Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Φτιάχνω σαπούνι με μέλι και κερί

Το συγκεκριμένο σαπούνι ενυδατώνει βαθιά το δέρμα και φτιάχνετε με την ψυχρή μέθοδο. Οι θερμοκρασίες των μειγμάτων είναι 40°C και η υπερλίπανση 5%.Εργαλεία-σκεύη για την παρασκευή σαπουνιού

  • Λαστιχένια γάντια
  • 2 θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής
  • Προστατευτικά γυαλιά
  • Κανάτα μικρή-μεγάλη
  • Μπλέντερ χειρός
  • Σπάτουλα
  • Παρασκευή σαπουνιού με μέλι και κερί

  • Ζυγίζουμε την καυστική σόδα και το νερό.
  • Σε μεταλλικό ανοξείδωτο σκεύος έχουμε το νερό και ρίχνουμε σε αυτό την καυστική σόδα. (Έχουμε κρατήσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το νερό για να διαλύσουμε το μέλι).
  • Περιμένουμε να μειωθεί η θερμοκρασία του διαλύματος της καυστικής σόδας.

  • Ζυγίζουμε τα λάδια.
  • Σε ένα μεταλλικό ανοξείδωτο σκεύος ζεσταίνουμε τα λάδια σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε στα λάδια και το κερί και αφήνουμε να λιώσει.
  • Σε μικρή ποσότητα από το νερό (2 μέρη μέλι -1 νερό) που έχουμε για τη συνταγή μας διαλύουμε το μέλι.
  • Ρίχνουμε το διάλυμα της καυστικής σόδας στο μείγμα ελαίων κεριού, όταν οι θερμοκρασίες των δυο μειγμάτων είναι ίσες (40°C).
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με το μπλέντερ χειρός.
  • Προσθέτουμε στη μάζα του σαπουνιού το μέλι μετά το πήξιμο (trace) και πριν να το βάλουμε στο καλούπι και ανακατεύουμε. Προσέχουμε, όταν το προσθέτουμε, να μην είναι πολύ πηχτό το σαπούνι, γιατί το μέλι επιταχύνει την πήξη. Ανακατεύουμε καλά το σαπούνι για να μην έχει σημεία με μέλι που δε θα έχει ενσωματωθεί.
  • Την επόμενη μέρα ελέγχουμε το pH με τις ειδικές ταινίες ή με ηλεκτρονικό όργανο. Το σκεπάζουμε με χοντρό ύφασμα.
  • Μετά από δυο ημέρες το αφαιρούμε από το καλούπι και διορθώνουμε τυχόν ατέλειες με ένα μαχαίρι. Το αφήνουμε να ωριμάσει για δυο μήνες σε αεριζόμενο χώρο χωρίς υγρασία.
  • Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σαπούνι Καστίλης με ελαιόλαδο

    About admin

    Check Also

    Καλλυντικά: Φυσικές συνταγές με αλάτι

    Στις περισσότερες συνταγές προτιμώ το αγνό θαλασσινό αλάτι, το οποίο προκύπτει μόλις εξατμιστεί το θαλασσινό …

    Πως να φτιάξετε το δικό σας άρωμα

    Για να φτιάξετε φυσικά αρώματα, θα χρειαστείτε ποικιλία αιθέριων ελαίων, οινόπνευμα, και λάδια-βάσεις, σταγονόμετρα, μπουκάλια, …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.