Κόλιανδρος: καλλιέργεια και φαρμακευτικές ιδιότητες
Ο κόλιανδρος κατάγεται από την Ασία και καλλιεργείται για τους σπόρους του που τους μεταχειρίζονται στη φαρμακευτική και ζαχαροπλαστική, στα ψιλούτσικα κουφέτα και για μυρωδικό στις τσακιστές ελιές και στις χοιρινές μπριζόλες, τριμμένο. Τη μεγαλύτερη όμως κατανάλωση έχει η εσέντζα του, γιατί μπαίνει σε διάφορες μυρουδιές και ποτά.
Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν Κορίαννον επειδή βρωμούν σαν κορέοι τα φύλλα του, οι σπόροι του όμως έχουν όμορφη μυρουδιά και είναι πολύ χρήσιμοι.Ο κόλιανδρος καλλιεργείται σε χωράφια καλοδουλεμένα, ποτιστικά και σε χώματα αμμουδερά και πλούσια λιπασμένα με το χημικό λίπασμα 6-8-8 ή φουσκισμένα με μπόλικη κοπριά δυναμωμένη με το λίπασμα 0-12-6.
Μπορεί όμως να προκόψει και ξερικό σε χωράφια νοτερά και αμμουδερά, όταν δεν βγάζουνε πολλά χορτάρια.Στο Άργος σπέρνουν τον κόλιανδρο Μάρτη-Απρίλη. Στην αρχή τού κάνουνε 1-2 σκαλίσματα και σε ανάγκη το ποτίζουν όσες φορές χρειάζεται με το έμπα του καλοκαιριού. Και επειδή δασώνει άλλα σκαλίσματα δεν του κάνουνε. Για να σπείρουμε ένα στρέμμα θέλουμε ίσαμε 2 οκ. σπόρο. Στην Κύπρο τον σπέρνουν γύρω στις βαγιές τού λαχανόκηπου.
Στο Άργος ωριμάζει Ιούνιο-Ιούλιο. Τότε τον ξεριζώνουν και τον αλωνίζουν με κόπανο απάνω σε λιόπανα σαν το κύμινο που έχει την ίδια καλλιέργεια.Ο κόλιανδρος και το κύμινο επειδή προκόβουνε στα χαμηλά και ζεστά μέρη του τόπου μας πρέπει να δοκιμαστεί στα Φιλιατρά, Αγουλινίτσα, Καλάμας, Γαστούνη και όπου άλλου είναι χειμαδιότοποι.Φαρμακευτικές ιδιότητες του κόλιανδρουΚόλιανδρος εναντίον των βακτηρίωνΕξολοθρεύει E. coli, σαλμονέλα και το υπερβακτήριο MRSA σύμφωνα με νέα μελέτηΛονδίνο
Το φαρμακείο της φύσης αποδεικνύεται ισχυρό εκεί όπου τα «ανθρώπινα» συνθετικά φάρμακα δεν μπορούν να υπερηφανευθούν για τις επιδόσεις τους. Ο ταπεινός κόλιανδρος, μυρωδικό διαδεδομένο στη μεσογειακή κουζίνα, φαίνεται ότι είναι σε θέση να εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια όπως το E. coli, η σαλμονέλα και το ιδιαίτερα ανθεκτικό υπερβακτήριο MRSA.Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες οι οποίοι «δοκίμασαν» το έλαιο του μυρωδικού σε μια σειρά από βακτήρια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις και δηλητηριάσεις και το βρήκαν άκρως θανατηφόρο. Όπως υποστηρίζουν, η χρήση του στο φαγητό και σε κλινικά σκευάσματα θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων και στη θεραπεία ασθενειών που εμφανίζονται να ανθίστανται στα αντιβιοτικά.Αποτελεσματικός σε μικρές δόσεις
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μπέιρα Ιντεριόρ της Πορτογαλίας με επικεφαλής τη Φερνάντα Ντομίνγκες χρησιμοποίησαν έλαιο κοριάνδρου (Coriandrum sativum) εναντίον 12 στελεχών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων τα:Escherichia coli, Salmonella enterica, Bacillus cereus και Staphylococcus aureus (MRSA).
Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Medical Microbiology», το έλαιο αποδείχθηκε εξαιρετικά δραστικό. Σε διαλύματα με περιεκτικότητα μόλις 1,6% ή και μικρότερη ανέκοψε την ανάπτυξη όλων των βακτηρίων και εξολόθρευσε τα περισσότερα από αυτά.Ισχυρή αντιβακτηριακή δράση
Η μελέτη όχι μόνο αποδεικνύει την αντιβακτηριακή δράση του κοριάνδρου αλλά περιγράφει και τον μηχανισμό της.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το έλαιο του κορίανδρου καταστρέφει τη μεμβράνη που περιβάλλει το κύτταρο του βακτηρίου. Έτσι διαρρηγνύει το φράγμα που χωρίζει το κύτταρο από το περιβάλλον του και καταστέλλει ουσιαστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής, οδηγώντας τελικά στον θάνατο του βακτηριακού κυττάρου» εξήγησε η κυρία Φερνάντες.Ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως βότανο για την ανακούφιση από τους πόνους, τις κράμπες, τους σπασμούς, τη ναυτία, τη δυσπεψία και τις μολύνσεις από μύκητες. Το έλαιό, το οποίο παράγεται από τους σπόρους του, είναι σήμερα ένα από τα πλέον διαδεδομένα στον πλανήτη ενώ χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε τρόφιμα του εμπορίου.Δυστυχώς το κόλιανδρο που κυκλοφορεί είναι ακτινοβολημένο!!!