Τα παγώνια

Τα παγώνια
30 Ιουνίου 00:00 2020 Print This Article

Το παγώνι ή παγόνι (επιστ. λατ. Pavo, ελλ. ταώς) είναι πτηνό της οικογένειας των φασιανιδών, της τάξης των ορνιθόμορφων. Κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ινδίας. Στην Ευρώπη ήρθε από την αρχαιότητα και εξημερώθηκε με άγνωστο τρόπο. Ήταν γνωστό στη Μεσοποταμία, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Ήταν πιστευτό ότι το προστάτευαν οι Θεοί και ήταν συνηθισμένο να βρίσκεται στους ναούς και στις αυλές των πλούσιων σπιτιών

Σήμερα στην Ινδία το παγώνι είναι προστατευόμενο είδος.

Το παγώνι παρουσιάζει έντονο φυλετικό διμορφισμό, καθώς το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος.

Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι, έχει κοντές φτερούγες που του επιτρέπουν περιορισμένη πτήση και ένα λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού.

Έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά με πράσινα, μπλε, μαύρα και πορτοκαλί οφθαλμοειδή στίγματα, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας.

Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες. Γονιμοποιείται και γεννά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο της κότας. Γεννάει μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσσάει για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.Ζώα, ευτυχίας και τύχης. Ιδιαίτερα σε μοναδικότητα είναι τα λευκά παγώνια.Ζει έως 25 χρόνια αλλά με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσει σε φάρμες μέχρι και 40 χρόνια.

Το παγώνι ζει στα ανοιχτά δάση και αναζητεί την τροφή του είτε στο χάραμα της ημέρας είτε αμέσως πριν από το ηλιοβασίλεμα. Είναι παμφάγο και η διατροφή του περιλαμβάνει σιτάρι, μούρα, σύκα καθώς επίσης και έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Ζει έως 25 χρόνια αλλά με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσει σε φάρμες μέχρι και 40 χρόνια.

Υπάρχουν 3 ειδη παγωνιών: το μπλε παγώνι (Pavo cristatus), το παγώνι του Κονγκό (Afropavo congensis), και το πράσινο παγώνι (Pavo muticus).

Προσοχή γιατί τα παγώνια τρομάζουν εύκολα. Είναι πολύ νευρικά πουλιά, και μπορεί να τραυματιστούν με το απότομα πέταγμα λόγω φόβου. Μην βρέχετε ποτέ τα αρσενικά παγώνια κατά τη στιγμή της επίδειξης των προσόντων τους.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους διότι έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες. Το καλαμπόκι και οι κροκέτες σκύλου είναι εξαιρετική τροφή για τα παγώνια. Ο χώρος παραμονής των παγωνιών πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρος, περίπου 40 τ.μ. για κάθε ζευγάρι.

Το ύψος του κλουβιού επίσης πρέπει να είναι μεγάλο για τα μην τραυματίζουν τα φτερά τους. Αν δεν τους κόβετε τα φτερά και δεν τα διατηρείτε σε ασφαλή χώρο υπάρχει κίνδυνος να σας φύγουν και να χαθούν. Ο χώρος παραμονής πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένος από τον κίνδυνο αλεπούς.

Κρατήστε τα παγώνια πάντα υγιή με υγειονομικούς έλεγχους κυρίως όταν αποκτάτε νέα παγώνια, και στη συνέχεια κάθε χρόνο, για να ελέγξετε, να προλάβετε και να αποτρέψετε τις κοινές ασθένειες των παγωνιών.

Τα παγώνια εκτός από όμορφα ζώα είναι και πολύ ανόητα και τρώνε με κίνδυνο της ζωής τους σχεδόν τα πάντα. Δώστε στα παγώνια σας περιστασιακές απολαύσεις, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά χωρίς ζάχαρη και τροφές για σκύλους ή γάτες.

Διατηρείτε πάντα στον ίδιο χώρο μόνον ένα αρσενικό. Η παρουσία περισσότερων, συνήθως έχει θανατηφόρα κατάληξη στην προσπάθεια διεκδίκησης των θηλυκών και στην επιβολή αρχηγίας.

Print Friendly, PDF & Email
  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment