Δευτέρα , 18 Αυγούστου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Άζωτο από τα όσπρια

Εκείνο που χαρακτηρίζει περισσότερο τα όσπρια και γενικότερα τα ψυχανθή από τις άλλες οικογένειες των φυτών και που έχει τη μεγαλύτερη πρακτική σημασία είναι το πλήθος των μικρών φυματίων, που παρουσιάζουν οι ρίζες τους. Αν ξεριζώσουμε ένα οποιοδήποτε ψυχανθές, θα δούμε τις ρίζες του γεμάτες από μικρά εξογκώματα, τα φυμάτια, όπως τα λένε.
Άλλα ψυχανθή παρουσιάζουν περισσότερα, άλλα λιγότερα φυμάτια, άλλα μεγαλύτερα κι άλλα μικρότερα. Όλα όμως τα ψυχανθή παρουσιάζουν φυμάτια. Το σχήμα των φυματίων παραλλάζει πολύ στα διάφορα είδη των ψυχανθών. Στο λαθούρι έχουν σχήμα έλλειψης, στο τριφύλλι είναι αυγουλάτα, στη σόγια είναι ανώμαλα στρογγυλεμένα κλπ.
Τι είναι τα φυμάτια αυτά και ποιο ρόλο παίζουν στη ζωή των ψυχανθών;Οι εργασίες του Prillienx το 1879, συμπληρωμένες από τις εργασίες του Frank και των Hellriegel και Wilfartli απέδειξαν, πως τα φυμάτια στις ρίζες των ψυχανθών γίνονται μόνον από προσβολή των ριζών από μικροοργανισμούς του εδάφους και πως τα φυμάτια αυτά δίνουνε στα ψυχανθή την ικανότητα να αφομοιώνουν το άζωτο του αέρα.Οι εργασίες που αποδείξαν τα πάρα πάνω είναι οι ακόλουθες. Σε άμμο καμένη, και φυσικά στερημένη από κάθε οργανική ουσία και από κάθε μικροοργανισμό, χωρίς αζωτούχες ουσίες, σπείραν σπόρους μπιζελιού απολυμασμένους με σουμπλιμέ. Το νερό που ποτιζόταν η καλλιέργεια αυτή βραζόταν πριν, ώστε να μην έχει μικροοργανισμούς, και η επιφάνεια της άμμου ήτανε σκεπασμένη με αποστειρωμένο βαμπάκι, ώστε κι απ’ τον αέρα να μη μπορούν να πέσουν στην άμμο μικροοργανισμοί. Με λίγα λόγια, πήραν όλες τις προφυλάξεις για να εμποδίσουν τους μικροοργανισμούς από το να φτάσουνε στις ρίζες των μπιζελιών.Τα μπιζέλια αναπτυχθήκανε, μα πολύ ασθενικά. Τα φυτά, όταν σταμάτησε η ανάπτυξη τους και τα ανέλυσαν, δεν είχαν άζωτο περισσότερο απ όσο είχαν οι σπόροι, οι δε ρίζες τους δεν είχανε φυμάτια.
Λίγες σταγόνες νερό, που πέρασε πρώτα από χώμα καλλιεργημένο με όσπρια, έφτασε για να αλλάξει τη βλάστηση των μπιζελιών. Τα φυτά ζωηρέψαν, οι ρίζες τους γέμισαν με φυμάτια, και το άζωτο που αποκτήσαν ήτανε πολύ περισσότερο από όσο είχαν οι σπόροι.

