Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News

Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά και μας δείχνει τον τρόπο πως… -. να αγκαλιάσουμε...
Περισσότερα
Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Φροντίδα φασκόμηλου σε γλάστρα

Για όλους εμάς που λατρεύουμε το φασκόμηλο αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στο βουνό για να το μαζέψουμε, μπορούμε να καλλιεργήσουμε φασκόμηλο σε γλαστρα στο μπαλκόνι και να απολαμβάνουμε ζεστά ροφήματα από τα φύλλα του όλο τον χειμώνα. Και κάνει τόσο καλό! Για το στομάχι, την καρδιά και φυσικά είναι πολύ χαλαρωτικό. Μπορούμε ακόμα να τοποθετήσουμε κλαδάκια φασκόμηλου σε ντουλάπες και συρτάρια μας για να τα αρωματίσουμε, ενώ επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση του σκώρου, όπως και η λεβάντα. Επιπλέον, το φασκόμηλο με το ξεχωριστό γκριζοπράσινο φύλλωμα και τα μπλε άνθη του αποτελεί μια ιδιαίτερη καλλωπιστική επιλογή, χαρίζοντας μία ξεχωριστή αίσθηση στο μπαλκόνι μας. Τι συνθήκες επιλέγουμε για τη φύτευση του φασκόμηλου σε γλάστρα; Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό και εξίσου σημαντικό! H γλάστρα με το φασκόμηλο πρέπει να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Αν και παρουσιάζει σχετική αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα, ευδοκιμεί καλύτερα σε θέση από τους προφυλαγμένη ανέμους. Το φασκόμηλο διαθέτει επιφανειακές ρίζες, επομένως δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερα βαθιά γλάστρα. Καλό θα είναι να τοποθετήσουμε μια στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για αν εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση του νερού. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά, που να περιέχει περλίτη για να έχουμε καλύτερο αερισμό της ρίζας. 


Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται το φασκόμηλο σε γλάστρα; Προσεκτικά στο πότισμα. Το φασκόμηλο κατά τη μεταφύτευση του στη γλάστρα θα χρειαστεί σχετικά συχνά ποτίσματα μέχρι να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα. Ποτίζουμε αραιότερα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, μια φορά τη βδομάδα, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σαπίσει το φασκόμηλο μας. Το πότισμα γίνεται συχνότερο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, 2-3 φορές τη βδομάδα. Προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα αζώτου ή καλοχωνεμένη κοπριά στο φασκόμηλο, δυο φορές μέσα στην άνοιξη και μια φορά την εποχή του φθινοπώρου.
 Πώς κλαδεύουμε το φασκόμηλο σε γλάστρα και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του; Κλαδεύουμε το φασκόμηλο μέσα στο φθινόπωρο, μετά το τέλος της ανθοφορίας του, για να μας δώσει ξανά πλούσια βλάστηση και να μπορέσει να αναπτυχθεί εκ νέου το φύλλωμα του. Για να πολλαπλασιάσουμε εύκολα το φασκόμηλο μας μπορούμε να κόψουμε ένα μικρό βλαστό μήκους 10-15 εκατοστών. Αφαιρούμε τα φυλλα του βλαστού, κρατώντας 2-3 μόνο στην κορυφή. Το φυτεύουμε σε ένα μικρό γλάστράκι χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του βλαστού και το τοποθετούμε σε φωτεινή και δροσερή θέση. Σε 2 μήνες το νέο μας φυτό θα έχει ριζώσει και θα μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Κι ένα μυστικό για το φασκόμηλο σε γλάστρα Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα όμορφο μικρό βοτανόκηπο στο μπαλκόνι, μπορούμε να φυτέψουμε στην ίδια ζαρντινιέρα, φασκόμηλο, δίκταμο και μαντζουράνα για να συγκομίζουμε μαζί φύλλα και άνθη, να τα αποξηράνουμε και να φτιάξουμε ένα απολαυστικό μείγμα βοτάνων. 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.