Δευτέρα , 17 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα

Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα Η πετούνια είναι πολύ κοινό ποώδες καλλωπιστικό φυτό που κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον...
Περισσότερα
Πετούνια, φροντίδες στον κήπο και στη γλάστρα

Φυτά του κήπου που βοηθούν τις μέλισσες να επιβιώσουν

Κήπος φιλικός στις μέλισσες Το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών αλλά και οι συνέπειές του είναι πλέον γνωστά....
Περισσότερα
Φυτά του κήπου που βοηθούν τις μέλισσες να επιβιώσουν

Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια;ΑνθούριοΓαρδένιαΓκουσμάνιαΑζαλέαΟρχιδέαΚαλαγχόη

Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια; Κηπολόγιο / Αφήστε ένα σχόλιο Στο σημερινό επεισόδιο θα ασχοληθούμε...
Περισσότερα
Πόσο θα ζήσει το φυτό που σας έφεραν στα γεννητούρια;ΑνθούριοΓαρδένιαΓκουσμάνιαΑζαλέαΟρχιδέαΚαλαγχόη

Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέΥλικά και νέες γλάστρεςΗ διαδικασία βήμα – βήμαΤι υπέροχο αποτέλεσμα

Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέ Κηπολόγιο / Αφήστε ένα σχόλιο Με πήρε τις προάλλες τηλέφωνο ο Γρηγόρης και μου λέει...
Περισσότερα
Ανανέωση μεγάλων φυτών σε ρετιρέΥλικά και νέες γλάστρεςΗ διαδικασία βήμα – βήμαΤι υπέροχο αποτέλεσμα

Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα: Το νέο “εργαλείο” για την αναγνώριση ζιζανίων στο ρύζι

Η αναγνώριση των ζιζανίων αποτελεί κρίσιμο βήμα για την επιτυχημένη διαχείριση των ορυζοκαλλιεργειών. Σήμερα, η τεχνολογία των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων...
Περισσότερα
Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα: Το νέο “εργαλείο” για την αναγνώριση ζιζανίων στο ρύζι

Εναέρια υποβοήθηση επικονίασης με dronesΚάντε εγγραφή στο newsletter

Πολλές δενδροκομικές καλλιέργειες παρουσιάζουν προβλήματα καρπόδεσης από κακή γονιμοποίηση λόγω δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών, που δημιουργούνται και εντείνονται κατ’ έτος από...
Περισσότερα
Εναέρια υποβοήθηση επικονίασης με dronesΚάντε εγγραφή στο newsletter

Τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ; – Εχεις κάτι να μας πεις για την κανέλα;

…ναι βέβαια – και είναι μια γυναικεία, αποκλειστικά, υπόθεση:  “η κανέλα μειώνει και την ένταση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας”  …αυτό το...
Περισσότερα
Τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ; – Εχεις κάτι να μας πεις για την κανέλα;

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Αχλαδόμηλο, ασιατικό αχλάδι σε σχήμα μήλου

Μοιάζει με μήλο, όμως η γεύση του θυμίζει περισσότερο αχλάδι! To αχλαδόμηλο ή νάσι (nashi) είναι μια νέα ποικιλία καρποφόρου δέντρου που δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση δέντρων μηλιάς και αχλαδιάς στην Ιαπωνία, δίνοντάς μας ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Η αχλαδομηλιά καλλιεργείται σε αρκετές ασιατικές χώρες, στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και σε αρκετες ευρωπαικές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλια, η Ελλάδα και η Κύπρος. Το αχλαδόμηλο είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες ασιατικό, γιαπωνέζικο ή κινέζικο αχλάδι. Εμφανισιακά έχει σχήμα μήλου μεσαίου μεγέθους και είναι πιο σκληρό από το αχλάδι, αλλά πιο ζουμερό και τραγανό από το μήλο. Ανάλογα την ποικιλία του, το αχλαδόμηλο έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, πρασινο καφέ ή ορειχάλκινο χρώμα και ωριμάζει μέσα στο καλοκαίρι. Το αχλαδόμηλο έχει εξαιρετική γεύση και υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια του αχλαδόμηλου; Η αχλαδομηλιά αναπτύσσεται σε συνθήκες παρόμοιες με την καλλιέργεια της αχλαδιάς. Χρειάζεται σχετικά ψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του καλοκαιριού για να ευδοκιμήσει και φυτεύεται σε σημεία με αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ παράλληλα είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο και την παγωνιά του χειμώνα. Βέβαια, την άνοιξη θέλει ήπιο καιρό χωρίς δυνατούς παγετούς και βροχοπτώσεις που προκαλούν πρόβλημα στην ανθοφορία και στην καρπόδεση της. H αχλαδομηλιά αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη και προτιμούμε να τη φυτεύουμε σε χώμα με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ξερά ασβεστώδη εδάφη για την καλλιέργεια της αχλαδομηλιάς. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η αχλαδομηλιά; Η αχλαδομηλιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία με υψηλή ποιότητα καρπών. Ποτίζουμε περίπου 1-2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και τις ιδιότητες του εδάφους, επιλέγοντας σύστημα άρδευσης με σταγόνες για καλύτερο πότισμα και οικονομία στο νερό. Για τη λίπανση της αχλαδομηλιάς, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα αζώτου και καλίου, καθώς και ιχνοστοιχεία σιδήρου, βορίου και ψευδαργύρου και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού. 


