Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες και πιπεριές
Το ωίδιο είναι απο μία από τις πιο σημαντικές μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τα κηπευτικά. Είναι τόσο διαδεμένη ασθένεια που σε πολλές περιοχές της χωράς έχει και από μία ξεχωριστή ονομασία, οπότε ακόμα κι αν δεν το έχουμε ακούσει ως «ωίδιο» μπορεί να το γνωρίζουμε ως στάχτωμα, χολέρα, αλευρά, μπάτρα και σίρικα. Οι προσβολές από ωίδιο της ντομάτας είναι εκτεταμένες στις μεσογειακές χώρες και εκδηλώνονται αρκετά έντονα και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ωστόσο και στους υπαίθριους κήπους, πρέπει να παίρνουμε τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα για να προλάβουμε την εξάπλωσή του και να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια του ωιδίου με οικολογικά μέσα. Ποια φυτά προσβάλλει το ωίδιο; Το ωίδιο προσβάλλει τα περισσότερα κηπευτικά και ειδικότερα την καλλιέργεια της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιτζάνας, της πατάτας, της μπάμιας και της αγκινάρας. Κάθε οικογένεια φυτών προσβάλλεται από διαφορετικό είδος μυκήτων ωιδίου, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του ωιδίου της αγγουριάς και της κολοκυθιάς είναι διαφορετική για παράδειγμα από την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς και του ωιδίου του αμπελιού.
Ποια είναι τα συμπτώματα προσβολής της ασθένειας του ωιδίου σε ντομάτες και πιπεριές; Το ωίδιο της ντομάτας και της πιπεριάς προσβάλλει κυρίως τα ώριμα ανεπτυγμένα φύλλα και μπορούμε να το αναγνωρίσουμε από τις μικρές κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες διαμέτρου περίπου 1 εκατοστού που εμφανιζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Σε συνθήκες έντονης προσβολής, οι κηλίδες αυξάνουν και ενώνονται με αποτέλεσμα τα φύλλα να μαραίνονται και να ξεραίνονται. Ειδικά στην πιπεριά, η προσβολή από το ωίδιο προκαλεί στρίψιμο των φύλλων προς τα πάνω και στη συνέχεια σταδιακή φυλλόπτωση του φυτού. H ασθένεια του ωιδίου της ντομάτας μεταφέρεται μέσω του ανέμου από φυτό σε φυτό και ευνοείται σε συνθήκες χαμηλής σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15-25°C.
Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το ωίδιο της ντομάτας και της πιπεριάς; Για την αποτελεσματική οικολογική αντιμετώπιση του ωιδίου της ντομάτας και της πιπεριάς, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας ρνώ συμπληρωματικά, ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι ή θειασβέστιο στο φύλλωμα τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά το ψέκασμα των κηπυτικών μας με βρέξιμο θειάφι, μπορούμε να καταναλώσουμε τους καρπούς μετά από 7 μέρες. Πάντως, σε προληπτικό επίπεδο είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση των φυτών και να τηρούμε τις σωστές αποστάσεις φύτευσεις για την καλλιέργεια των λαχανικών προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες ηλιοφάνειας και αερισμού. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα και τη διαβροχή του φυλλώματος των φυτών για τον περιορισμό των συνθηκών ανάπτυξης της ασθένειας.
Κι ένα μυστικό για τo ωίδιο της ντομάτας Το ωίδιο της ντομάτας εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα σε καλλιέργειες που έχουν μεγάλη καρποφορία ή σε καλλιέργειες που υποφέρουν από έλλειψη νερού.