Πέμπτη , 23 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Φτιάχνω κομπόστες

Κομπόστα κυδώνιαΠαίρνεις κυδώνια, κόβεις το καθένα σε τέσσερα κομμάτια, τα καθαρίζεις προσεκτικά και φυλάς τους σπόρους που είναι ωφέλιμοι για το βήχα. Αφού τα καθαρίσεις τα ρίχνεις στο νερό στο οποίο έχεις ρίξει χυμό λεμονιών. Το βράζεις μέχρι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε κρύο νερό. Αφού κρυώσουν καλά, τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε λεκάνες. Τα σκεπάζεις με σιρόπι 15 βαθμών και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την άλλη μέρα τα στραγγίζεις, βράζεις το σιρόπι και τα βάζεις μέσα για να πάρουν μερικές βράσεις μαζί.Μετά τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την επόμενη μέρα κάνεις το ίδιο. Στραγγίζεις τα κυδώνια, βράζεις το σιρόπι και προσθέτεις λίγη ψιλή ζάχαρη για να ανέβει μερικούς βαθμούς. Ρίχνεις τα κυδώνια και στην πρώτη βράση τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Την 6η ημέρα δοκιμάζεις το σιρόπι και εάν έχει 32 βαθμούς γράδο, όπως το είχες αφήσει την προηγούμενη ημέρα, τα ζεσταίνεις όλα μαζί και ρίχνεις λίγο ξινό σε σκόνη. Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα τοποθετείς σε βάζα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις την κομπόστα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.Κομπόστα βερίκοκοΔιαλέγεις τα βερίκοκα να είναι μεγάλα και όχι πολύ γινωμένα, τα τρυπάς εδώ κι εκεί με πιρούνι, βάζεις νερό να βράζει και τα ρίχνεις μέσα. Όταν μαλακώσουν τα στραγγίζεις με μία τρυπητή κουτάλα σε μια λεκάνη και τα σκεπάζεις με ένα σιρόπι 15 βαθμών. Τα σκεπάζεις με χαρτιά και την άλλη μέρα τα στραγγίζεις πάνω σε μια σήτα. Τα στραγγίζεις καλά και βάζεις το σιρόπι να βράσει και να φτάσει στους 18 βαθμούς. Τότε ρίχνεις μέσα τα βερίκοκα και κατεβάζεις την κατσαρόλα και τα σκεπάζεις και πάλι με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Κάθε μέρα στραγγίζεις τα βερίκοκα, βράζεις το σιρόπι και ανεβαίνεις 3 βαθμούς ανά ημέρα. Αν είναι λίγο το σιρόπι προσθέτεις ζάχαρη στο βράσιμο.
Την 6η ημέρα το σιρόπι πρέπει να βρίσκεται εκεί που το άφησες, δηλ. δεν υπάρχει πλέον υγρό. Τότε τα βάζεις στα βάζα. Ο τελευταίος βαθμός θα πρέπει να βρίσκεται στα 32 γράδα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις τα βερίκοκα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.Κομπόστα ροδάκινοΠαίρνεις τα ροδάκινα, τα καρφώνεις σε διάφορα μέρη με ένα πιρούνι και τα ρίχνεις σε ζεστό νερό πάνω στη φωτιά. Αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζεις επάνω σε σήτα και τα βάζεις σε λεκάνη. Τα σκεπάζεις με ένα σιρόπι 15 βαθμών και μετά τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την επόμενη ημέρα στραγγίζεις τα ροδάκινα, βράζεις το σιρόπι και προσθέτεις ακόμη ζάκχαρι για να ανέβει 2-3 βαθμούς. Ρίχνεις μέσα τα ροδάκινα και μόλις πάρουν μία βράση τα κατεβάζεις, τα σκεπάζεις με χαρτιά και αυτό το κάνεις άλλες 6 ημέρες μέχρι να μείνει το σιρόπι στον βαθμό που το άφησες, δηλ. στους 32 βαθμούς που είναι το κανονικό. Κόβεις χαρτιά στρογγυλά, τα βουτάς στο οινόπνευμα και σκεπάζεις την κομπόστα. Μετά με μεγάλο χαρτί σκεπάζεις τα βάζα και τα δένεις με σπάγκο. Τα φυλάς σε μέρος στεγνό που δεν έχει ζέστη και υγρασία.Κομπόστα αχλάδιαΠαίρνεις τα αχλάδια, τα τρυπάς εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι. Με ένα κουταλάκι των χόρτων βγάζεις το σκληρό μέρος που είναι στον ανθώνα. Δεν κόβεις τις ρίζες. Αφού τα τρυπήσεις τα ρίχνεις σε κρύο νερό στο οποίο έχεις ρίξει το χυμό αρκετών λεμονιών και λίγη στύψη. Το βάζεις στη φωτιά με το ίδιο νερό και τα βράζεις μέχρι να μαλακώσουν. Έχεις ένα σιρόπι 15 βαθμών. Τα στραγγίζεις και τα βάζεις μέσα για να πάρουν μερικές βράσεις μαζί. Μετά τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την επόμενη μέρα κάνεις το ίδιο. Στραγγίζεις τα αχλάδια, βράζεις το σιρόπι και προσθέτεις λίγη ψιλή ζάχαρη για να ανέβει μερικούς βαθμούς. Ρίχνεις τα αχλάδια και στην πρώτη βράση τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Την 6η ημέρα δοκιμάζεις το σιρόπι και εάν έχει 32 βαθμούς γράδο, όπως το είχε αφήσει την προηγούμενη ημέρα, τα ζεσταίνεις όλα μαζί και ρίχνεις λίγο ξινό σε σκόνη. Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα τοποθετείς σε βάζα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις την κομπόστα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.Κομπόστα ρενεγκλότα (Reines-Claudes compote)Διαλέγεις τα ρενεγκλότα να είναι πράσινα και όχι πολύ γινωμένα. τα καρφώνεις σε διάφορα μέρη με ένα πιρούνι και τα ρίχνεις σε ζεστό νερό πάνω στη φωτιά. Αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζεις επάνω σε σήτα και τα βάζεις σε λεκάνη. Τα σκεπάζεις με ένα σιρόπι 15 βαθμών και μετά τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την άλλη μέρα τα στραγγίζεις πάνω σε μια σήτα. Τα στραγγίζεις καλά και βάζεις το σιρόπι να βράσει και να φτάσει στους 18 βαθμούς. Τότε ρίχνεις μέσα τα ρενεγκλότα και κατεβάζεις την κατσαρόλα και τα σκεπάζεις και πάλι με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Κάθε μέρα στραγγίζεις τα ρενεγκλότα, βράζεις το σιρόπι και ανεβαίνεις 3 βαθμούς ανά ημέρα. Αν είναι λίγο το σιρόπι προσθέτεις ζάχαρη στο βράσιμο.
Την 6η ημέρα το σιρόπι πρέπει να βρίσκεται εκεί που το άφησες, δηλ. δεν υπάρχει πλέον υγρό. Τότε τα βάζεις στα βάζα. Ο τελευταίος βαθμός θα πρέπει να βρίσκεται στα 32 γράδα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις τα ρενεγκλότα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.
Για να μείνουν πολύ πράσινα στη βράση ρίχνεις λίγη αλογόπετρα (πουλιέται στα φαρμακεία) και οτιδήποτε θέλεις για να μείνουν πράσινα. Δεν βάζεις πολύ γιατί πικρίζει.Κομπόστα μήλαΚαθαρίζεις τα μήλα με το μαχαίρι αλλά πριν έχεις αφαιρέσει την καρδιά με το κατάλληλο εργαλείο. Τα ρίχνεις μετά σε νερό στο οποίο έχεις προσθέσει λίγο λεμόνι στυμμένο. Αφού τα βράσεις τα ρίχνεις στο σιρόπι. Έχεις ένα σιρόπι 15 βαθμών. Τα στραγγίζεις και τα βάζεις μέσα για να πάρουν μερικές βράσεις μαζί. Μετά τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την επόμενη μέρα κάνεις το ίδιο. Στραγγίζεις τα μήλα, βράζεις το σιρόπι και προσθέτεις λίγη ψιλή ζάχαρη για να ανέβει μερικούς βαθμούς. Ρίχνεις τα μήλα και στην πρώτη βράση τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Την 6η ημέρα δοκιμάζεις το σιρόπι και εάν έχει 32 βαθμούς γράδο, όπως το είχε αφήσει την προηγούμενη ημέρα, τα ζεσταίνεις όλα μαζί και ρίχνεις λίγο ξινό σε σκόνη. Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα τοποθετείς σε βάζα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις την κομπόστα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.Κομπόστα δαμάσκηναΠαίρνεις 1,282 κιλά δαμάσκηνα ξερά, τα πλένεις καλά και τα βάζεις να πάρουν μερικές βράσεις με νερό. Τα στραγγίζεις και τα βάζεις πάλι στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνεις μέσα 2,244 κιλά ζάχαρη και στύβεις το χυμό 2 λεμονιών στο ζουμί. Βάζεις επιπλέον 1 φλούδα λεμονιού και 1 κομμάτι κανέλα. Τα βάζεις στη φωτιά να βράσουν για ¾ της ώρας και αφού βράσει και δέσει η κομπόστα αφαιρείς τη φλούδα και την κανέλλα. Τοποθετείς την κομπόστα σε βάζα, μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις το βάζο. Το κλείνεις και δένεις με σπάγκο.

About admin

Check Also

Φτιάχνω σπιτική μορταδέλα

Πως φτιάχνω σπιτική μορταδέλα: συνταγή Παίρνεις 3 οκάδες ψαχνό από μπούτι χοιρινό, το ξεκοκκαλίζεις, βγάζεις …

Παρασκευή φύτρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.