Κυριακή , 13 Ιουλίου 2025
Breaking News

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Συνταγές με ελιές

Ελιές πράσινες με κρεμμύδια – Σπεσιαλιτέ Καρπενησίου

  • 1 κιλό ελιές πράσινες φρέσκες (πικρές)
  • μισό κιλό κρεμμύδια
  • ρίγανη
  • φλούδα λεμονιού
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Σπάζουμε τις ελιές (όχι χαράκωμα, άλλα σπάσιμο μ’ ένα σκληρό αντικείμενο ώστε η ελιά ν’ ανοίξει σε ένα μέρος) τις βάζουμε στο νερό μαζί με τη φλούδα του λεμονιού. Αλλάζουμε το νερό αρκετές φορές, μέχρις ότου ξεπικρίσουν καλά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε ελαφρά.Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε ψιλά – ψιλά. Βάζουμε στο τηγάνι λάδι, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις ελιές και ανακατεύουμε, ωσότου αρχίσουν να ροδίζουν τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τότε και λίγη ρίγανη, ανακατεύουμε μια – δύο φορές και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

    Σημείωση: Ας μου επιτραπεί να αναφέρω λίγο το ιστορικό της συνταγής. Το φαγητό αυτό σπανίως μαγειρεύεται στην πατρίδα μητέρα. Το μαγείρευε η γιαγιά μου πού έχει πεθάνει εδώ και δέκα χρόνια. Εκλείπει συνεπώς καθώς φεύγουν οι ηλικιωμένες και γερασμένες νοικοκυρές.Τηγανητές ελιές θρούμπες – Σπεσιαλιτέ Θηβών
    • 1 κιλό ελιές θρούμπες Θηβών
    • 1/2 κιλό κρεμμύδια
    • ρίγανη
    • 7 σκόρδο
    • λάδι ελιάς, όσο σηκώσει
    • 250 γραμ. ξίδι από σταφύλια
    • μερικά σφιχτά αγνά
    • λουκάνικα
    • ραπανάκια φρέσκαΣε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τις ελιές και τις τηγανίζουμε αρκετή ώρα. Κατόπιν, προσθέτουμε τη ρίγανη, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το σκόρδο, επίσης ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.
    Όταν τηγανιστούν όλα καλά, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σβήνουμε το μίγμα με ξίδι. Σερβίρονται σε μπολ, γαρνιρισμένες με σφιχτά αυγά, λουκάνικα και ραπανάκια.Ελιόπιτα – Σπεσιαλιτέ Κύπρου
    • 3 ½ ποτήρια αλεύρι
    • 1 ποτήρι ελιές μαύρες
    • 2 ποτήρια νερό χλιαρό
    • λίγος δυόσμος ξερός τριμμένος
    • 1 μικρό κρεμμυδάκι
    • 3 κουταλάκια μπαίκιν – πάουντερ
    • 1 ποτήρι λάδιΑφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε το δυόσμο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
    Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι με το λάδι και το τρίβουμε. Μετά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό και κάνουμε μια ρευστή ζύμη. Προσθέτουμε τελικά στο μίγμα και τις ελιές, πού έχουμε ετοιμάσει, και τα ανακατεύουμε.
    Αλευρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το μίγμα. το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 – 60 λεπτά.Ελιόπιτα – Σπεσιαλιτέ Κύπρου
    • 2-3 ποτήρια αλεύρι
    • μισό ποτήρι λάδι
    • 1 ποτήρι ελιές κομμένες σε μικρό, κομματάκια
    • 1 κρεμμύδι
    • λίγος δυόσμος
    • μισό ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
    • νερό χλιαρό όσο πάρειΡιζιάζουμε το αλεύρι με το λάδι και μετά, ρίχνουμε το χυμό και το νερό και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει ή ζύμη μαλακιά. Μετά ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο χοντρό και απλώνουμε μέσα τις ελιές, το κρεμμυδάκι, κομμένο σε μικρά – μικρά κομματάκια, και το δυόσμο και τυλίγουμε το φύλλο να γίνει σαν μικρή φρατζόλα. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο.

    Σημείωση: Μπορούμε να φτιάξουμε και με άλλο τρόπο την ελιόπιτα:
    Ζυμώνοντας μέσα στη ζύμη τις ελιές, το κρεμμύδι και το δυόσμο, φτιάχνουμε μικρές- μικρές ατομικές ελιόπιτες. Ανάλογα με την ποσότητα πού θέλουμε, κανονίζουμε και τα υλικά.Για τη ζύμη, τρίβετε το αλεύρι, το λάδι και τη μαγιά πού έχετε διαλύσει σε χλιαρό νερό. Ζυμώνετε.

    Για τη γέμιση, βάζετε τις ελιές, δυόσμο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μια κουταλιά σούπας ζάχαρη. Ανοίγετε φύλλο, βάζετε τη γέμιση στο μάκρος και τυλίγετε κάνοντας ένα μακρύ ρολό. Τυλίγετε το ρολό σε σουσάμι, πού προηγούμενα έχετε βράσει λίγο και στραγγίσει. Να είναι λίγο υγρό, για να κολλάει στο ρολό.
    Ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο, περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ροδίσει. Όταν κρυώσει, την κόβετε κομμάτια. Τρώγεται κρύα.Γαρνιτούρα από ελιές
    Περνούμε από το βούτυρο λίγο κρεμμυδάκι και μαϊντανό ψιλοκομμένο και προσθέτουμε καλό ζωμό, ένα ποτήρι άσπρο κρασί, κάπαρη και σαρδέλα κοπανισμένη σε μία χουλιαρά λάδι. Βάζουμε σε αυτή την σάλτσα ελιές χωρίς κουκούτσι, ρίχνουμε λίγο ζωμό και ενώνουμε τη σάλτσα με λίγο ξανθό χυλό φτιαγμένο ιδιαιτέρως με αλεύρι και βούτυρο.Φιλέτο βοδινό με ελιές
    Καθαρίζουμε ένα βοδινό φιλέτο αναιρούντες τα νεύρα του, το τυλίγουμε με λαρδί δένοντας αυτό και το θέτουμε να κοκκινίσει μέσα σε κατσαρόλα με λίγο βούτυρο, λαρδί, μυρωδικά, ένα δεμάτι λαχανικών (μαϊντανό, δάφνη και θυμάρι), ντομάτα, νερό και λίγο κρασί Μαδέρας. Αφήνουμε να βράσουν, κατόπιν περνούμε τη σάλτσα από τρυπητό και προσθέτουμε ελιές πράσινες ζεματισμένες και χωρίς κουκούτσια. Ξαναβράζουμε εκ νέου έως ότου να δέσει η σάλτσα, και σερβίρουμε γαρνίροντας.Πάπια με ελιές
    Λαμβάνουμε 300 δράμια πράσινες ελιές φροντίζοντας να είναι ισόμετρες, κατόπιν δε τις ζεματίζουμε και τις δροσίζουμε με κρύο νερό. Τις απλώνουμε κατόπιν επάνω σ’ ένα πανί και τις γεμίζουμε με ένα γέμισμα καμωμένο από πουλερικά. Αφού γεμίσουμε όλες τις ελιές, τις ζεματίζουμε πάλι δεύτερη φορά σε νερό με αλάτι. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε ένα πανί. Λαμβάνουμε μια φόρμα και τη γεμίζουμε με τις ελιές, τις οποίες βάζουμε κανονικά. Αλείφουμε με ασπράδι του αυγού τις ελιές κατ’ αρχάς και κατόπιν με ένα γέμισμα από πουλερικά πάχους μισού δακτύλου, γεμίζουμε το άδειο μέρος της φόρμας με φέτες πάπιας και φέτες μανιτάρια. Τα βρέχουμε με λίγη σάλτσα με την ουσία των παπιών και μανιταριών και σκεπάζουμε τις πάπιες με γέμισμα και με ένα χαρτί στρογγυλοκομμένο και αλειμμένο με βούτυρο.

    About admin

    Check Also

    Φτιάχνω ταραμοκεφτέδες και ταραμοσαλλάτα

    ΟΙ ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣΕκτέλεση Στην αρχή μουσκεύουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα για να …

    Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

    Αναζωογονήστε το Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.