Έτσι μπορούμε να βγάλουμε από τα στοιχεία αυτά το ακόλουθο συμπέρασμα:
Τα φυμάτια είναι αποτελέσματα μικροοργανισμών του εδάφους. Τα φυτά, όταν έχουν φυμάτια μπορούν κι αφομοιώνουν το άζωτο του αέρα.Τους έδωσαν και ονόματα διαφορετικά ό καθένας, όπως Bacterium radicicola, Bacillus radicicola ή pseudomonas radicicola. Από την τεχνητή αυτή καλλιέργεια των μικροοργανισμών των ριζών, μπορούμε να μπολιάσουμε ένα έδαφος αποστειρωμένο, όπου έχουν φυτρώσει ψυχανθή και θα δούμε σε λίγο να γεμίζουν οι ρίζες τους φυμάτια και να ζωηρεύουνε τα φυτά. Αν εξακολουθήσουμε να κάνουμε τεχνητές καλλιέργειες από μικροοργανισμούς παρμένους από διάφορα ψυχανθή και μπολιάσουμε μ* αυτές όχι ένα, αλλά περισσότερα είδη ψυχανθών, παρατηρούμε, πως οι μικροοργανισμοί οι παρμένοι από ένα ψυχανθές δεν ταιριάζουν σ’ όλα τα ψυχανθή, μα σ’ άλλα φτάνουν φυμάτια, σ’ άλλα όμως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.Αναφέρουμε εδώ τις καλλιέργειες του Nobbe, πολύ χαρακτηριστικές. Καλλιέργησε σε αποστειρωμένη άμμο μπιζέλια σε τρεις γλάστρες. Τη μία την μπόλιασε με βακτήρια βγαλμένα από φυμάτια μπιζελιού, τη δεύτερη με βακτήρια βγαλμένα από φυμάτια λούπινου, την τρίτη από φυμάτια ροβινίας της ψευτοακακίας. Στην πρώτη γλάστρα το κάθε φυτό μπιζελιού αφομοίωσε 58 χιλιοστά του γραμμαρίου άζωτο ατμοσφαιρικό, στη δεύτερη γλάστρα το κάθε φυτό αφομοίωσε 24 χιλιοστά του γραμμαρίου, στην τρίτη γλάστρα δεν αφομοιώσαν καθόλου.Οι καλλιέργειες αυτές ξανάγιναν με πολλά άλλα ψυχανθή και αποδείξαν πως τα βακτήρια τα βγαλμένα από φυμάτια Φυτών, του ίδιου είδους με αυτό που καλλιεργούμε, προκαλούν στο φυτό αυτό μεγαλύτερη αφομοίωση ατμοσφαιρικού αζώτου από τα βακτήρια τα βγαλμένα από φυτά άλλου είδους, και πως βακτήρια βγαλμένα από μερικά είδη ψυχανθών καμιά επίδραση δεν έχουν σε άλλα είδη ψυχανθών.
Εκείνο που μας ενδιαφέρει προ πάντων για τη γεωργική πράξη από τα ζητήματα αυτά είναι πως το έδαφος όπου θα καλλιεργήσουμε ένα ψυχανθές, πρέπει να έχει βακτήρια προσαρμοσμένα στο ψυχανθές αυτό.Αν από φυσικό του δεν έχει τα κατάλληλα βακτήρια πρέπει τεχνητά να το μπολιάσουμε μ’ αυτά, γιατί αλλιώς δεν πετυχαίνει η καλλιέργεια. Ειδάλλως πρέπει στο έδαφος να δώσουμε άζωτο, που εύκολα να μπορούν να απορροφήσουν οι ρίζες των φυτών. Αυτό παρατηρήθηκε σε πολλά μέρη, που ήταν άγνωστη η καλλιέργεια της σόγιας, και που θελήσαν να τη δοκιμάσουν. Βρεθήκανε στην ανάγκη να φέρουν από την Ιαπωνία χώμα, όπου καλλιεργείται με επιτυχία η σόγια, κι έτσι να μπολιάσουν με τα κατάλληλα βακτήρια το έδαφος, που θα δεχότανε για πρώτη φορά το φυτό αυτό. Αλλιώς χρειάστηκε να λιπάνουν με νιτρικό άζωτο το έδαφος, που καλλιέργησαν σόγια.Ποια είναι η κατάλληλη αυτή περίσταση;
Όπως όλοι οι παρασιτικοί οργανισμοί το ίδιο και τα βακτήρια των ψυχανθών για να μπούνε στον οργανισμό των φυτών, πρέπει να τόνε βρούνε σε περίοδο καχεξίας. Όταν αρχίσει να βλασταίνει το νέο φυτό του ψυχανθούς χρησιμοποιεί τις αζωτούχες ουσίες που είχε αποταμιευμένες το σπέρμα. Μόλις σωθούν οι ουσίες αυτές το φυτό περνάει μια περίοδο καχεξίας, σύντομη μα πολύ χαρακτηριστική. Τη στιγμή αυτή της ζωής του φυτού βρίσκουν τα βακτήρια αδύνατο τον οργανισμό του και τον κατακτάν. Το πιο λιγότερο προφυλαγμένο μέρος του φυτού είναι τα τριχοειδή του ριζίδια και αυτά προσβάλλονται πρώτα. Απ’ αυτά προχωράνε βαθύτερα και μπαίνουν στις ρίζες. Εκεί πολλαπλασιάζονται καταπληκτικά μέσα στα κύτταρα της ρίζας κατατρώγοντας τους υδατάνθρακες, που βρίσκονται αποταμιευμένοι εκεί. Τα κύτταρα ερεθιζόμενα από τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται κι αυτά στα μέρη, όπου χώθηκαν τα βακτήρια και έτσι εξογκώνεται η ρίζα και γίνονται τα φυμάτια.