Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024
Breaking News

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Φτιάχνω φορμαέλα Παρνασσού

Η φορμαέλα Παρνασσού αρκετά εύγευστο και παρασκευάζεται σε μικρά κεφάλια βάρους 150-200 δραμιών (480-640 γραμ.) περίπου, στο βουνό Παρνασσό, από το γάλα των εκεί προβάτων.
Η ωρίμανση και διατήρηση της φρομαέλας γίνεται στις σπηλιές του βουνού και ιδιαίτερα στο πολύ ευρύχωρη και ψυχρή σπηλιά που αποκαλείται «Τυργιάς» μέσα στην οποία συντηρούνται και τα τυριά ασκού που παρασκευάζονται εκεί και διακρίνονται για την εκλεκτή τους ποιότητα.Δεν είναι γνωστό από πότε άρχισε να κατασκευάζεται εκεί αυτό το τυρί. Η ονομασία του πιθανά να προέρχεται από το «Formaggella» ή «Formaggelle», τυριών που παρασκευάζονται από κατσικίσιο γάλα σε μερικές ορεινές περιφέρειες της Ιταλίας. Αλλά τα τυριά αυτά είναι μαλακά και καταναλώνονται γρήγορα σαν νωπά, ενώ η παρασκευή της φρομαγέλλας του Παρνασσού είναι πολύ διαφορετική.Το τυρί φορμαέλα φτιάχνετε ως εξής:

  • Θερμαίνεται το γάλα στους 35ο C περίπου και πήζεται με τόση πυτιά έτσι ώστε η πήξη να συντελεστεί σε 40-60 λεπτά της ώρας.
  • Μετά στραγγίζεται το τυρόπηγμα με τσαντίλα όπως και η φέτα.
  • Μετά το στράγγισμα κόβεται το τυρί σε μικρά κομμάτια συνήθως μεγέθους καρυδιού και εισάγεται στο λέβητα που περιέχει το τυρόγαλα που έχει απομείνει από το στράγγισμα του τυριού και το οποίο θερμαίνεται μέχρις ότου το τυρόπηγμα να πολτοποιηθεί και να μεταβληθεί σε μια μάζα που κατακάθεται στον πυθμένα του λέβητα.Μετά, κόβεται αυτή η μάζα σε κομμάτια τα οποία τοποθετούνται μέσα σε ειδικά πλεκτά ή λευκοσιδηρά καλούπια που ονομάζονται τυροβόλια (με χωρητικότητα 250 δραμιών = 800,75 γραμ.) όπου πιέζονται με τα χέρια πολύ καλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μένουν κενά. Κατόπιν, τίθενται πάλι έτσι όπως είναι με τα καλάθια μέσα το τυρόγαλα που βρίσκεται στη φωτιά μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία σε βαθμό λίγο μικρότερο από εκείνον που απαιτείται για τον διαχωρισμό της μυζήθρας (65-70ο C).Ύστερα από την παραπάνω διαδικασία, εξάγονται τα τυριά από το λέβητα και από τα καλάθια και τρυπιούνται διαμπερώς με ξύλινη βελόνα πάχους σακοράφας, σε τρία σημεία προς το κέντρο, στις δε τρύπες εισάγεται λίγο αλάτι.
    Μετά από 1-2 ημέρες αλατίζεται ολόκληρη η εξωτερική επιφάνειά τους και τοποθετούνται πάλι μέσα στα καλούπια, αλλά αντίστροφα, με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν το σχήμα των καλουπιών και από την άλλη επιφάνεια.Μετά από δύο ώρες βγαίνουν τα τυριά από τα καλούπια και τοποθετούνται σε σκιερό μέρος για 4-5 ημέρες για να ξεραθούν και να πάρουν το ιδιαίτερο υποκίτρινο χρώμα των φορμαέλων.
    Και στο τέλος μεταφέρονται στις αποθήκες (σπηλιές) μέσα στις οποίες εισάγονται για ωρίμανση και διατήρηση. Τα τυριά αυτά πουλιούνται κατά ζευγάρια, άσχετα από το βάρος.

    About admin

    Check Also

    Φτιάχνω τυρί ροκφόρ

    Αυτό το τυρί κατατάσσεται στην κατηγορία των τυριών που το εσωτερικό τους διαθέτει φλέβες χρώματος …

    Φτιάχνω τυρί γραβιέρα

    Το τυρί γραβιέρα είναι ο εκλεκτότερος τύπος των εγχωρίων σκληρών τυριών, όταν δε παρασκευαστεί μετά …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.