Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπερβολικό πότισμα στα φυτά: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Ποτίσαμε πολύ κάποιο φυτό; Ποια συμπτώματα μαρτυρούν ότι το φυτό μας δέχεται υπερβολικό ;

Το πότισμα είναι μία βασική φροντίδα που χρειάζονται όλα τα φυτά και αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης προβλημάτων, ειδικά σε και σε φυτά που έχουμε σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι.

Το υπερβολικό πότισμα είναι συνήθως αποτελέσμα λανθασμένης φροντίδας που αρχικά θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την καλύτερη ανάπτυξη ενός φυτού.

Συχνά, λοιπόν, ποτίζουμε τα φυτά μας χωρίς αυτά να το χρειάζονται ή προσθέτουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού με αποτέλεσμα να εμφανίζονται χαρακτηριστικά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι τα φυτά μας υποφέρουν.

Κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό. Το πότισμα προσαρμόζεται ανάλογα την ανάπτυξη του φυτού, πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον που βρίσκεται, πόσο φως δέχεται και σε τι χώμα έχει φυτευθεί.

Η υπερβολική υγρασία στο χώμα ενισχύεται από την κακή αποστράγγιση του χώματος και τον μειωμένο αερισμό.

Αυτές οι συνθήκες είναι πιο έντονες σε γλάστρες και κασπώ όπου δεν υπάρχουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε ποια συμπτώματα προκαλεί το υπερβολικό πότισμα στα φυτά, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να τα σώσουμε και να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση.

To υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κατά περίπτωση τα παρακάτω αρνητικά συμπτώματα στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας:

Η υπερβολική υγρασία στο χώμα δημιουργεί σαπίσματα στις ρίζες των φυτών λόγω προσβολής από διάφορες μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Το πρόβλημα στις ρίζες σταδιακά εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα στα φύλλα και στη συνολική ανάπτυξη του φυτού.

Η περίσσεια νερού στο χώμα μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστικά καφετιάσματα στο εσωτερικό μέρος των φύλλων ή μαυρίσματα σε μορφή κηλίδων με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωτοσυνθετική δραστηριότητα και το φυτό να γίνεται αδύναμο.

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα από υπερβολική υγρασία στο χώμα είναι η εμφάνιση κίτρινων φύλλων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κίτρινα φύλλα στα φυτά δεν πρέπει να μας ανησυχούν όταν εμφανίζονται σε κατώτερα φύλλα που είναι σημάδι ωρίμανσης και αποτελεί φυσιολογική διαδικασία για τη δημιουργία νέων φύλλων καθώς αναπτύσσεται το φυτό.

Αν ποτίζουμε φυτά μας παραπάνω από το κανονικό είναι πολύ πιθανό να δούμε σταδιακά ορισμένα φύλλα να πέφτουν. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου όπως ο .

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα, τα φυτά παρουσιάζουν προβληματική ανάπτυξη και μειωμένη εμφάνιση καινούριων φύλλων. Αν παρατηρήσουμε προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού είναι πιθανό να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει ορισμένα φυτά να μην εμφανίζουν λουλούδια. Ειδικότερα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, η έντονη υγρασία στο χώμα έχει σαν αποτέλεσμα τα λουλούδια να ωριμάζουν πολύ γρήγορα και να πέφτουν ή να σαπίζουν πάνω στο φυτό.

Αν ποτίσαμε πολύ κάποιο φυτό που έχουμε σε γλάστρα, σταδιακά θα παρατηρήσουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια του υπερβολικού ποτίσματος να κάνουν την εμφάνισή τους.

Όσο συνεχίζουμε να ποτίζουμε, τόσο τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα.

Πριν το πρόβλημα προχωρήσει περισσότερο, πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να σώσουμε το φυτό μας.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το υπερβολικό πότισμα:

Για να αποφύγουμε το υπερβολικό πότισμα και τη δημιουργία προβλημάτων στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τα εξής βήματα για το σωστό πότισμα:

Για να αποφύγουμε το υπερβολικό πότισμα στον κήπο, ειδικά όταν επικρατούν βροχοπτώσεις, επιλέγουμε προγραμματιστή με αισθητήρα βροχής που διακόπτει το πότισμα όταν ξεκινά να βρέχει.

About admin

Check Also

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε …

Έχετε-φάει-ζοχούς-σαλάτα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.