Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Breaking News

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της επιταχυνόμενης μάθησης, της ανάπτυξης του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Φρούτα του δάσους

Πριν από 30 – 35 χρόνια ταξίδευα με το πλοίο με προορισμό τη Σκιάθο.
Στο σαλόνι γνωρίστηκα με έναν συνεπιβάτη που ήταν ένας οδηγός φορτηγού – ψυγείου και μετέφερε βατόμουρα σε κεσεδάκια των 200 γρ. από την Γερμανία στο νησί. Τα καλλιεργούσαν σε θερμοκήπια και τα συνέλεγαν με αναβατόρια. Η τιμή ήταν απλησίαστη από ότι θυμάμαι.
Μια άλλη φορά πάλι σε μια συζήτηση πληροφορήθηκα, γιατί μας συμφέρει να καλλιεργούμε στην Ελλάδα ήμερα σπαράγγια με προορισμό την Γερμανία.Η πρωιμότητα της παραγωγής μας στην Ελλάδα, τουλάχιστον μια εβδομάδα, πριν από την παραγωγή τους. Πολύ πιθανόν και δυο εβδομάδες για καλλιέργειες στα νότια.Τα φρούτα του δάσους είναι μικρά σε μέγεθος και κυρίως έχουν χρώμα κόκκινο.Από τα φρούτα του δάσους, παλαιότερα έφτιαχναν γλυκά, μαρμελάδες και σάλτσες.Στη Βόρεια Ευρώπη από τα φρούτα του δάσους φτιάχνουν αρωματικά λικέρ, αλλά και αποστάγματα που τα πίνουν για χώνευση. Στην Ελλάδα τείνουν να ξεχαστούν όπως και το ελληνικό τους όνομα αν και κυκλοφορούν σε γλυκά και μαρμελάδες που έχουν ξενικές ονομασίες, τις ονομασίες των φρούτων του δάσους και έτσι δεν τα αναγνωρίζουμε. Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τέλη Νοεμβρίου τα άγρια φρούτα του δάσους είναι ώριμα για συλλογή αλλά και προωθούνται στην αγορά σε ειδικά μανάβικα και ξενοδοχεία.. ΑγριοφράουλαΗ φραουλίτσα του δάσους είναι γευστικότατη και αρωματική. (Καμία σχέση με τη γνωστή φράουλα των θερμοκηπίων που συνήθως είναι άνοστη). Το όνομά της προέρχεται από το άρωμά της. Fragans ( Fragaria vesca ) στα Λατινικά. ΦράουλαΗ φράουλα δεν είναι φρούτο ( καρπός). Ο καρπός της φραουλιάς είναι τα κίτρινα σποράκια ( ακήνες ) που βρίσκονται απάνω στην κόκκινη σάρκα! Οφείλουν την ύπαρξή τους σε έναν Γάλλο τον Frezier, όνομα και πράγμα ( fraise = φράουλα στα Γαλλικά), που γύρω στο 1714 διασταύρωσε ποικιλίες άγριας φράουλας. Στην Ηλεία παράγεται το 95% της φράουλας. Η φράουλα ξεκίνησε από την Ημαθία και Πιερία το 1960 και σιγά – σιγά μετανάστευσε προς νότο και τελικά η καλλιέργειά της γίνεται στην Ηλεία στη περιοχή της Μανωλάδας σε έκταση 3000 στρεμμάτων και ετήσια παραγωγή 12.000 τόνων που δεν επαρκεί στη ζήτηση που υπάρχει. Καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες και ευνοούνται από τον ήπιο χειμώνα της περιοχής τα αμμώδη εδάφη και καλά αποστραγγιζόμενα. Πλέον διεξάγεται μεγάλος οικονομικός πόλεμος για τον σπόρο, καθώς εκτός από το πόσο πανάκριβος είναι οι εταιρείες ζητάνε και ποσοστό επί της παραγωγής για τις νέες ποικιλίες. Πάντως οι παραγωγοί της φράουλας έχουν εξελίξει την παραγωγή στο θερμοκήπιο και είναι οι πρώτοι που έχω μάθει ότι κάνουν εισαγωγή φυσικού εχθρού για το ωίδιο. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανθεκτικές και παραγωγικές ποικιλίες και να απελευθερωθούμε από τις εταιρείες σπόρων πρέπει Έλληνες Frezier να διασταυρώνουν ποικιλίες άγριας φράουλας σε υψόμετρο τουλάχιστον 700 μέτρων.Χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό εκτός από την ζαχαροπλαστική και στην κουζίνα σε σαλάτες με λάδι, μαριναρισμένες φράουλες σε μπρούσκο κόκκινο κρασί και ζάχαρη ή σε κρασί με λεμόνι. Ακόμη χρησιμοποιείται και για φραουλόξυδο που γίνεται γρήγορα και είναι νόστιμο και αρωματικό.