Παρασκευή , 27 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Σόργο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Σκούπα (σόργο το σάρωθρο)
Είναι φυτό που δέχεται πολύ ο τόπος μας και χρησιμεύει στη βιομηχανία και στην κτηνοτροφία και σπέρνεται σε βαρικά ή ποτιστικά χωράφια και προκόβει όπου καλλιεργείται ο αραβόσιτος που συγγενεύει. Η σκούπα δίνει δύο εισοδήματα και έχουν συμφέρον οι γεωργοί να την καλλιεργούν. Ένα εισόδημά της είναι οι φούντες που γίνονται σαρώματα και το άλλο ο σπόρος της πού θρέφουν βόδια, πρόβατα, κατσίκες, χοίρους, κότες και όλα τα πουλερικά του σπιτιού και τα παχαίνει πολύ γιατί έχει μπόλικο αλεύρι.Άλλοτε (1906-1910) ως διευθυντής του Αγροκηπίου της Γεωργικής Εταιρείας που ήταν τότε στο Χαλάνδρι έτρεφα με σκουπόσπορο χοίρους (Γιορκσάϊρ και Μπερκσάϊρ) και πάχαιναν σαν να έτρωγαν αραβόσιτο. Τότε δίναμε βρασμένο ή και άβραστο μα χοντραλεσμένο. Χωράφι που είναι καλό για αραβόσιτο κάνει και για σκούπα. Σε μερικά χωριά σπέρνουν οι γεωργοί γύρω στα αραποσίτια τους και λίγη σκούπα για τα σαρώματα του σπιτιού.Το σόργο σπέρνεται κάθε χρόνο γιατί βαστάει μονάχα έξι μήνες, δηλαδή ζει ως τα έμπα του χειμώνα, τότε ξηραίνεται με ένα δυνατό βοριά ή με την πρώτη πάχνη. Πολλή σκούπα καλλιεργούν στο Άργος όπου κάνουν σαρώματα για το εμπόριο και μεταχειρίζονται σπόρο ιταλικό ή γαλλικό πού κάνει διαλεχτή φούντα, δηλαδή λεπτή και μακριά. Εκτός από το Άργος στις επαρχίες που οι βάλτοι ξηραίνονται την άνοιξη μπορεί να καλλιεργηθεί η σκούπα γιατί οι βάλτοι αυτοί γίνονται κατάλληλα χωράφια για όψιμες σπορές.Το σόργο σπέρνεται όπως το σιτάρι στα πεταχτά μεσάζοντας ο Φλεβάρης (η ποτιστική) και τον Απρίλιο – Μάιο η ξερική στα βαρικά. Το χωράφι πρέπει να είναι οργωμένο δυο-τρεις φορές και σβαρνισμένο με σιδερόσβαρνα.Στα ορεινά μέρη σπέρνεται λίγο αργότερα και πάει ως μία οκά σπόρος στο στρέμμα. Όταν η σκούπα φυτρώσει, για να κάνει διαλεχτή φούντα και μακριά την αργεύουμε αφήνοντας – κατά το χωράφι – κάθε μια πιθαμή κι από ένα φυτό το πιο εύρωστο. Αργότερα μόλις το χωράφι χορταριάσει κάνουμε 1-2 σκαλίσματα και παράχωμα και η σκούπα Θα έχει, τότε ψηλώσει ως 4 πιθαμές. Στο μεταξύ την ποτίζουμε όταν δεν την καλλιεργούμε σε βαρικό χωράφι, άλλη περιποίηση δεν κάνουμε.Όταν πετύχει δίνει 100-150 οκάδες σπόρο το στρέμμα και 100-150 οκ. φούντα που κάνουν 300-450 σαρώματα, δηλαδή αναλογούν 3 σαρώματα στη μια οκά φούντα. Με χημικό λίπασμα 4-12-3 δίνει περισσότερη.Η σκούπα μπορεί ακόμα να καλλιεργηθεί και για χλωρή τροφή των ζώων σε ποτιστικό χωράφι. Τότε σπέρνεται δασύτερα και δίνει ένα στρέμμα ποτιστικό και κοπρισμένο ως 5 χιλιάδες οκ. χλωρό χόρτο και ως 1.200 οκ. σανό σε 4 κοψές πού μπορούμε να κάνουμε. Όταν την θερίζουμε για σανό αφήνομε 1-2 κόμπους για να ξαναβλαστήσει και αμέσως ποτίζουμε.Κατά κανόνα την χλωρή σκούπα την δίνουμε στα ζώα όταν μεγαλώσει καλά και πριν ξεβλαστήσει και την αφήνουμε να μαραγγιάσει πρώτα. Όσο η σκούπα είναι μικρή δεν την θερίζουμε για σανό, ούτε την δίνουμε χλωρή στα ζώα γιατί μπορεί να τα βλάψει. Τον σανό που κάνουμε πρέπει να τον αφήσουμε να ξεραθεί καλά και υστέρα να τον αποθηκεύσουμε.Στα βαρικά χωράφια η ξερική σκούπα θερίζεται μια φορά και δίνει ως 2 το πολύ χιλιάδες οκ. χλωρό χόρτο το στρέμμα και ως 500 οκ. σανό. Στα ξερικά χωράφια δεν προκόβει – γίνεται αδύνατη και ζαρωμένη – και το λίγο χόρτο πού δίνει είναι κακής ποιότητος και βλάπτει τα ζώα και προ πάντων τα βόδια.Το σόργο καλλιεργείται για σαρώματα είτε για χλωρή πρέπει να σπέρνεται, σε βαρικά χωράφια ή ποτιστικά. Πιο κατάλληλο σόι σκούπας για τροφή ζώων είναι Σόργο το ζαχαροφόρο (Sorgo Sucre) ή Μινεζότα που δίνει χόρτο άβλαβο και θρεπτικό. Καλλιεργείται πολύ ως κτηνοτροφικό φυτό στη Γαλλία. Όλα τα σόγια της σκούπας παθαίνουν άνθρακα που στα εξωτερικά σημάδια του μοιάζει λίγο το δαυλίτη του σταριού.Σε μερικά μέρη της Ασίας και στην Κίνα αλέθουν το σπόρο του και κάνουνε ψωμί και στην Αμερική βγάζουνε ζάχαρη από τούς γλυκούς χυμούς του.

About admin

Check Also

Βαμβάκι: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Κλίμα-Έδαφος Το βαμβάκι είναι ανοιξιάτικο φυτό, θέλει ζεστό κλίμα και σχετική υγρασία. Η υπερβολική υγρασία …

Συγκριτική αξιολόγηση πέντε ειδών σιταριού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το μονόκοκκο σιτάρι (Triticum monococcum L.), το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum Schrank ex Schübler) …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.