Λούφα, το φυτικό σφουγγάρι
H λούφα είναι ένα μονοετές, ποώδες, υποτροπικό φυτό, ένα είδος κολοκύθας, μακρινό ξαδερφάκι του αγγουριού. O καρπός της, άλλωστε, μοιάζει με τεράστιο αγγούρι, μήκους μισού μέτρου περίπου, περιβεβλημένο από ένα είδος δέρματος-φλούδας που μέσα του κρύβει ένα σφουγγάρι. Αυτό, λοιπόν, το φυτικό οικολογικό σφουγγάρι είναι ιδανικό για βαθύ καθαρισμό και απολέπιση του δέρματος, ενώ στην κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλύνουμε τα πιάτα και τις κατσαρόλες ή για να ξύσουμε τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Πως συγκομίζεται το φυτικό σφουγγάρι; Σε ανώριμο στάδιο, όταν ο καρπός είναι 10-15 εκατοστά, μπορεί να τηγανιστεί, να μαγειρευτεί σε σούπες ή να αναμιχθεί ψιλοκομμένος σε σαλάτες. Κατά την ωρίμανση του καρπού, παίρνει κίτρινο χρώμα και σταδιακά αφυδατώνεται. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να τον κόψουμε και να τον ξεφλουδίσουμε με ιδιαίτερη ευκολία για να πάρουμε το φυτικό σφουγγάρι. Αν συγκομίσουμε τον καρπό όταν είναι ακόμα πράσινος, θα πρέπει να περιμένουμε να ξεραθεί για να ξεφλουδιστεί πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, τα σφουγγάρια είναι πιο μαλακά και είναι κατάλληλα για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Ποιες είναι οι συνθήκες καλλιέργειας της λούφας;