Δευτέρα , 15 Σεπτεμβρίου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη που αυτή μας προσφέρει.  Για αυτό η στροφή προς την παραδοσιακή κουζίνα και η απομάκρυνση από τα τυποποιημένα τρόφιμα, που στην πλειοψηφία τους στερούνται θρεπτικά συστατικά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι αναγκαία και επιτακτική! Και όταν λέω παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, αναφέρομαι στη διατροφική κουλτούρα ενός τόπου, η οποία περιλαμβάνει έθιμα,  παραδόσεις και τεχνογνωσία – π.χ πως έφτιαχναν τα “τουτουμάκια” στην Πελοπόννησο –  μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.  Και ενώ η διατροφική αξία των παραδοσιακών τροφίμων, των παραδοσιακών συνταγών  και του παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος είναι αναγνωρισμένη, διαπιστώνεται μια προοδευτική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ενός μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού, το οποίο απομακρύνεται από την παραδοσιακή διατροφή και τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, υιοθετώντας αλλότριες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παχύσαρκα άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, δυστυχώς, με ότι αυτό συνεπάγεται  Σε αυτό μου το άρθρο θα σας δώσω συνταγές για σπιτικές σάλτσες, με αναμφισβήτητη  διατροφική αξία, αλλά και εξαίσια γεύση, με τις οποίες συνοδεύω πολλά μου πιάτα! 1. σάλτσα με λεμόνι και βασιλικό: – 1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού – 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο – 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό – 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 2. σάλτσα μουστάρδας με μέλι: – 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα dijon – κάνω πάντα την δική μου μουστάρδα dijon – 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανθέων – 1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι – κάνω πάντα το δικό μου ξύδι – 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 3. σάλτσα αβοκάντο και λεμόνι: – 1 ώριμο αβοκάντο – 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο – 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού – 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο – 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 4. σάλτσα μέντας ή δυόσμου και  γιαουρτιού: – 1 φλιτζάνι φυσική/παραδοσιακή γιαούρτη – μερικές φορές κάνω και γιαούρτη, εξαρτάται πάντα από το αν θα βρω το γάλα που θέλω! – 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο – 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού – 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! Για όλες τις παραπάνω σάλτσες μου εργάζομαι με τον ίδιο τρόπο, ο οποίος είναι ο εξής: -. σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω όλα μου τα υλικά και  ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ-πολύ καλά! -. δοκιμάζω και προσαρμόζω τη γεύση ανάλογα με το φαγητό που θα συνοδεύσω! -. βάζω τη σάλτσα μου στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά* πριν το σερβίρισμα για να μπορέσουν οι γεύσεις της σάλτσα μου να αναμειχθούν σωστά. -. τις σάλτσες μου αυτές πολλές φορές τις αλείφω και σε μια φέτα ψωμί για ένα νοστιμότατο και υγιεινότατο πρόγευμα! -. συνοδεύω τα γεύματά μας με αυτές τις σπιτικές σάλτσες και πολλές άλλες- για απόλαυση, υγεία, ευζωία! και ίσως με ρωτήσετε – όλα αυτά; Ναι, όλα αυτά, διότι το περιβάλλον, ο έλεγχος του στρες και η διατροφή μας είναι το Α και το Ω της ευζωίας μας και πρέπει να σταματήσουμε να αναζητάμε την λύση στα παντός είδους φάρμακα και να μελετήσουμε και να βρούμε τον κατάλληλο για εμάς- αυτογνωσία- τρόπο, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας – και μην μου πείτε πως αυτό είναι ανέφικτο, όλα είναι εφικτά, αρκεί να θέλουμε!!!  *εκτός από τις σάλτσες με σκόρδο που τις σερβίρω την ώρα που τις ετοιμάζω – για τον λόγο αυτό:Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών” ας θυμηθούμε: Πως να ετοιμάσουμε τη δική μας λαχταριστή μουστάρδα Dijon Τουτουμάκια κοκκινιστά με κουρκούμι ntina/thalia – botanologia.gr

The post Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Εναλλασσόμενη-αναπνοή-από-τα-ρουθούνια

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το …

όταν-με-ρώτησαν-–-και-τι-κάνουμε-ντίνα-όταν-δεν-αισθανόμαστε-καλά;

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.