Φτιάχνω σαπούνι με μέλι και κερί

Φτιάχνω σαπούνι με μέλι και κερί
15 Φεβρουαρίου 00:00 2017 Print This Article

Το συγκεκριμένο σαπούνι ενυδατώνει βαθιά το δέρμα και φτιάχνετε με την ψυχρή μέθοδο. Οι θερμοκρασίες των μειγμάτων είναι 40°C και η υπερλίπανση 5%.Εργαλεία-σκεύη για την παρασκευή σαπουνιού

  • Λαστιχένια γάντια
  • 2 θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής
  • Προστατευτικά γυαλιά
  • Κανάτα μικρή-μεγάλη
  • Μπλέντερ χειρός
  • Σπάτουλα
  • Παρασκευή σαπουνιού με μέλι και κερί

  • Ζυγίζουμε την καυστική σόδα και το νερό.
  • Σε μεταλλικό ανοξείδωτο σκεύος έχουμε το νερό και ρίχνουμε σε αυτό την καυστική σόδα. (Έχουμε κρατήσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το νερό για να διαλύσουμε το μέλι).
  • Περιμένουμε να μειωθεί η θερμοκρασία του διαλύματος της καυστικής σόδας.

  • Ζυγίζουμε τα λάδια.
  • Σε ένα μεταλλικό ανοξείδωτο σκεύος ζεσταίνουμε τα λάδια σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε στα λάδια και το κερί και αφήνουμε να λιώσει.
  • Σε μικρή ποσότητα από το νερό (2 μέρη μέλι -1 νερό) που έχουμε για τη συνταγή μας διαλύουμε το μέλι.
  • Ρίχνουμε το διάλυμα της καυστικής σόδας στο μείγμα ελαίων κεριού, όταν οι θερμοκρασίες των δυο μειγμάτων είναι ίσες (40°C).
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με το μπλέντερ χειρός.
  • Προσθέτουμε στη μάζα του σαπουνιού το μέλι μετά το πήξιμο (trace) και πριν να το βάλουμε στο καλούπι και ανακατεύουμε. Προσέχουμε, όταν το προσθέτουμε, να μην είναι πολύ πηχτό το σαπούνι, γιατί το μέλι επιταχύνει την πήξη. Ανακατεύουμε καλά το σαπούνι για να μην έχει σημεία με μέλι που δε θα έχει ενσωματωθεί.
  • Την επόμενη μέρα ελέγχουμε το pH με τις ειδικές ταινίες ή με ηλεκτρονικό όργανο. Το σκεπάζουμε με χοντρό ύφασμα.
  • Μετά από δυο ημέρες το αφαιρούμε από το καλούπι και διορθώνουμε τυχόν ατέλειες με ένα μαχαίρι. Το αφήνουμε να ωριμάσει για δυο μήνες σε αεριζόμενο χώρο χωρίς υγρασία.
  • Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σαπούνι Καστίλης με ελαιόλαδο

    Print Friendly, PDF & Email
    view more articles

    About Article Author

    write a comment

    0 Comments

    No Comments Yet!

    You can be the one to start a conversation.

    Add a Comment