήμαΤι υπέροχο αποτέλεσμα

Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα: Το νέο “εργαλείο” για την αναγνώριση ζιζανίων στο ρύζι

Η αναγνώριση των ζιζανίων αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επιτυχημένη διαχείριση των ορυζοκαλλιεργειών. Σήμερα, η τεχνολογία των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων...
Περισσότερα
Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα: Το νέο “εργαλείο” για την αναγνώριση ζιζανίων στο ρύζι

Εναέρια υποβοήθηση επικονίασης με dronesΚάντε εγγραφή στο newsletter

Πολλές δενδροκομικές καλλιέργειες παρουσιάζουν προβλήματα καρπόδεσης από κακή γονιμοποίηση λόγω δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών, που δημιουργούνται και εντείνονται κατ’ έτος από...
Περισσότερα
Εναέρια υποβοήθηση επικονίασης με dronesΚάντε εγγραφή στο newsletter

Τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ; – Εχεις κάτι να μας πεις για την κανέλα;

…ναι βέβαια – και είναι μια γυναικεία, αποκλειστικά, υπόθεση:  “η κανέλα μειώνει και την ένταση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας”  …αυτό το...
Περισσότερα
Τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ; – Εχεις κάτι να μας πεις για την κανέλα;

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Λυκίσκος: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Λυκίσκος το φυτό τής μπίρας
Το μεταχειρίζονται στην κατασκευή τής μπίρας και το είδος που καλλιεργείται για τη χρήση αυτή, είναι ο Λυκίσκος το Ζυθοβότανο (Humulus Lupulus γιατί χωρίς αυτό δε γίνεται μπίρα. Ο καρπός του είναι ίσα με φουντούκι, έχει λέπια (φυλλαράκια) και στη βάση τους το σπόρο και επάνω σ’ αυτόν βγάζει μια υγρή ουσία, πικρή κι αρωματική. Όταν ωριμάσει o καρπός, η ουσία αυτή ξηραίνεται, γίνεται σαν σκόνη και κολλάει στα δάχτυλα και ονομάζεται Αυκιακίνη (Lupulina) και δίνει στην μπίρα το άρωμα και την μεταχειρίζονται και ως φάρμακο. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του λυκίσκου σε μερικά μέρη τα μαγειρεύουν όπως τα σπαράγγια.Καταγωγή
Ο λυκίσκος είναι φυτό τής Ευρώπης και της Ασίας. Κατά τον Π. Γ. Γεννάδιο στην Ελλάδα φυτρώνει στους ορεινούς τόπους της Αρκαδίας, Λακωνίας, Θεσσαλίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας ένα είδος λυκίσκου που λέγεται αγιόκλημα.
Ο λυκίσκος καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση για τη βιομηχανία της μπίρας σε Αγγλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ηνωμένες Πολιτείες.Προκόβει σε χώματα αμμουδερά (αργιλλο-άμμώδη), ψαχνά και νοτερά ή ποτιστικά και σε θέσεις προσηλιακές που να έχουν αέρα, χωρίς όμως να είναι εκτεθειμένες σε δυνατούς ανέμους από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο που είναι στην ανάπτυξη του. Τέτοιες θέσεις εύκολα βρίσκονται σε πολλά ορεινά μέρη τής Ελλάδας που ο λυκίσκος μπορεί να καλλιεργηθεί με κέρδος γιατί και ζήτηση έχει κι εύκολα μεταφέρεται και με λίγα έξοδα, επειδή είναι ελαφρύς.Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μα ο πρακτικότερος τρόπος είναι να φυτέψουμε παραφυάδες τον Απρίλη. Την εποχή αυτή οι παραφυάδες είναι ξυλώδης ρίζες με βλαστάρια 5-10 πόντους που ακόμα δεν βγήκαν από το χώμα. Στην ηλικία αυτή ο λυκίσκος φυτεύετε (Μάρτιο-Απρίλιο) σε χωράφι δυνατό (γόνιμο) βαθιά σκαμμένο ή 2—3 φορές οργωμένο ομοίως βαθιά (και σβαρνισμένο με σιδηρόσβαρνα) και σε λάκκους που ανοίγουν σε σειρές κάθε δυο δρασκελιές. Πριν φυτέψουμε ρίχνουμε στο λάκκο πρώτα ίσα με μισή πιθαμή φυτόχωμα ανακατωμένο με ίσια μέρη καλά χωνεμένης κοπριάς κι ύστερα απάνω στο μίγμα αυτό αφήνουμε την παραφυάδα και την σκεπάζουμε με τριμμένο χώμα αφήνοντας 2-3 δάχτυλα έξω από τη γη το βλαστάρι της και ποτίζουμε για να καθίσει το χώμα. Οι θηλυκές ρίζες κάνουνε τον καρπό κι από αυτές πρέπει να παίρνουμε παραφυάδες. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί πώς όταν έχουμε αρσενικές ρίζες ανάμεσα στις θηλυκές ο λυκίσκος δίνει μεγαλύτερη σοδειά κι ανώτερη στην ποιότητα. Ανάμεσα σε 100 θηλυκές φυτεύουν συνήθως 30 αρσενικές.Τον πρώτο χρόνο που φυτρώνει δεν δίνει ικανοποιητικό εισόδημα και για να μη χαραμίζεται το χωράφι σπέρνουν ανάμεσα στις σειρές του λυκίσκου βίκο. Στις 15 Οκτωβρίου ή μπαίνοντας ο Νοέμβριος (του πρώτου χρόνου) κόβουμε τα βλαστάρια του λυκίσκου μια πιθαμή ψηλά από τη γη και βγάζουμε τους στύλους που θα μας χρειαστούν τον ερχόμενο Μάρτιο. Από τον τρίτο χρόνο κι υστέρα σκάβουμε τον λυκίσκο Μάρτη-Απρίλη όπως τ’ αμπέλι ή οργώνουμε και ισιώνουμε το χωράφι, πρέπει όμως πρώτα να βγάλουμε τις παραφυάδες, αφήνοντας την κεντρική ρίζα με 3-4 βλαστάρια.Συγκομιδή λυκίσκου
Γίνεται Οκτώβριο-Νοέμβριο και αυτό ορίζεται απ την ποικιλία του λυκίσκου (πρώιμος ή όψιμος) και τον τόπο που καλλιεργείται. Ο καρπός του είναι ώριμος για τρύγο όταν το χρώμα του γίνει κιτρινωπό, κοκκινωπό ή πρασινωπό (κατά την ποικιλία), όταν βάζουμε μερικούς στην χούφτα μας και πιέζοντάς τους, χαλάει ο ένας τον άλλο και κολλάνε.Για να τρυγήσουμε τον καρπό κόβουμε το λυκίσκο μια πιθαμή ψηλά από τη γη και τον απλώνουμε κάτω μαζί με το στύλο που είναι μπλεγμένος και τον μαδούμε. Τους στύλους τους φυλάμε κάπου για να τους μεταχειριστούμε την ερχόμενη άνοιξη. Τρυγώντας τον καρπό τον φέρνουμε σε αποθήκη ευάερη και τον απλώνουμε επάνω σε καλαμωτές κι όταν ξεραθεί καλά τον βάζουμε σε σακιά από χοντρό πανί βαμβακερό. Σε χωράφι δυνατό (γόνιμο) που να καλλιεργείται καλά, μπορεί ο λυκίσκος να διατηρηθεί που να δίνει κανονικά καρπό 20—25 χρόνια και να είναι και ζωηρός. Ένα στρέμμα δίνει 130 κιλά ξηρό λυκίσκο.
Όταν καλλιεργούμε το λυκίσκο με σπόρο, τον σπέρνουμε Μάρτη-Απρίλη σε σπορείο με φυτόχωμα ή κοπριά χωνεμένη καλά και τον δεύτερο χρόνο τον μεταφυτεύουμε στο χωράφι την ίδια εποχή.Εχθροί του λικίσκου
Από τις πιο επιζήμιες αρρώστιες τού λυκίσκου είναι η μελίγκρα. Τις περιορίζουμε ραντίζοντας μόλις φανερωθούν με το εξής φάρμακο:

