Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Φτιάχνω τυρί ένταμ και γκούντα

Παρασκευή τυριού ΈνταμΤο τυρί ένταμ διακρίνεται εκ του σφαιρικού σχήματός του και του βαθέος ερυθρού χρωματισμού της επιδερμίδας του. Παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας πλήρους ή κατά τι αποβουτυρωμένου, το οποίον χρωματίζεται δια πορτοκαλλόχρου χρώματος του εμπορίου.Το γάλα πήζετε εις θερμοκρασία 30-32 βαθμών εις 25-30 λεπτά της ώρας. Μετά την πήξη, διαιρείται το τυρόπηγμα εις μέγεθος σίτου και αφήνεται να κατακαθίσει.
Έπειτα εξάγεται το τυρόγαλα, θερμαίνεται στους 36-40 βαθμούς και προστίθεται εκ νέου στο τυρί.Αφού μείνει αυτό το τυρόπηγμα επί 10 λεπτά της ώρας πιέζεταιτων χειρών εις τρόπον ώστε να σχηματιστή μία μάζα εις τον πυθμένα του λέβητος και εξάγεται το τυρόγαλα διά δοχείου ή σίφωνος.
Κατόπιν κόπτεται ή μάζα του τυριού σε τεμάχια και τίθεται εντός ημισφαιρικών καλουπιών φερόντων κάτωθεν οπάς, ένθα τρίβεται δια των χειρών. Στις μεγάλες επιχειρήσεις γίνεται προς τον σκοπό αυτόν χρήσης ειδικών μύλων ομοιαζόντων περίπου προς μεγάλες κρεατομηχανές που με αυτές τρίβεται το τυρόπηγμα.Για να μη κρυώσει ο τυρός τίθεται μετά των καλουπίων επί τινά λεπτά της ώρας εντός τυρογάλακτος θερμοκρασίας 35—40 βαθμών, κατόπιν δε εξάγεται και πιέζεται δια των χειρών για να εξέλθει όσον το δυνατόν περισσότερο τυρόγαλα.
Έπειτα γυρίζεται 2—3 φοράς ο τυρός και πιέζεται κάθε φορά με τα χέρια. Μετά ταύτα περιτυλίσσεται αυτός δια τσαντίλας και τίθεται πάλιν εις το καλούπι, επί του οποίου τίθεται, κάλυμμα κοίλο και μεταφέρεται στο πιεστήριο ένθα πιέζεται βαθμιαίως μέχρι του τετραπλασίου του βάρους του τυρού ή οκταπλάσιου για τυριά μακράς συντηρήσεως, επί 8—12 ώρας.Όταν οι τυροί εξαχθούν από το πιεστήριο εισάγονται, επί τινά λεπτά της ώρας εντός άλμης και κατόπιν τίθενται εις τα καλούπια του αλατίσματος, τα όποια είναι ημισφαιρικά φέροντα εις την βάση οπή, η οποία χρησιμεύει για την έξοδο της άλμης. Εκεί γυρίζονται καθ’ εκάστην και αλατίζονται επί 8-10 ημέρας δια ξηρού άλατος.Μετά ταύτα πλένονται οι τυροί δια ύδατος θερμοκρασίας 35-40 βαθμών και αφού στεγνώσουν, μεταφέρονται στην αποθήκη της ωριμάνσεως όπου η θερμοκρασία πρέπει να είναι 15-20 βαθμοί και όπου τρίβονται και γυρίζονται κάθε μέρα.
Μετά 20 ημέρες οι τυροί τίθενται εντός χλιαρού ύδατος 20 – 25 βαθμών και τρίβονται δια βούρτσας, για να καθαριστούν. Αφού δε στεγνώσουν μεταφέρονται στην αποθήκη. Το πλύσιμο τούτο επαναλαμβάνεται μετά 15 ημέρες. Όταν δε στεγνώσουν αλείφονται δια άοσμου λινελαίου και τίθενται επί καθαρών σανίδων.Όταν δε πρόκειται να παραδοθούν εις την κατανάλωση, ξύνονται και χρωματίζονται δια χρώματος ηλιοτροπίου ή αμμωνιακής διαλύσεως καρμινίου ή δια ερυθρού χρώματος ανιλίνης και αλείφονται εκ νέου δια λινελαίου. Κατόπιν περιτυλίσσονται δια φύλλων εκ μεταλλικού χάρτου για να προληφθεί η υπερβολική ξήρανση, στην οποία ευκόλως υπόκεινται οι τυροί αυτοί λόγω του μικρού μεγέθους των.Παρασκευή τυριού γκούνταΤο τυρί γκούντα έχει σχήμα κυλινδρικό με στρογγυλές γωνίες. Το βάρος του είναι 5-10 χιλιόγραμμα, το ύψος του 10-15 εκ. μ., η δε διάμετρος 25-30 εκ. μ.
Η παρασκευή του τυριού γκούντα είναι όμοια περίπου με την του προηγουμένου. Διαφέρει μόνον κατά το ότι το προστιθέμενο εις τη πάστα τυρόγαλα θερμαίνεται μέχρι 43 βαθμών, η δε πίεση, λόγω τού μεγέθους του, διαρκεί επί 12 ώρας κατά το θέρος και 24 ώρας κατά τον χειμώνα. Επίσης η εμβάπτισης στην άλμη διαρκεί επί μία ημέρα.

About admin

Check Also

Φτιάχνω τυρί ροκφόρ

Αυτό το τυρί κατατάσσεται στην κατηγορία των τυριών που το εσωτερικό τους διαθέτει φλέβες χρώματος …

Φτιάχνω τυρί γραβιέρα

Το τυρί γραβιέρα είναι ο εκλεκτότερος τύπος των εγχωρίων σκληρών τυριών, όταν δε παρασκευαστεί μετά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.