Σάββατο , 15 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

και τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ντίνα; – θα είχες κάτι ακόμα να μας πεις για την κανέλα;

…ναι βέβαια – και είναι μια γυναικεία, αποκλειστικά, υπόθεση:  “η κανέλα μειώνει και την ένταση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας”  …αυτό το...
Περισσότερα
και τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ντίνα; – θα είχες κάτι ακόμα να μας πεις για την κανέλα;

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Φτιάχνω ταραμοκεφτέδες και ταραμοσαλλάτα

ΟΙ ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣΕκτέλεση
Στην αρχή μουσκεύουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα για να ξαρμυρίσει. Κατόπιν χύνουμε αυτό το νερό και τον ξεπλένουμε καλά με άλλο, βγάζοντας τα λέπια και τις τσίπες του. Τον τοποθετούμε σε μια λεκάνη προσθέτοντας το βρεγμένο ψωμί, τον μαϊντανό, τον άνηθο (ψιλοκομμένα) το πιπέρι και το αλεύρι.
Εν το μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ξανθίζουμε με το λάδι σε ένα τηγάνι. Όταν γίνει και τούτο βάζουμε το κρεμμύδι μαζί με τα άλλα υλικά και τα ζυμώνουμε. Μετά ταύτα βάζουμε εις την φωτιά εάν τηγάνι με λάδι, παίρνομε με ένα κουτάλι από το μείγμα αυτό, το πλάθουμε σε σχήμα κεφτέδων, το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε.Η ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑΥλικά-δόση
Παίρνουμε 50 δράμια (88 γραμμάρια) ταραμά, 25 δράμια (44 γραμμάρια) ψίχα ψωμιού βρεγμένη, 200 δράμια (354 γραμμάρια) λάδι, χυμό λεμονιού και λίγο ξύδι.

Εκτέλεση
Βάζουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό να ξαρμυρίσει. Κατόπιν χύνουμε το νερό αυτό και τον πλένουμε με άλλο. Τον τοποθετούμε σε ένα γουδί, τον κοπανίζουμε με το γουδόχερο, προσθέτοντας την ψίχα τού ψωμιού (βρεγμένη και στυμμένη). Εξακολουθούμε το κοπάνισμα, όταν δε ο ταραμάς και το ψωμί γίνουν ένας πολτός, τότε αρχίζουμε να βάζουμε σιγά σιγά το λάδι, το λεμόνι, λίγο νερό και το ξύδι. Εξακολουθούμε το δούλεμα όχι πλέον με το γουδόχερο αλλά με κουτάλι ή το σύρμα μέχρι να βάλουμε στο γουδί όλα τα υλικά. Αφού ετοιμασθεί η ταραμοσαλάτα προσθέτουμε και λίγο—επίσης ψιλοκομμένο — κρεμμυδάκι, πλυμένο και καθαρισμένο. Θαυμάσια ταραμοσαλάτα γίνεται και από τα αυγά της ρέγκας.Ταραμοσαλάτα-60 γραμ. (50 δράμια) ταραμάς, 160 γραμ. (50 δράμια) ψίχα ψωμιού, 1 ½ φλιτζάνια λάδι, λεμόνι όσο πάρει, μαϊντανός ψιλοκομμένος, σταγόνες κρεμμύδι (προαιρετικό).
Αν ο ταραμάς έχει ίνες και λέπια, τον βάζουμε 10 λεπτά σε χλιαρό νερό να ξαρμυρίσει και τον καθαρίζουμε. Τον στραγγίζουμε καλά. Αν δεν έχει, τον βάζουμε απ’ ευθείας στο γουδί. Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε πολύ καλά. Κοπανίζουμε τον ταραμά στο γουδί με 2-3 σταγόνες λάδι (για να μη κολλά) και προσθέτουμε λίγο λίγο το ψωμί. Κοπανίζουμε να ενωθούν τελείως ταραμάς και ψωμί και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα λάδι λίγο λίγο, καθώς και το λεμόνι. Αφού πάρει όλο το λάδι και όσο λεμόνι θέλουμε και γίνει σαν αλοιφή, τρίβουμε στον τρίφτη ένα κρεμμύδι, ώστε να πέσουν μερικές σταγόνες χυμού κρεμμυδιού, τις οποίες, αν θέλουμε, προσθέτουμε, την τελευταία στιγμή στην ταραμοσαλάτα.
Την σερβίρουμε συ μπολ, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και γαρνίρουμε με λίγες ελιές Καλαμών.Ταραμοκεφτέδες-40 γραμ. ταραμάς, 2 φλιτζάνια ψίχα ψωμιού μουσκεμένη και στυμμένη, 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα, ½ φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος, 2 κουταλιές άνηθος ψιλοκομμένος, 1/3 φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι, 1 κουταλάκι κοφτό μπαϊκιν – πάουντερ, 1 κουταλιά χυμός λεμονιού, λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα.Παρασκευή ταραμοκεφτέδων
Αν ο ταραμάς έχει πέτσες τον μουσκεύετε σε χλιαρό νερό επί 10 λεπτά και τις αφαιρείτε αφού τον στραγγίσετε. Βάζετε σε ξύλινο γουδί το 1/3 ψωμιού και το κοπανίζετε. Ρίχνετε τον ταραμά και τον κοπανίζετε να λιώσε. Προσθέτετε το υπόλοιπο ψωμί και κοπανίζετε να ενωθεί με τον ταραμά να γίνει σαν αλοιφή. Αδειάζεται το μείγμα σε σουπιερίτσα ή λεκανίτσα και προσθέτετε το μαϊντανό και τον άνηθο. Βάζετε το κρεμμύδι να πάρει μερικές βράσεις με 3—4 κουταλιές νερό και αφού πιεί το νερό, του ρίχνετε 2 κουταλιές λάδι και το αφήνετε να ξανθίσει πολύ ελαφρά. Το τραβάτε από την φωτιά και το προσθέτετε στον ταραμά. Προσθέτετε και τον χυμό τού λεμονιού. Ανακατεύετε το άλευρο με την πάουντερ και το προσθέτετε τον ταραμά (μπορεί να μην χρειασθεί να προστεθεί όλο το αλεύρι). Ζυμώνετε καλά μείγμα και παίρνοντας λίγο λίγο πλάθετε στρογγυλούς ταραμοκεφτέδες, τους ζυμώνετε ελαφρά και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι να ροδίσουν και από τις δυο μεριές. Τους σερβίρετε με χόρτα βραστά, κουνουπίδι σαλάτα, αγκινασούπα φασόλια και σαλάτα μαρούλι κλπ.Ταραμοκεφτέδες* Αναλογίες για 10 μερίδες.
Ταραμά 50 ή 60 δράμια (88-106 γραμμάρια), ψίχα ψωμιού 75—100 δράμια (132-177 γραμμάρια), άνηθο και μαϊντανό 1 μάτσο, κρεμμύδια 2—3 μέτρια, λίγο δυόσμο ξηρό η χλωρό, λίγο πιπέρι και λάδι 100 δράμια και 3—4 κουταλιές σούπας αλεύρι.

