Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Breaking News

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της επιταχυνόμενης μάθησης, της ανάπτυξης του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Φίκος μπέντζαμιν, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

O φίκος μπέντζαμιν ή φίκος βενιαμίν είναι ένα εντυπωσιακό τροπικό φυτό με καταπράσινο φύλλωμα που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία.

Φυτό με ακακόνιστη ανάπτυξη φυλλώματος και γρήγορη ανάπτυξη, ο φίκος μπέντζαμιν διαθέτει κλαδιά που κρέμονται ελαφρά προς τα κάτω. Τα λεία γυαλιστερά πράσινα φύλλα του έχουν γλωσσοειδή μορφή με χαρακτηριστική κατάληξη στην άκρη που μοιάζει με βέλος.

Πολύ συχνά, ο κορμός του φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα πλέκεται σε διάφορα σχήματα για να μας δώσει ακόμα πιο εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα δημοφιλής ως , ο φίκος μπέντζαμιν μπορεί να διατηρηθεί επίσης ως φυτό εξωτερικού χώρου.

Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, ο φίκος μπέντζαμιν φυτεύεται στον κήπο, όπου αναπτύσσεται σε ένα μεγάλο δέντρο αρκετών μέτρων σε ύψος με πλούσιο φύλλωμα και σκιά.

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ένα από τα πιο όμορφα . Ιδανική επιλογή και για τη βεράντα, την αυλή ή μέσα στο σπίτι με την προϋπόθεση ότι τον τοποθετούμε σε σημείο με αρκετό φως.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται ο φίκος μπέντζαμιν για να τον διατηρήσουμε υγιή και καταπράσινο χωρίς προβλήματα.

Ο φίκος βενιαμίν (Ficus benjamina) είναι το πιο διάσημο είδος φίκου κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυλλώδη φυτά γλάστρας.

Οι ποικιλίες φίκου μπέντζαμιν διαφέρουν ως προς το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος του φυλλώματος, καθώς επίσης στην ανάπτυξη που παρουσιάζουν.

Ως προς το χρώμα, οι ποικιλίες φίκου μπέντζαμιν διαθέτουν από σκουρόχρωμο γυαλιστερό μέχρι πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες μπέντζαμιν πανασέ (Ficus benjamina variegata) που εμφανίζουν διχρωμία με τα πρασινοκίτρινα φύλλα τους.

Η οικογένεια των φίκων περιλαμβάνει πολλά γνωστά και αγαπημένα είδη φυτών. Εκτός από τον φίκο μπέντζαμιν, πολύ διαδεδομένος είναι και ο φίκος ελάστικα (Ficus elastica) με τα μεγάλα γυαλιστερά παχιά φύλλα του, ο ροδίτικος φίκος (Ficus nitida) με τα μικρά οβάλ γυαλιστερά φύλλα και ο (Ficus lyrata) με τα μεγάλα δερματώδη φύλλα σε σχήμα που θυμίζουν βιολί.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο φίκος μινιατούρα (Ficus microcarpa) που φτάνει μέχρι ένα μέτρο σε ύψος και το συναντάμε ως .

Αξίζει, να αναφέρουμε ότι και η (Ficus carica), το αγαπημένο καρποφόρο δέντρο με τους νόστιμους γλυκούς καρπούς είναι ένα είδος φίκου.

Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται φωτεινά μέρη και ήπιο κλίμα για να ευδοκιμήσει και να απολαύσουμε το πλούσιο καταπράσινο φύλλωμά του.

Εξασφαλίζουμε σκιερά ή ημισκιερά σημεία για την φύτευση που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τις έντονες ακτίνες του ήλιου καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα του ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο φίκος είναι ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς βοριάδες που μπορούν να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση.

Φυτεύουμε το φίκο μπέντζαμιν σε γόνιμο έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα ή τις βροχοπτώσεις, προκειμένου να μη μένει υπερβολική υγρασία στη ρίζα του καθώς μπορεί να εμφανίσει σαπίσματα.

Για τη φύτευση του φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα, , σχετικά μεγάλες διαμέτρου και τουλάχιστον 30 εκατοστών, καθώς ο φίκος αναπτύσσει εκτεταμένο ριζικό σύστημα.

Κατά τη , γεμίζουμε τη γλάστρα με εμπλουτισμένο γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστικά, που να περιέχει ή ελαφρόπετρα.

Αν έχουμε τη γλάστρα με τον φίκο στο μπαλκόνι, καλό είναι να την τοποθετήσουμε σε θέση προφυλαγμένη από βοριάδες και προτιμούμε σημείο με δυτική ή ανατολική έκθεση.

Μέσα στο σπίτι, φροντίζουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι, καθώς επίσης αποφεύγουμε να τον έχουμε κοντά σε παγωμένο τζάμι την περίοδο του χειμώνα.

