Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Breaking News

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε...
Περισσότερα
Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Συντήρηση των ψαριών με κάπνιση

Η συντήρηση των ψαριών με κάπνισμα είναι μία μέθοδος που εφαρμόσθηκε πριν από πολλά χρόνια. Με την κάπνιση επιδιώκουμε:

  • την μείωση του βακτηριακού φορτίου των ψαριών
  • τον περιορισμό της υγρασίας
  • την αδρανοποίηση των ενζύμων
  • και τον εμπλουτισμό των μυϊκών μαζών με ουσίες οι όποιες προέρχονται από τον καπνό και που έχουν βακτηριοστατικές η βακτηριοκτόνες ιδιότητες.
  • Κύριο χαρακτηριστικό των καπνισθέντων ψαριών είναι το ιδιαίτερο άρωμα, η γεύση και ο χρωματισμός. Γι’ αυτό τα καπνιστά ψάρια είναι περιζήτητα από το καταναλωτικό κοινό. Η πρώτη κάπνιση ψαριών έγινε το 1447 μ.Χ. από τον Ολλανδό W. BEUKELS σε ρέγκες.Παραγωγή καπνού
    Για την παραγωγή καπνού χρησιμοποιούνται μαλακά ξύλα (καστανιά, λεύκη, φιλύρα, δρυς, οξιά) και ως αρωματικά το θυμάρι, δενδρολίβανο, φύλλα δάφνης.
    Τα ξύλα από κωνοφόρα δένδρα αποκλείονται γιατί αλλοιώνουν την γεύση και το άρωμα των ψαριών. Τα ξύλα χρησιμοποιούνται σε μορφή πριονιδιού ανάμικτα με ροκανίδια. Από τα συστατικά του καπνού, η σπουδαιότερη ουσία είναι η φορμαλδεΰδη, η οποία έχει βακτηριοκτόνους ιδιότητες. Όσο ατελής είναι η καύση των ξύλων τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της φορμαλδεύδης.Ο καπνός αποτελείται από δύο φάσεις
    1) από την αέριο φάση και 2) από τα έμμορφα στοιχεία.
    Η αέριος φάση τού καπνού δεν είναι ορατή και μεταφέρει τα έμμορφα στοιχεία. Τα έμμορφα στοιχεία αποτελούνται από υγρά κολλοειδή_αωματίδια μεγέθους 1/1000 mm τα οποία είναι ομοιόμορφα διεταγμένα, μέσα στην αέριο φάση. Ο καπνός είναι ένα μίγμα που αποτελείται από πάρα πολλά συστατικά τα οποία έχουν την ικανότητα να αντιδρούν μεταξύ τους. Μέχρι σήμερα απομονώθηκαν πάνω από 300 χημικές ενώσεις στον καπνό. Κατά την ατελή καύση των ξύλων παράγονται αλκοόλες, υδρογονάνθρακες, κετόνες, αλδεΰδες, οργανικά οξέα, φαινόλες κ, ά. από τα όποια στην Τεχνολογία καπνίσεως ενδιαφέρουν οι καρβονυλικές ενώσεις, οι φαινόλες και τα οργανικά οξέα.Βασικές αρχές της τεχνικής της καπνίσεως
    Ψάρια που χρησιμοποιούνται για κάπνισηΗ διαδικασία της καπνίσεως των ψαριών περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  • την προετοιμασία των ψαριών δηλαδή τον εκσπλαγχνεσμό, τον αποκεφαλισμό , και το πλύσιμο των ψαριών.
  • την αλάτιση με ξηρό αλάτι ή σαλαμούρα
  • την αφυδάτωση των ψαριών με φυσικά ή τεχνητά μέσα.
  • την κάπνιση
  • Ενδιαφέρον από πλευράς καπνιστών ψαριών παρουσιάζουν:

  • Τα χέλια: από αυτά θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί η βλέννη. Η απομάκρυνση της βλέννης γίνεται ή με πριονίδια ή με λεπτό αλάτι. Ακολουθεί πλύσιμο των χελιών με άφθονο νερό. Κατόπιν εκσπλαγχνίζονται, πλένονται και τοποθετούνται σε σαλαμούρα. Η παραμονή στη σαλαμούρα εξαρτάτε από την λιποπεριεκτικότητα των χελιών. Ακολουθεί η κάπνιση σε θερμοκρασία 120°-140°C για 10 λεπτά της ώρας και εν συνεχεία στους 40°-50°C επί 2 ώρες ή και περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος.
  • Η ρέγκα: Στην αρχή οι ρέγκες αλατίζονται και παραμένουν στο αλάτι για 8-10 ήμερες. Κατόπιν πλένονται και όκρήνονται να στραγγίσουν. Ακολουθεί το κάπνισμα σε θερμοκρασία 24°-28°C επί 12-24 ώρες.
  • Τα σκουμπριά, οι σαρδέλες, οι λικουρίγοι καπνίζονται όπως οι ρέγκες.
  • Ο σολομός: Στο σολομό χρησιμοποιείται η ψυχρή κάπνιση, αφού προηγουμένως τα ψάρια εκσπλαγχνιστούν και αλατιστούν σε σαλαμούρα 25% επί 2-3 ημέρες.
  • Ο μπακαλιάρος: Καπνίζεται όπως τα χέλια.
  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΣΕ ΞΥΔΙ (MARINAGE)Είναι μέθοδος συντηρήσεως η οποία εφαρμόζεται σε ορισμένα είδη ψαριών (χταπόδι – χέλι – ρέγκα – μπακαλιάρος – σαρδέλα).Βασικές αρχές της τεχνικής του μαρινάτου.
    Η παρασκευή του μαρινάτου περιλαμβάνει την προετοιμασία των ψαριών (αποκεφαλισμός – εκσπλαγχνισμός κ.λ.π.) την αλάτιση, τον βρασμό και την βύθιση μέσα σε διάλυση ξυδιού και αλατιού (πυκνότητα ξυδιού 3-4% σε οξικό οξύ, αλάτι 1-3%).

    Τα μαρινάτα χέλια ψήνονται σε σούβλα, μετά βυθίζονται σε διάλυμα ξυδιού και αλατιού ή βράζονται για λίγα λεπτά της ώρας, αφαιρούνται από την διάλυση και τοποθετούνται μέσα σε δοχεία που υπάρχει ξύδι και αλάτι.
    Τα χταπόδια βράζονται και τοποθετούνται σε διάλυση ξυδιού.

    About admin

    Check Also

    Παρασκευή φύτρων

    Φτιάχνω σπιτικό ταχίνι

    Το ταχίνι ή ουσιαστικά ο σουσαμοπολτός, φτιάχνετε από 2 απλά υλικά: Από τριμμένους σπόρους σουσαμιού …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.