Πολτοποιούμε ένα κιλό ώριμες φράουλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με ένα τουλπάνι από πάνω ώστε να μην εμφανισθούν οι μπεκρήδες (τα μυγάκια του ξυδιού που χαλάνε τη γεύση) . Με σταθερή θερμοκρασία 200 και άνω, σιγά – σιγά αρχίζει η ζύμωση. Μόλις μυρίσει κρασί σουρώνουμε με το τουλπάνι και προσθέτουμε ελάχιστο ξύδι. Εμφιαλώνουμε και κλείνουμε το μπουκάλι με κουζινόχαρτο για να αναπνέει. Λίγη υπομονή και το φραουλόξυδο θα αρωματίσει την σαλάτα ντομάτας ή τις σάλτσες για κόκκινο κρέας. ΚράναΤα κράνα πρέπει να κοπούν ώριμα και τότε είναι γλυκά . Αν τα κράνα κοπούν σε λάθος χρόνο είναι στυφά. Αλλά ,αν πάλι κοπούν λίγο πράσινα πρέπει να τα αφήσουμε να ωριμάσουν. Είναι υπέροχα για γλυκές σάλτσες αλλά και μαρμελάδες. Οι Βορειοευρωπαίοι που γεύονται ακόμη αυτό το φρούτο που μοιάζει με μακρουλό κερασάκι σε χρώμα ροζ – πορτοκαλί ή κόκκινο. ΒατόμουραΈχει πλέον επεκταθεί η καλλιέργειά τους και στα θερμοκήπια και πωλείται σε συσκευασία 200 gr.ΜούραΚυνόροδαΣμέουρα (φραμπουάζ)Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, τα σμέουρα ήταν λευκά μέχρι που κάποτε η νύμφη Ίδα αποφάσισε να κατευνάσει την οργή του Δία προσφέροντας του άγρια σμέουρα. Καθώς τα μάζευε τσιμπήθηκε από τον αγκαθωτό θάμνο. Ευθύς, το αίμα της νύμφης πετάχτηκε στον θάμνο, λέκιασε τον ωραίο καρπό του και από τότε όλα τα Σμέουρα απέκτησαν το λαμπερό αιμάτινο κόκκινο χρώμα τους.Τα σμέουρα, είναι ένας καρπός πολύ νόστιμος, με γλυκιά, ελαφρά ξινή, φρουτώδη, αρωματική γεύση, και πολύτιμος διατροφικά. Δυστυχώς, αν και αυτοφυές στην χώρα μας, παραμένει αμετάφραστο, καθώς συνήθως το μεταφράζουν ως βατόμουρο, ή το μεταφέρουν απλά με το γαλλικό του όνομα, “φραμπουάζ”, ή ακόμη αναφέρονται και ως “κόκκινα βατόμουρα” – όρος μάλλον αυθαίρετος.Αυτή την παρανόηση έχει βοηθήσει το γεγονός ότι τα σμέουρα με τα βατόμουρα εμφανισιακά είναι παρόμοια, εκτός από μια λεπτομέρεια: το σμέουρο είναι κοίλο από μέσα όταν αποκολληθεί από το φυτό.Το σμέουρο είναι ένα εδώδιμο φρούτο, πολλών υποειδών του γένους Rubus.Φραγκοστάφυλα (κασίς)Ροβησία ή Λαγοστάφυλο (γροζέιγ)ΣχίναΑπό τα σχίνα οι κόκκινοι καρποί τους τα τσιτσίραβλα αναδίδουν έντονη μυρωδιά και με ψιλοκαβούρδισμα γίνονται μεζές για τη τσικουδιά. Ο κοινός σχίνος ή σκινάρι ή σκίνος που φύεται στην Πελοπόννησο την Κύπρο και την Κρήτη. Με τους καρπούς που όταν ωριμάσουν παίρνουν χρώμα καφέ σκούρο φτιάχνουν την σχινόπιτα και το σχινόψωμα. Επίσης με τους τρυφερούς βλαστούς κάνουν τουρσί για το χειμώνα συνοδευτικό στη ρακί ή το τσίπουρο ή το κρασί.Η άλλη ποικιλία σχίνου λέγεται τερέβινθος ή κοκορεβιθιά και φύεται στην Κεφαλονιά, την Αττική, την Βόρειο Εύβοια, τη Σκόπελο και το Πήλιο. Με τους τρυφερούς βλαστούς των θάμνων που φυλάσσονται στην άλμη έχουμε ένα ορεκτικό με εντελώς ιδιάζουσα γεύση. Φυσικά και στα βουνά της Πελοποννήσου.

About admin

Check Also

Ο Μέγας Αλέξανδρος, το αθάνατο νερό και η σκίλλα

Στους περαζόμενους καιρούς, που οι Έλληνες ορίζαν, όταν ο βασιλιάς Aλέξανδρος, εκυρίευσε τον κόσμο, εκάλεσε …

Η Ελλάδα έχει την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη

Τα Λευκά Όρη, οι κορυφές του Ολύμπου και ο Ταΰγετος είναι μεταξύ των βουνών που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.