Τα βακτήρια μόλις μπούνε στις ρίζες αρχίζουν να τρέφονται από τους υδατάνθρακες και τις αζωτούχες ουσίες, που έχουν οι ρίζες. Μόλις σωθούν οι αζωτούχες ουσίες από τις ρίζες τα βακτήρια έχοντας ανάγκη από άζωτο για να φτιάξουν τις πλαστικές ουσίες, απ όπου είναι πλασμένος ο οργανισμός τους (το πρωτόπλασμα), υποφέρουν, ώσπου στο τέλος βρίσκουν το άζωτο που κυκλοφορεί στο αεροφόρο σύστημα των ριζών.Για να γίνει όμως η σύνθεση του αζώτου σε αζωτούχες ουσίες, που χρειάζεται το βακτήριο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μεγάλη δύναμη. Τη δύναμη αυτή τη βρίσκει το βακτήριο καίγοντας τους υδατάνθρακες, που παίρνει από τις ρίζες του φυτού. Το κάψιμο αυτό γίνεται μέσα στις πλαστικές ουσίες του βακτηρίου και φυσικά καταστρέφονται ένα μέρος απ αυτές και εκκρίνονται από τα βακτήρια σαν μια ουσία μυξερή, που τη βλέπουμε με το μικροσκόπιο ολόγυρα στα βακτήρια. Η μυξερή αυτή ουσία είναι αζωτούχος. Το φυτό την τρώει, την αφομειώνει κι έτσι ωφελείται από τις αζωτούχες ουσίες, που ετοιμάζουν τα βακτήρια.Αυτή η συντροφιά (συμβίωση) των ψυχανθών με τα μικρόβια είναι θαυμαστή, γιατί δεν υπάρχει σε άλλα είδη φυτών. Για αυτό το λόγο, τα όσπρια για να ζήσουν, δεν έχουν ανάγκη να βρουν το άζωτο διαλυμένο στο χώμα όπως τα άλλα φυτά, μα με την βοήθεια των μικροβίων, που ζούνε στις ρίζες τους, κατορθώνουν να τρέφονται από το άζωτο του αέρα. Έτσι έχουν το καλό αφήνοντας τις ρίζες τους στο χώμα μετά τη συγκομιδή, να το πλουτίζουν με άζωτο, ενώ όλα τα άλλα φυτά το φτωχαίνουν.Πρέπει να έχουμε απ όψη μας, πως όταν καλλιεργούμε σ’ ένα τόπο για πρώτη φορά ένα όσπριο, δεν θα δώσει με τον πρώτο χρόνο καλό εισόδημα, αλλά δεν πρέπει να απελπιζόμαστε και να συμπεραίνουμε, πως τα χωράφια μας δεν κάνουνε για το όσπριο αυτό, αλλά πρέπει με επιμονή να κάνουμε δοκιμές πολλές χρονιές στη σειρά. Επίσης πρέπει να ξέρουμε, πως χρειάζεται βοήθεια στην αρχή κάθε καινούργιο όσπριο, που καλλιεργούμε σ’ ένα τόπο.Η βοήθεια αυτή μπορεί να δοθεί, με λίγο νιτρικό λίπασμα ή με μπόλιασμα του χωραφιού μας με μικρόβια συνηθισμένα στο όσπριο αυτό. Καλλιέργειες τέτοιες μικροβίων πουλάει το εμπόριο με διάφορα ονόματα.
Μπορούμε όμως να μπολιάσουμε ένα χωράφι με μικρόβια ενός οσπρίου, ανακατεύοντας στο χωράφι αυτό μερικά κιλά χώμα παρμένο από χωράφι, που καλλιεργούταν και πρόκοβε πολλά χρόνια αυτό το όσπριο.

About admin

Check Also

Αρακάς (μπιζέλια): σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα μπιζέλια (αρακάς) τα καλλιεργούμε για τροφή των ανθρώπων και των ζώων. Τα τρώμε είτε …

Αράπικο φιστίκι: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Ο καρπός της ψευτοφιστικιάς, τα ψευτοφιστίκια, μοιάζουνε με κουκουλάκια. Στην Αίγυπτο λέγονται σουντάνια, στην Αμερική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.