Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Breaking News

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί τρία χρόνια να δίνει χρήματα...
Περισσότερα
αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες που μπορεί να γίνουν και χρόνια,...
Περισσότερα
Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού μας με ζάχαρη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.  Και είναι φυσικό για εμάς να...
Περισσότερα
Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα δικά μου γεμιστά – το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού μας!

Γεμιστά – και σε ποιόν δεν αρέσουν, και ναι είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού μας… Και όταν γυρίζαμε τις κυριακές από το πρωινό μπάνιο μας -ξεκινούσε το πρωί και τελείωνε λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό μας- στη θάλασσα, το τραπέζι ήταν στρωμένο με το πιο αγαπημένο φαγητό όλων εμάς των παιδιών Γιατί, ναι, η μάνα δεν έκανε μπάνιο, ήταν εκεί στην κουζίνα, για να μας έχει έτοιμο το μεσημεριανό, και ναι κανένας δεν μας πρόσεχε… Τι βουτιές, τι παιχνίδια… Τι κρυφτό μέσα στα φύκια… Ούτε αντιηλιακά, ούτε πολύπλοκα μαγιό, ότι είχαμε… Μαυρίζαμε, κοκκινίζαμε και αν πέφταμε και χτυπάγαμε, γόνατα, αγγόνες είχαμε το κόκκινο – ναι, ναι το βαλσαμέλαιο, έτσι το λέγαμε… Και μετά στα ορεινά για τον τρύγο της σταφίδας, Εκεί όλοι… Παρατεταγμένοι… Παπούδες, γιαγιάδες, πατεράδες, μανάδες, παιδιά… Ο τρύγος μας ήθελε όλους εκεί…και τα γεμιστά πάντα παρόν… Στην πρωτοκαθεδρία… Πεντανόστιμα, πολύχρωμα και αγαπημένα… Ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κολοκυθοανθοί… Και βέβαια ποτέ δεν ξέχασα τη συνταγή, πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν… Τα μαγειρεύω συνέχεια και έτσι και αλλιώς… Με τη συνταγή της γιαγιάς, με τη συνταγή της μαμάς,  της πεθεράς,  της θείας, αλλά και με τη δική μου, τη διαφοροποιημένη… Γιατί κάθε μαγείρισσα που “σέβεται την τέχνη της” θέλει να αφήσει και το δικό της στίγμα… Τα δικά μου γεμιστά 8-10 μέτριες ώριμες, ώριμες ντομάτες 4 μελιτζάνες τσακώνικες, με αυτές μεγάλωσα και δεν τις αλλάζω, απλά χρειάζεται προσοχή όταν τις αγοράζουμε, να είναι ώριμες και φρέσκιες και χωρίς φυτοφάρμακα 6 πιπεριές 2 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα στη μέση 8 κολοκυθοανθούς 2 φλιτζάνια πλιγούρι*, το πλιγούρι είναι ολόκληρος ο κόκκος σταριού τεμαχισμένος 4 μεγάλα  κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη 2 μεγάλες πατάτες  1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο,  5 σκελίδες σκόρδο, πολύ-πολύ ψιλοκομμένες – “γεμιστά χωρίς σκόρδο δεν γίνονται” έλεγε η μάνα μας! 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη – αυτή για το τέλος… 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη  – αυτή για το τέλος…  3 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα* – τι να κάνουμε, δεν μπορώ να την αποχωριστώ – προτιμώ πάντα βιολογική και βέβαια χωρίς το κοτσανάκι της, όσοι γνωρίζουν και ξέρουν την μαύρη σταφίδα ξέρουν τι εννοώ! 1 κουταλάκι αλάτι θαλασσινό, χωρίς προσμίξεις 1 κουταλάκι μαύρο βιολογικό πιπέρι, το πολύ καλά τριμμένο, σαν πούδρα! 1 κουταλάκι κουρκούμι* 2 φλιτζάνια λάδι Και -. πλένω πολύ καλά όλα μου τα υλικά. -. “αδειάζω” τις ντομάτες, τα κολοκύθια** και τις μελιτζάνες** από την ψίχα τους/το εσωτερικό τους και ένα-ένα τα αραδιάζω στο ταψί, το οποίο έχω περάσει με λάδι -. ψιλοκόβω την ψίχα τους και την κρατώ, όπως κρατώ και τα “καπάκια” τους -. καθαρίζω τις πιπεριές και τους κολοκυθοανθούς από τα σπόρια και τα τοποθετώ και αυτά στη σειρά τους στο ταψί -. με τα άκροδάχτυλα του ενός χεριού μου περνάω με ελάχιστο αλάτι ένα-ένα τα κηπευτικά μου, με προσοχή να μην τα σπάσω και -. ετοιμάζω τη γέμιση -. ανακατεύω το πλιγούρι με την ψιλοκομμένη ψίχα των κηπευτικών μου, με τα κρεμμύδια,  με τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τη σταφίδα,  το μαϊντανό, το λάδι, το αλάτι και τα άλλα μου μπαχαρικά. -. παίρνω ένα-ένα τα κηπευτικά μου στο ένα μου χέρι και με το άλλο τα γεμίζω με τη γέμιση – δουλεύω έτσι γιατί ελέγχω καλύτερα τη διαδικασία και τελειώνω πάρα πολύ γρήγορα με το γέμισμα, χωρίς παρατράγουδα- και τα ξαναβάζω στη θέση τους στο ταψί μου. -. τα σκεπάζω με το καπάκι τους, ενώ τα λουλούδια τα κλείνω με τις άκρες τους. -. καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες σε σχετικά μικρά κομμάτια και τις βάζω στο χώρο που έχω αφήσει στο ταψί μου -πάντα στη μέση-  -. σε όση γέμιση μου έχει περισσέψει – πάντα μου περισσεύει- ρίχνω ελάχιστο νεράκι, την τριμμένη ντομάτα, το πολτοποιημένο σκόρδο, μπόλικο λάδι -ποτέ δεν τσιγκουνεύομαι το λάδι- και περιχύνω με αυτό τις πατάτες μου! -. βάζω το ταψί μου σε δυνατό φούρνο και το αφήνω να ψηθεί για μία ώρα περίπου – πάντα ανάλογα με το φούρνο… -. συνοδεύω πάντα τα γεμιστά μου με κατσικίσια φέτα και με στάρινο προζυμένιο ψωμί! * οι διαφοροποιήσεις μου… ** τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, προσέχω να μην τα “αδειάζω” πολύ από το εσωτερικό τους…      Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

The post Τα δικά μου γεμιστά – το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού μας! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Η πραγματική αλήθεια για την υγεία και την διατροφή

Δύο χρόνια μετά από το μεγαλύτερο συνέδριο για την υγεία και την διατροφή στην Αμερική, …

Ψωμί από ρεβύθια

Το όνομά του είναι socca και είναι ένα πολύ δημοφιλές street food στην πανέμορφη Νίκαια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.