Ο φίκος μπέντζαμιν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία και πότισμα για να έχει ένα υγιές καταπράσινο φύλλωμα.

Όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ποτίζουμε τακτικά 3 φορές την εβδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και 1-2 φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Για φυτά φίκου που έχουμε μέσα στο σπίτι, ποτίζουμε περίπου μια φορά την εβδομάδα. Φροντίζουμε να ποτίζουμε το φυτό αμέσως μόλις στεγνώσει το χώμα στο οποίο είναι φυτεμένο.

Συμπληρωματικά, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καλό είναι να διαβρέχουμε συχνά το φύλλωμα του φίκου για να αποφύγουμε την εμφάνιση ξηράνσεων στις άκρες των φύλλων του, χρησιμοποιώντας απιονισμένο ή .

Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να διατηρήσει γυαλιστερό και πράσινο το φύλλωμα του, χωρίς να ξεθωριάζει ή να εμφανίζει κίτρινα φύλλα.

Προσθέτουμε μία φορά το μήνα πλήρες κοκκώδες λίπασμα εμπλουτισμένο σε και για τους φίκους που έχουμε σε εξωτερικό χώρο.

Για φυτά που έχουμε σε γλάστρες, προτιμούμε υγρό λίπασμα για πράσινα επαναλαμβάνοντας τη λίπανση κάθε δύο βδομάδες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι αρκετά ανθεκτικός σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις θα συναντήσουμε προσβολές από διάφορά έντομα όπως η , η , ο και ο που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα του.

Για την προστασία του φίκου μπέντζαμιν από τις προσβολές εντόμων ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα ή που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του ψεκασμού μετά από 2 εβδομάδες.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο και μία κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσει ο φίκος μπέντζαμιν είναι η απότομη πτώση των φύλλων του κάτι πολύ ενοχλητικό ειδικά αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας. Η φυλλόπτωση μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ή υπερβολικό πότισμα, στο ξηρό περιβάλλον, σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας, σε χαμηλό φωτισμό, καθώς και σε υπερβολική λίπανση με αμμωνιακό λίπασμα.

Για να αποφύγουμε την πτώση των φύλλων του φίκου μπέντζαμιν, ειδικά όταν είναι σε γλάστρα στο σπίτι μας, προσέχουμε τα εξής:

Το υπερβολικό πότισμα στα φυτά καθώς και η κακή αποστράγγιση του νερού στη γλάστρα, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και καφέτιασμα λόγω υπερβολικής υγρασίας. Επιπλέον, τα κίτρινα φύλλα στο φίκο μπέντζαμιν μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι ή υπερνθύμιση ότι δεν έχουμε βάλει λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να αποφύγουμε το κιτρίνισμα των φύλλων του φίκου μπέντζαμιν ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

Ο φίκος χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο για να διατηρήσει τη ζωντάνια του φυλλώματος του και να διατηρήσουμε το σχήμα του.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του φίκου μπέντζαμιν είναι στις αρχές της άνοιξης, όταν περάσει η παγωνιά του χειμώνα.

Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεραίνονται ή έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους, ώστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας πράσινης βλάστησης.

Αν ο φίκος έχει ψηλώσει πολύ και έχει αραιό φύλλωμα, κλαδεύουμε την κορυφή του για να αναπτύξει πλουσιότερα φύλλωμα χαμηλά και να αποκτήσει πιο συμπαγή κόμη.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φίκου μπέντζαμιν εύκολα και οικονομικά με τη μέθοδο καθώς και με εναέριες καταβολάδες. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα του κάθε τρόπου πολλαπλασιασμού για να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά φίκου μπέντζαμιν.

α) Πολλαπλασιασμός φίκου μπέντζαμιν με μοσχεύματα

Με την μέθοδο των μοσχευμάτων, την περίοδο της άνοιξης κόβουμε κλαδάκια από φυτά φίκου και τα φυτεύουμε σε γλάστρες που θα μας δώσουν νέα φυτά.

β) Πολλαπλασιασμός φίκου μπέντζαμιν με εναέριες καταβολάδες

Με τη μέθοδο των εναέριων καταβολάδων, τοποθετούμε μία σακούλα με χώμα σε ένα κλαδί του φίκου για να αναπτύξει ρίζες και να δημιουργήσουμε ένα νέο φυτό.

Όταν διατηρούμε το φίκο μπέντζαμιν σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι ή σε γραφείο , συνήθως δεν σχηματίζει λουλούδια. Αντίθετα στο φυσικό του περιβάλλον, μπορεί να εμφανίσει ανθοφορία και να σχηματίσει μικρούς καρπούς, οι οποίοι αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα πουλιά.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.