Βάλετε τον ταραμά σέ νερό 10-15 λεπτά να ξαρμυρίσει λίγο. Μουσκέψατε και το ψωμί και στύψατε το καλά, ξανθίστε σέ τηγάνι το κρεμμύδι ψιλό με το μισό λάδι και άμα ξανθίσει βγάλτε το στραγγιστά με πιρούνι σέ μέρος που θα ζυμωθούν οι κεφτέδες.
Τότε στραγγίσατε το νερό από το ταραμά και ζυμώσατε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας και 3—4 κουταλιές αλεύρι για να σφίξουν στο τηγάνισμα. Βάλετε σε τηγάνι το λάδι των κρεμμυδιών και το υπόλοιπο από τα 100 δράμια και αφού κάψει καλά στη φωτιά, κόβετε κουταλιές·-κουταλιές της σούπας, βουτώντας κάθε φορά το κουτάλι σε κρύο νερό να ξεκολλά από το κουτάλι η μάζα και κάθε κουταλιά την βάζετε αραιά, ώστε να μην κολλά ο ένας κεφτές με τον άλλον. Και αφού τηγανιστούν από την μία μεριά καλά, τότε τους γυρίζετε και από την άλλη να ξανθίσουν και τους βγάζετε, εξακολουθώντας το τηγάνισμα και των άλλων.Ταραμοσαλάτα*Αναλογίες για 10 μερίδες.
Ταραμά 50 δράμια (88 γραμμάρια) ψίχα ψωμιού 60 δράμια (106 γραμμάρια), λάδι 140—150 δράμια (250-265 γραμμάρια), λίγο ξύδι και λεμόνι.

Βάλετε τον ταραμά σε κρύο νερό 10 λεπτά να ξεπλυθεί και αφού στραγγίσετε, βγάλετε, αν υπάρχουν, λέπια και τσίπες και λιώσετε σε γουδί ξύλινο, προσθέτοντας και την βρεγμένη ψίχα.
Αφού ανακατευθούν καλά αρχίζετε τότε να ρίχνετε λίγο-λίγο λάδι, ξύδι και λεμόνι δουλεύοντας διαρκώς με το γουδόχερο ή με σύρμα των αυγών μέχρι τέλους. Και αφού την σερβίρετε πασπαλίζετε λίγο ψιλό μαϊντανό από απάνω και μερικές καλές ελιές γύρω.

About admin

Check Also

Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

Αναζωογονήστε το Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας …

Συνταγές μαγειρικής με ξινήθρα

Πως μαγειρεύουμε την ξινήθραΞινήθρα Παίρνουμε ξινήθρα και αφού την κόψουμε ψιλά, βάζουμε λίγο σέλινο και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.