Τρίτη , 15 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Φίκος άμστελ: Ανθεκτικός και διαφορετικός

Ο φίκος Άμστελ είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν εντυπωσιακό για το σπίτι ή το γραφείο, που συνδυάζει ομορφιά...
Περισσότερα
Φίκος άμστελ: Ανθεκτικός και διαφορετικός

tannins/ταννίνες – αλήθεια, τι είναι οι ταννίνες;

Κάποιες φορές τυχαίνει να δαγκώσουμε ένα άγουρο μήλο – και τι στυφή γεύση!!! ε, αυτές είναι οι ταννίνες/tannins Οι τανίνες...
Περισσότερα
tannins/ταννίνες – αλήθεια, τι είναι οι ταννίνες;

Τα δικά μου γεμιστά – το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού μας!

Γεμιστά – και σε ποιόν δεν αρέσουν, και ναι είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού μας… Και όταν γυρίζαμε τις κυριακές από το πρωινό μπάνιο μας -ξεκινούσε το πρωί και τελείωνε λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό μας- στη θάλασσα, το τραπέζι ήταν στρωμένο με το πιο αγαπημένο φαγητό όλων εμάς των παιδιών Γιατί, ναι, η μάνα δεν έκανε μπάνιο, ήταν εκεί στην κουζίνα, για να μας έχει έτοιμο το μεσημεριανό, και ναι κανένας δεν μας πρόσεχε… Τι βουτιές, τι παιχνίδια… Τι κρυφτό μέσα στα φύκια… Ούτε αντιηλιακά, ούτε πολύπλοκα μαγιό, ότι είχαμε… Μαυρίζαμε, κοκκινίζαμε και αν πέφταμε και χτυπάγαμε, γόνατα, αγγόνες είχαμε το κόκκινο – ναι, ναι το βαλσαμέλαιο, έτσι το λέγαμε… Και μετά στα ορεινά για τον τρύγο της σταφίδας, Εκεί όλοι… Παρατεταγμένοι… Παπούδες, γιαγιάδες, πατεράδες, μανάδες, παιδιά… Ο τρύγος μας ήθελε όλους εκεί…και τα γεμιστά πάντα παρόν… Στην πρωτοκαθεδρία… Πεντανόστιμα, πολύχρωμα και αγαπημένα… Ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κολοκυθοανθοί… Και βέβαια ποτέ δεν ξέχασα τη συνταγή, πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν… Τα μαγειρεύω συνέχεια και έτσι και αλλιώς… Με τη συνταγή της γιαγιάς, με τη συνταγή της μαμάς,  της πεθεράς,  της θείας, αλλά και με τη δική μου, τη διαφοροποιημένη… Γιατί κάθε μαγείρισσα που “σέβεται την τέχνη της” θέλει να αφήσει και το δικό της στίγμα… Τα δικά μου γεμιστά 8-10 μέτριες ώριμες, ώριμες ντομάτες 4 μελιτζάνες τσακώνικες, με αυτές μεγάλωσα και δεν τις αλλάζω, απλά χρειάζεται προσοχή όταν τις αγοράζουμε, να είναι ώριμες και φρέσκιες και χωρίς φυτοφάρμακα 6 πιπεριές 2 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα στη μέση 8 κολοκυθοανθούς 2 φλιτζάνια πλιγούρι*, το πλιγούρι είναι ολόκληρος ο κόκκος σταριού τεμαχισμένος 4 μεγάλα  κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη 2 μεγάλες πατάτες  1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο,  5 σκελίδες σκόρδο, πολύ-πολύ ψιλοκομμένες – “γεμιστά χωρίς σκόρδο δεν γίνονται” έλεγε η μάνα μας! 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη – αυτή για το τέλος… 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη  – αυτή για το τέλος…  3 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα* – τι να κάνουμε, δεν μπορώ να την αποχωριστώ – προτιμώ πάντα βιολογική και βέβαια χωρίς το κοτσανάκι της, όσοι γνωρίζουν και ξέρουν την μαύρη σταφίδα ξέρουν τι εννοώ! 1 κουταλάκι αλάτι θαλασσινό, χωρίς προσμίξεις 1 κουταλάκι μαύρο βιολογικό πιπέρι, το πολύ καλά τριμμένο, σαν πούδρα! 1 κουταλάκι κουρκούμι* 2 φλιτζάνια λάδι Και -. πλένω πολύ καλά όλα μου τα υλικά. -. “αδειάζω” τις ντομάτες, τα κολοκύθια** και τις μελιτζάνες** από την ψίχα τους/το εσωτερικό τους και ένα-ένα τα αραδιάζω στο ταψί, το οποίο έχω περάσει με λάδι -. ψιλοκόβω την ψίχα τους και την κρατώ, όπως κρατώ και τα “καπάκια” τους -. καθαρίζω τις πιπεριές και τους κολοκυθοανθούς από τα σπόρια και τα τοποθετώ και αυτά στη σειρά τους στο ταψί -. με τα άκροδάχτυλα του ενός χεριού μου περνάω με ελάχιστο αλάτι ένα-ένα τα κηπευτικά μου, με προσοχή να μην τα σπάσω και -. ετοιμάζω τη γέμιση -. ανακατεύω το πλιγούρι με την ψιλοκομμένη ψίχα των κηπευτικών μου, με τα κρεμμύδια,  με τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τη σταφίδα,  το μαϊντανό, το λάδι, το αλάτι και τα άλλα μου μπαχαρικά. -. παίρνω ένα-ένα τα κηπευτικά μου στο ένα μου χέρι και με το άλλο τα γεμίζω με τη γέμιση – δουλεύω έτσι γιατί ελέγχω καλύτερα τη διαδικασία και τελειώνω πάρα πολύ γρήγορα με το γέμισμα, χωρίς παρατράγουδα- και τα ξαναβάζω στη θέση τους στο ταψί μου. -. τα σκεπάζω με το καπάκι τους, ενώ τα λουλούδια τα κλείνω με τις άκρες τους. -. καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες σε σχετικά μικρά κομμάτια και τις βάζω στο χώρο που έχω αφήσει στο ταψί μου -πάντα στη μέση-  -. σε όση γέμιση μου έχει περισσέψει – πάντα μου περισσεύει- ρίχνω ελάχιστο νεράκι, την τριμμένη ντομάτα, το πολτοποιημένο σκόρδο, μπόλικο λάδι -ποτέ δεν τσιγκουνεύομαι το λάδι- και περιχύνω με αυτό τις πατάτες μου! -. βάζω το ταψί μου σε δυνατό φούρνο και το αφήνω να ψηθεί για μία ώρα περίπου – πάντα ανάλογα με το φούρνο… -. συνοδεύω πάντα τα γεμιστά μου με κατσικίσια φέτα και με στάρινο προζυμένιο ψωμί! * οι διαφοροποιήσεις μου… ** τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, προσέχω να μην τα “αδειάζω” πολύ από το εσωτερικό τους…      Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

The post Τα δικά μου γεμιστά – το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού μας! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Η πραγματική αλήθεια για την υγεία και την διατροφή

Δύο χρόνια μετά από το μεγαλύτερο συνέδριο για την υγεία και την διατροφή στην Αμερική, …

Ψωμί από ρεβύθια

Το όνομά του είναι socca και είναι ένα πολύ δημοφιλές street food στην πανέμορφη Νίκαια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.