Σε 100 λίτρα νερό μουσκεύουμε για 48 ώρες, 3 κιλά τρίμματα καπνού δεμένα σε λινάτσα.
Στο καπνόζουμο αυτό λιώνουμε πρώτα 2 κιλά γαλαζόπετρα, προσθέτουμε 1 κιλό καλό ασβέστη, σουρώνουμε το υγρό και ραντίζουμε το λυκίσκο πριν ανθήσει.
Τη γαλαζόπετρα την κρεμούμε στο καπνόζουμο από το βράδυ και ως το πρωί έχει λιώσει. Τον ασβέστη σβήνουμε πρώτο, με 10 κιλά καπνόζουμο που παίρνουμε πριν λιώσουμε τη γαλαζόπετρα.

About admin

Check Also

Αποστάσεις και οδηγίες για φύτεμα. Φυτεύω λαχανικά, βότανα, δέντρα

Ενδεικτικές αποστάσεις για το φύτεμα – την σπορά λαχανικών, βοτάνων, δέντρων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών. …

Αυτό είναι το «θαυματουργό» βότανο της τεστοστερόνης που βοηθά και τον προστάτη

Αυτό είναι το «θαυματουργό» βότανο της τεστοστερόνης που βοηθά και τον προστάτη Αυτό είναι το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.