Ποια εποχή κλαδεύεται η αχλαδομηλιά και με ποιο τρόπο; Στα νεαρά δενδρύλλια αχλαδομηλιάς, γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης που καθορίζει το σχήμα που δίνουμε στο δέντρο. Για ερασιτεχνικό κήπο, ιδανικό σχήμα είναι το κυπελλοειδές, κρατώντας δηλαδή ένα κεντρικό κορμό από τον οποίο στη συνέχεια κάνουμε κατανομή των πλευρικών κλαδιών με τέτοιο τρόπο ώστε το δέντρο να αντέχει το βάρος των καρπών, καθώς επίσης να έχει επαρκές φωτισμό και καλό αερισμό. Στα μεγαλύτερα δέντρα κάνουμε κάθε χρόνο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα τέλη του χειμώνα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση. Το κλάδεμα καρποφορίας της αχλαδομηλιάς περιλαμβάνει τον έλεγχο του ύψους του δέντρου περιορίζοντας την βλάστηση για να έχουμε μεγαλύτερη καρποφορία, καθώς και να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο αερισμό. Στις αρχές του καλοκαιριού είναι σημαντικό να γίνεται αραίωση των καρπών του αχλαδόμηλου για να αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος, να ωριμάσουν ικανοποιητικά και να γίνουν γλυκά και νόστιμα. Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού του αχλαδόμηλου; Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινουρια φυτά αχλαδόμηλου, μπορούμε να το κάνουμε με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε ποικιλία αχλαδόμηλου στα δέντρα μας, μπορεί να γίνει εμβολιασμός της επιθυμητής ποικιλίας με τη μέθοδο του καθιστού ή επικαθήμενου ενοφθαλμισμού (Chip Budding) στα τέλη του καλοκαριού. Σε μεγάλα ενήλικα δέντρα αχλαδόμηλου, μπορεί να γίνει εμβολιασμός της επιθυμητής ποικιλίας με υπόφλοιο εγκεντρισμό την περίοδο του Απριλίου. 

Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων


 Πώς γίνεται η αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών της αχλαδομηλιάς; To αχλαδόμηλο προσβάλλεται από διάφορα έντομα όπως από την καρπόκαψα που σκουληκιάζει τον καρπό, απο τη μελίγκρα καθώς και την ψώρα των φυτών. Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα ψεκάζουμε το φύλλωμα του αχλαδόμηλου με οικολογικά σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης και θερινού πολτού, ενώ για την αντιμετώπιση των διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών όπως η ανθράκωση που προσβάλουν το φύλλωμα του αχλαδόμηλου, κάνουμε προληπτικό ψεκασμό με διάλυμα χαλκού. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του αχλαδόμηλου Tα αχλαδόμηλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και μπορούν να διατηρηθούν για 3-4 μήνες στο ψυγείο, χωρίς να χάσουν τη γλυκιά, τραγανή γεύση τους και χωρίς να αλλοιωθεί το χρώμα τους. 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.